Betöltés...

Rubin Eszter - Mit esztek ti otthon, mannát?

Rubin Eszter tíz éve megjelent első regénye, a gasztrokulturális örökség
irodalmi értelmezésével gazdagon átszőtt Barhesz megjelenése óta várták az
olvasók ezt a nagyformátumú könyvet, amelyben úgy fonódik össze a szépirodalom
és a gasztrozófia, akár a zsidó ünnepi kalács fonatai. Mákkal bőven megszórva. A
főzés soha nem csupán az ételről szól. Az ízek emlékeket hordoznak, egy ruganyos
kelt tésztába bele lehet gyúrni megannyi örömöt és bánatot, egy tál étel
gyógyíthat és békét teremthet. A receptek között megtaláljuk a szerző védjegyévé
vált barheszt, a zsidótojást, a közel-keleti sabichot, és az otthon ízét idéző,
klasszikus húslevest. Valamint olyan mágikus fogásokat, mint a sáfrányos
diókrémmel töltött padlizsántekercs, vagy az áfonyalikőr bonbonos
csokoládétorta. Igazi utazás ez, amely a családi tűzhelytől indulva, távoli
világok konyháiba vezeti az olvasót. A 75 hosszabb-rövidebb novellát és
regényrészletet, 300 magával ragadó fotó és egzakt receptek kísérik, ily módon
az ízlelés élménye találkozik a szemet gyönyörködtető, ellenállhatatlan
látvánnyal, és az étkezés bölcselete magától értetődően kapcsolódik össze más
fontos témákkal. Nagyon hamar eljön a pillanat, amikor az olvasó hóna alá csapja
a könyvet, hogy sürgősen valami harapnivaló után nézzen, majd újra elmerülhessen
a meglepő egyedi humorral fűszerezett, szatirikus, elgondolkodtató, vagy éppen
felkavaró történetekben, hogy később ismét a konyhában találja magát a pompás
recepteket követve. Az irodalmi szakácskönyv műfaját a híres francia regényíró,
Alexandre Dumas találta fel a XIX. század második felében. A hozzávalók: fele
rész irodalom (novella, tárca, esszé, útirajz, családregény stb.), fele rész
recept. Magyarországon is akadtak (akadnak) e prózai ágazatnak kiváló szerzői:
Ignotus (Emma asszony), Magyar Elek (Ínyesmester), Lénárd Sándor, Bächer Iván,
Saly Noémi vagy Váncsa István. Rubin Eszter új könyve ennek a dumas-i
hagyománynak modern, friss, személyes változata - egyszerre izgalmas és ízletes.
- Cserna-Szabó András Rubin Eszter könyve a kulinária kincses háza. A szerző úgy
ír, mintha a Misnából idézne: száz százalék zsidó kéz gyúrja, mind az összes
felmenők kollektív tudattalanja benne van a barheszemben De nemcsak a
tudattalan, hanem a tudatos is, mert a recepteket, az ételek kémiai pontossággal
jegyzett listáit egy egész nép, legyen az zsidó vagy magyar, egy életen át
gondosan őrzi. A recept, akár az élő kollektív tudat. Rubin Eszter pazar
irodalmi-történeti kulináriája nem feledteti el velünk, kik vagyunk, honnan
jöttünk. Írásmódja engem irodalmi szédületbe csal, és forró hullámokkal simogat.
A hullámok megható és néha gyötrő érzéseket ébresztenek, abban a reményben, hogy
bárcsak valami eltérítené az írót attól a veszélyes életúttól, amelyben mi már
annyian és oly sokszor odavesztünk. - Uri Asaf ,,Mesék barheszről, babkáról,
marokkói zsidó halról, sáfrányos dióval töltött grúz padlizsántekercsről,
zsidótojással töltött pirogról, na meg Rejtő Jenő általam odaképzelt orosz
hússalátájáról, aki magát utazókoffernek álcázva fülel vigyorogva az asztal
sarkánál. Majd a reneszánsz idején, amikor sokadszor kiadják, Rubin Eszter
könyvének címe ez lesz: A gasztronómia dicsérete. Alcíme pedig: Együttlét és
gasztroerotikus utazás. (ezt a javaslatot máris megfogadtuk) Ahogy a barhesz
tésztáját gyúrják, dagasztják, simogatják, ugyanúgy főnek, párolódnak és
alakulnak ebben a könyvben érzékenyen és érzékien a mondatok, a történetek. A
prózai, de otthonos Hollán utcában járunk, meg Tel Aviv illatos piacán, és
persze a bageltől és a mindig friss rugelachtól teli New York-i Deli-kben.
Ínyencségekkel teli írás, de főként kincsestár, és szavak színes-egzotikus
sziporkája, újfajta Ezeregyéjszaka meséje a világ gazdagságáról és az otthonról,
ami ott van, ahová elvetődünk, feltéve, hogy magunkkal visszük a receptjeinket.
- Petőcz György ,,Ezzel a könyvvel a receptek mellett bepillanthatunk egy zsidó
család életébe és múltjába, melyen keresztül azt érezhetjük, az étel nem csak
testünket, lelkünket is jóllakatja. Családi receptek családi történetekkel
fűszerezve. - Rosenstein Tímea

Tovább
Adatlap
Ár: 7.490 Ft
Könyvkereső: Szakács
 
Feladás dátuma: 2024.05.02
Eddig megtekintették 29 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Rubin Eszter - Mit esztek ti otthon, mannát?
Lehetőségek
Megosztók

Könyv kereső rovaton belül a(z) "Rubin Eszter - Mit esztek ti otthon, mannát?" című hirdetést látja. (fent)