
ÍGY ETTEK ŐK - MAGYAR ÍRÓK ÉS ÉTELEIK
Szerző: Nyáry Krisztián Corvina Kiadó, 2023 Mert már az maga vallás, ahogy a
magyar ember a szép fehér abrosszal leterített asztalhoz ül, és áhítattal
megeszi azt a jó sárga tyúklevest. (Móricz Zsigmond) Nyáry Krisztián legújabb
könyvében találkozik otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a
könyvespolcunk. Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a
szerelem. A legjobb magyar írók egy tál étel történetén keresztül mindent el
tudtak mesélni szegénységről és gazdagságról, örömről és boldogtalanságról.
Krúdy és Mikszáth nagyevő hősei, Móricz szegényember-portréi, Kosztolányi habos
süteményt faló nőalakjai vagy éppen József Attila sosem volt libasültje nem
alapanyagokról és főzéstechnikákról, hanem az ember leglényegéről szólnak. Ez a
könyv olyan magyar írókat mutat be, akik az evés, az étkezési szokások vagy a
főzés ábrázolásán keresztül mondtak el valami érvényeset a világról,
Magyarországról vagy az emberi viszonyokról. És persze többségük a magánéletben
is szeretett enni, vagy legalábbis jó ételekről álmodozni. 30 író, 30 történet
és kétszer annyi recept - Nyáry Krisztián megszokott stílusában. Szeretőmet, a
franciákat, a túrós tésztát és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.
(Petőfi Sándor) Minden tál étel egy szerelmi vallomás, vagy ellenkezője: egy
csöndes válóper. (Jókai Mór) Ha az asszonyokról firkáltam, míg azokat szerettem
jobban, mért ne írhassak most a konyha produktumairól, mikor ezekre gondolok
szívesebben? (Mikszáth Kálmán) Az étkezés kultusza nemegyszer felülmúlja a nő és
a szerelem jelentőségét. (Krúdy Gyula) A kötet adatai: Kötés: keménytáblás
Megjelenés éve: 2023 Terjedelem: 272 oldal
magyar ember a szép fehér abrosszal leterített asztalhoz ül, és áhítattal
megeszi azt a jó sárga tyúklevest. (Móricz Zsigmond) Nyáry Krisztián legújabb
könyvében találkozik otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a
könyvespolcunk. Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a
szerelem. A legjobb magyar írók egy tál étel történetén keresztül mindent el
tudtak mesélni szegénységről és gazdagságról, örömről és boldogtalanságról.
Krúdy és Mikszáth nagyevő hősei, Móricz szegényember-portréi, Kosztolányi habos
süteményt faló nőalakjai vagy éppen József Attila sosem volt libasültje nem
alapanyagokról és főzéstechnikákról, hanem az ember leglényegéről szólnak. Ez a
könyv olyan magyar írókat mutat be, akik az evés, az étkezési szokások vagy a
főzés ábrázolásán keresztül mondtak el valami érvényeset a világról,
Magyarországról vagy az emberi viszonyokról. És persze többségük a magánéletben
is szeretett enni, vagy legalábbis jó ételekről álmodozni. 30 író, 30 történet
és kétszer annyi recept - Nyáry Krisztián megszokott stílusában. Szeretőmet, a
franciákat, a túrós tésztát és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.
(Petőfi Sándor) Minden tál étel egy szerelmi vallomás, vagy ellenkezője: egy
csöndes válóper. (Jókai Mór) Ha az asszonyokról firkáltam, míg azokat szerettem
jobban, mért ne írhassak most a konyha produktumairól, mikor ezekre gondolok
szívesebben? (Mikszáth Kálmán) Az étkezés kultusza nemegyszer felülmúlja a nő és
a szerelem jelentőségét. (Krúdy Gyula) A kötet adatai: Kötés: keménytáblás
Megjelenés éve: 2023 Terjedelem: 272 oldal

Adatlap
Ár: | 8.990 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2025.07.06 |
Eddig megtekintették 4 alkalommal |
A hirdető adatai

Könyv kereső rovaton belül a(z) "ÍGY ETTEK ŐK - MAGYAR ÍRÓK ÉS ÉTELEIK " című hirdetést látja. (fent)