Netamin Vegán Omega-3 Algaolaj kapszula 60x
Vegán omega-3 (DHA) tengeri algából ? a halolaj tökéletes alternatívája!A DHA az
emberi szervezet számára legfontosabb omega-3 zsírsav típusHozzájárul a normál
agyműködés és normál látás fenntartásához (napi 250 mg DHA bevitele
esetén)Kutatások alapján a szív- és érrendszer egészségéhez és a
gyulladáscsökkentéshez is hozzájárulhatKülönösen fontos szerepet játszik a
magzati, csecsemő- és gyermekkori fejlődésben100% VEGÁN termék DHA: a
legfontosabb omega-3 zsírsav, 100%-ban vegán forrásból!A Netamin Vegán Omega-3
Algaolaj kapszula Schizochytrium sp. tengeri mikroalgából származó olajat
tartalmaz, amely rendkívül gazdag forrása a dokozahexaénsav (DHA) nevű omega-3
zsírsavnak. Napi 1 kapszula 200 mg DHA zsírsavat tartalmaz, így támogatja a
tudományosan is igazolt jótékony egészségügyi hatások eléréséhez szükséges DHA
bevitelt!A Schizochytrium sp. alga fenntartható forrása az egészséghez
elengedhetetlen DHA omega-3 zsírsavnak. Igazoltan biztonságos, nehézfémekre
ellenőrzött, és 100% vegán termék!De mi az a DHA és miért is olyan fontos?Az
omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavak. Többszörösen
telítetlenek, mert kémiai szerkezetük több úgynevezett kettős kötéssel is
rendelkezik, és esszenciálisak, azaz nélkülözhetetlenek, mert a szervezetünk nem
képes előállítani őket, így megfelelő bevitelükről táplálkozással és
táplálékkiegészítéssel kell gondoskodnunk.Három fő omega-3 típus van:
eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA) és alfa-linolénsav (ALA). Az EPA
és DHA legjobb forrásai a halak, tengeri herkentyűk, és algák. Az ALA elsősorban
növényi forrásokban található meg, például dió, chia mag, lenmag, repceolaj,
szójaolaj.Az omega-3-ak a legtöbbet vizsgált tápanyagok közé tartoznak: emberi
szervezetre gyakorolt hatásaikról már több tízezer tudományos publikáció
született. Az egyik típusra különösen nagy figyelem irányul, ez pedig nem más,
mint a DHA. Ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy a DHA a legtöbbet kutatott
és egészségünk szempontjából legfontosabb omega-3 zsírsav.1-3A DHA legfontosabb
jótékony hatásaiTudományos bizonyítékok alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági
Hatóság (EFSA) megállapította, hogy a DHA zsírsav megfelelő mennyiségű bevitele
az alábbi kedvező hatásokkal jár:Hozzájárul a normál agyműködés fenntartásához.
Napi 250 mg DHA bevitele esetén.Hozzájárul a normál látás fenntartásához. Napi
250 mg DHA bevitele esetén.Az anyai DHA bevitel hozzájárul a magzat és a
szoptatott csecsemő agyának és szemének normál fejlődéséhez. Napi 200 mg DHA
bevitele esetén, a felnőtteknek ajánlott napi omega-3 zsírsav-bevitel (250 mg
DHA és EPA) mellett.Ezért szükséges DHA-val kiegészíteni a vegetáriánus és vegán
étrendetSzámos kutatás foglalkozott már a növényi étrendet követők, azaz a
vegetáriánusok és vegánok omega-3-szintjével.4-12 Ezek gyakorlatilag mind
ugyanarra a konklúzióra jutottak: a vegánok és vegetáriánusok omega-3 bevitele
és vérük omega-3 koncentrációja is jelentősen alacsonyabb, mint a mindenevőké,
vagyis a halat, húst is fogyasztó embereké.Egy 659 főn végzett brit kutatás
szerint a a vegetáriánusok EPA- és DHA-szintje 30%-kal alacsonyabb, mint a
mindenevőké, míg a vegánok EPA-szintje több mint 50%-kal, DHA-szintje csaknem
60%-kal alacsonyabb.4A növényi étrendet követők alacsony DHA-szintje több okra
is visszavezethető:A növényi ételekben található alfa-linolénsav (ALA) a
szervezetben bizonyos mértékben át tud alakulni EPA zsírsavvá, majd DHA-vá. Ez a
folyamat azonban rendkívül rossz hatékonyságú: kutatások alapján az ALA
5-21%-ban alakulhat át EPA zsírsavvá, és mindössze 0,5-9%-ban alakulhat át DHA
zsírsavvá.13,14Az ALA átalakítását a linolsav nevű omega-6 zsírsav magas
bevitele akadályozza.4 Ez megtalálható diófélékben, magokban, növényi olajokban
(pl. szója, napraforgó, kukorica). A vegetáriánus és vegán étrend nagy arányban
tartalmaz linolsavat, átlagosan kb. 10-szer annyit, mint ALA-t, pedig kutatások
szerint az ideális linolsav és ALA arány 1:1 és 4:1 között van, ez lenne
szükséges az ALA megfelelő átalakításához.5,15-17Az ALA átalakítását enzimek
végzik, ezek működéséhez pedig elengedhetetlen például a B3-, B6- és C-vitamin,
magnézium, kalcium, szelén, cink és a vas.18-21 Sajnos a növényi étrendet
követők gyakran hiányt szenvednek több vitaminból és ásványi anyagból is.A nemek
között is jelentős különbség áll fenn az ALA-átalakítás hatékonyságában. Egy
kutatásban a fiatal nőknél 9%, míg a fiatal férfiaknál 0% volt az ALA DHA
zsírsavvá történő átalakulása!22Az életkor is fontos tényező: éveink
előrehaladtával jellemzően csökken a szervezet ALA-átalakító képessége, aminek
egyenes következménye az alacsonyabb DHA-szint.23-25Az egészségügyi állapot
miatt is romolhat az ALA átalakítás: kutatások szerint a szükséges enzimek a
cukorbetegségben, metabolikus szindrómában, magas vérnyomásban és bizonyos
anyagcsere-betegségekben szenvedőknél sem működnek hatékonyan.18,20És végezetül
az egyéni genetikai adottságaink is meghatározzák, hogy mennyire jól tudja a
szervezetünk az ALA zsírsavat átalakítani EPA és DHA zsírsavakká.20,26A DHA
alacsony étrendi bevitele, és az ebből fakadó alacsony DHA-szint, nemcsak a
vegetáriánus és vegán étrendet követőknél lehet probléma. A modern nyugati
étrend nem tartalmaz sok tengeri élelmiszert, sőt mi magyarok kifejezetten
rosszul teljesítünk: halfogyasztásunk fejenként 6,5 kg évente, míg az EU
országokban 23-24 kg, de világszinten is 16 kg feletti ez az adat.27 A DHA
étrend-kiegészítővel történő bevitele tehát szinte mindenkinek rendkívül
kedvező, azoknak is, akik nem zárják ki a húst étrendjükből! Tökéletes
választás, ha nem kedveled a halat és tengeri herkentyűket, de szeretnéd
egészségedet széles körűen támogatni, és optimálisabb irányba billenteni
szervezetedben az omega-3 és omega-6 zsírsavak arányát.A DHA zsírsavról a
tudományos kutatások tükrében*Agy egészségeA DHA elképesztően fontos szerepet
játszik az agyműködésben: több mint 90%-át adja agyunk omega-3-tartalmának és
akár 25%-át a teljes zsírtartalmának.28,29 Az agyon belül a memóriához
kapcsolódó területekben mutatható ki a legmagasabb DHA koncentráció.30-33 A DHA
zsírsav fokozza az agy vérellátását, ezzel is támogatva az egészséges agyi
funkciókat.34Tudományos kutatások sora jutott arra, hogy az alacsony DHA-szint
összefügg a rosszabb szellemi képességekkel, a szellemi hanyatlással, a
depresszió, demencia, skizofrénia és Alzheimer-kór megnövekedett
kockázatával.3,35-39 A DHA kiegészítővel történő pótlása kutatásokban javította
a memóriát, reakcióidőt, tanulást, figyelmet, probléma-megoldást is.36,37,39A
DHA kiegészítés enyhe szellemi hanyatlásban (mild cognitive impairment ? MCI)
szenvedő idősebb felnőtteknél a memória, figyelem, mentális állapot,
szógördülékenység területén is jelentős javulást eredményezett.40-43 De a
normális, úgynevezett életkorral összefüggő szellemi hanyatlás esetén is hasznos
lehet: kutatások szerint a DHA-szint helyreállításával az idősebb felnőttek
kevesebb hibát vétettek a tanulási és emlékezési képességeket mérő
teszteken.44Látás egészségeAz agy mellett a szem is rendkívül magas
koncentrációban tartalmaz DHA zsírsavat. A retina egyes részeiben a zsírsejtek
50-70%-a DHA, létfontosságú összetevője a fényt idegi jelekké alakító
fotoreceptorok sejthártyáinak.45 Hiánya a látás romlásához vezethet, mivel
csökkenti a szemben található rodopszin nevű fehérje aktivitását, ami a vizuális
jelek agyba továbbításáért felel.46Az omega-3 zsírsavakban, és különösen a DHA
zsírsavban gazdag étrend támogathatja a retina életkorral összefüggő, éreredetű
(vaszkuláris) és idegsejt eredetű (neuronális) betegségei elleni védelmet.47,48
Kutatások alapján az omega-3 zsírsavak megfelelő bevitele az egészséges
könnytermelést, a szem általános komfortérzetének javítását, a száraz szem
szindróma kezelését és megelőzését is segítheti, és az időskori makula
degeneráció (AMD) és a zöldhályog (glaukóma) kockázatát is
csökkentheti.49-52Szív- és érrendszer egészségeIgen nagy számú kutatás jutott
arra az eredményre, hogy az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a szív- és
érrendszer egészségéhez, állapotának javításához.53,54 A DHA a vérzsírokra
(trigliceridek, HDL koleszterin), vérlemezke funkcióra, endothel- és
érfunkcióra, vérnyomásra, szívizom ingerelhetőségre, és az oxidatív stressz és
gyulladás szintjére is jótékonyan hathat.55-62Egy vizsgálatban a DHA közel
kétszer jobban megnövelte az omega-3 indexet, mint az EPA.63 Az omega-3 index a
vér omega-3-szintjét mutatja és magas értéke összefügg a szív- és érrendszeri
betegségek, szív- és érrendszeri események (beleértve a hirtelen szívhalál)
csökkent kockázatával.64Egy kutatásban a DHA 13,3%-kal csökkentette a vér
triglicerid-szintjét ? ennek magas szintje a vérereket elzáró lerakódások,
plakkok kialakulásához vezet.65 7,6%-kal növelte a ?jó? HDL koleszterin szintjét
is, ami a szív-érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti.66 Egy 20 vizsgálatot
összegző tanulmány alapján a vérnyomás diasztolés értékét átlagosan 3,1 Hgmm-rel
csökkenti.67 A magas diasztolés vérnyomás növeli a szívroham és stroke
kockázatát.Várandósság, szoptatás, gyermek- és serdülőkorA DHA egy kritikusan
fontos tápanyag magzati és csecsemőkorban: először a köldökzsinóron, majd az
anyatejen keresztül jut hozzá a baba. A legtöbb nemzeti és nemzetközi ajánlás is
legalább napi 200 mg DHA bevitelét javasolja a terhes és szoptató nőknek.68,69A
DHA nélkülözhetetlen az agy, idegrendszer és szemek egészséges fejlődéséhez:
terhesség (különösen az utolsó trimeszter) és születés után felhalmozódik a
gyermek agyában és retinájában.70 A DHA hiánya az agy szerkezetére, működésére,
neurokémiai anyagainak mennyiségére is negatív hatással van, vezethet értelmi
fogyatékossághoz, csökkent intelligenciához, tanulási zavarokhoz, figyelem- és
viselkedési zavarokhoz (ADD/ADHD), látásproblémákhoz.28,36,71-76Az anyai DHA
bevitel kutatások szerint az allergiás betegségek kockázatát is
csökkentheti.77-80A magasabb DHA-szinttel rendelkező gyerekek gyakran jobban
teljesítenek az iskolában.81 A DHA szedése a memóriára, tanulási képességre és a
viselkedésre is pozitív hatással van.36,73 Egy vizsgálat azt is megállapította,
hogy serdülőkorú fiataloknál a magasabb DHA-bevitel összefügg a figyelem
javulásával, a növényi ételekben található ALA zsírsav esetén azonban nem
mutattak ki ilyen összefüggést.82Gyulladáscsökkentés, immunerősítésAz omega-3
zsírsavak erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, megfelelő bevitelük
így nagyon hasznosnak bizonyulhat krónikus gyulladással járó állapotok, például
ízületi gyulladás, kopás esetén.35,83Az omega-3 zsíroknak az immunrendszer
fejlődésében, és az immunsejtek membránjaiba beépülve azok optimális működésében
is kiemelt szerepe van.84,85 A szervezet optimális omega-3-szintje nagyon fontos
szerepet játszhat az immunrendszer aktivitásának szabályozásában is, hiszen
kordában tartja a gyulladásos folyamatokat, melyek az immunválasz részei ? ám
túl gyengének vagy túl erősnek sem szabad lenniük.84,86,87Egy 2020-as vizsgálat
kimutatta, hogy a DHA jelentősen hatékonyabb gyulladáscsökkentő, mint az EPA,
mivel jóval több gyulladáskeltő fehérjére van gátló hatással.88OGYÉI szám:
?34592/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak
megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és
Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin
termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló
alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
emberi szervezet számára legfontosabb omega-3 zsírsav típusHozzájárul a normál
agyműködés és normál látás fenntartásához (napi 250 mg DHA bevitele
esetén)Kutatások alapján a szív- és érrendszer egészségéhez és a
gyulladáscsökkentéshez is hozzájárulhatKülönösen fontos szerepet játszik a
magzati, csecsemő- és gyermekkori fejlődésben100% VEGÁN termék DHA: a
legfontosabb omega-3 zsírsav, 100%-ban vegán forrásból!A Netamin Vegán Omega-3
Algaolaj kapszula Schizochytrium sp. tengeri mikroalgából származó olajat
tartalmaz, amely rendkívül gazdag forrása a dokozahexaénsav (DHA) nevű omega-3
zsírsavnak. Napi 1 kapszula 200 mg DHA zsírsavat tartalmaz, így támogatja a
tudományosan is igazolt jótékony egészségügyi hatások eléréséhez szükséges DHA
bevitelt!A Schizochytrium sp. alga fenntartható forrása az egészséghez
elengedhetetlen DHA omega-3 zsírsavnak. Igazoltan biztonságos, nehézfémekre
ellenőrzött, és 100% vegán termék!De mi az a DHA és miért is olyan fontos?Az
omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavak. Többszörösen
telítetlenek, mert kémiai szerkezetük több úgynevezett kettős kötéssel is
rendelkezik, és esszenciálisak, azaz nélkülözhetetlenek, mert a szervezetünk nem
képes előállítani őket, így megfelelő bevitelükről táplálkozással és
táplálékkiegészítéssel kell gondoskodnunk.Három fő omega-3 típus van:
eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA) és alfa-linolénsav (ALA). Az EPA
és DHA legjobb forrásai a halak, tengeri herkentyűk, és algák. Az ALA elsősorban
növényi forrásokban található meg, például dió, chia mag, lenmag, repceolaj,
szójaolaj.Az omega-3-ak a legtöbbet vizsgált tápanyagok közé tartoznak: emberi
szervezetre gyakorolt hatásaikról már több tízezer tudományos publikáció
született. Az egyik típusra különösen nagy figyelem irányul, ez pedig nem más,
mint a DHA. Ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy a DHA a legtöbbet kutatott
és egészségünk szempontjából legfontosabb omega-3 zsírsav.1-3A DHA legfontosabb
jótékony hatásaiTudományos bizonyítékok alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági
Hatóság (EFSA) megállapította, hogy a DHA zsírsav megfelelő mennyiségű bevitele
az alábbi kedvező hatásokkal jár:Hozzájárul a normál agyműködés fenntartásához.
Napi 250 mg DHA bevitele esetén.Hozzájárul a normál látás fenntartásához. Napi
250 mg DHA bevitele esetén.Az anyai DHA bevitel hozzájárul a magzat és a
szoptatott csecsemő agyának és szemének normál fejlődéséhez. Napi 200 mg DHA
bevitele esetén, a felnőtteknek ajánlott napi omega-3 zsírsav-bevitel (250 mg
DHA és EPA) mellett.Ezért szükséges DHA-val kiegészíteni a vegetáriánus és vegán
étrendetSzámos kutatás foglalkozott már a növényi étrendet követők, azaz a
vegetáriánusok és vegánok omega-3-szintjével.4-12 Ezek gyakorlatilag mind
ugyanarra a konklúzióra jutottak: a vegánok és vegetáriánusok omega-3 bevitele
és vérük omega-3 koncentrációja is jelentősen alacsonyabb, mint a mindenevőké,
vagyis a halat, húst is fogyasztó embereké.Egy 659 főn végzett brit kutatás
szerint a a vegetáriánusok EPA- és DHA-szintje 30%-kal alacsonyabb, mint a
mindenevőké, míg a vegánok EPA-szintje több mint 50%-kal, DHA-szintje csaknem
60%-kal alacsonyabb.4A növényi étrendet követők alacsony DHA-szintje több okra
is visszavezethető:A növényi ételekben található alfa-linolénsav (ALA) a
szervezetben bizonyos mértékben át tud alakulni EPA zsírsavvá, majd DHA-vá. Ez a
folyamat azonban rendkívül rossz hatékonyságú: kutatások alapján az ALA
5-21%-ban alakulhat át EPA zsírsavvá, és mindössze 0,5-9%-ban alakulhat át DHA
zsírsavvá.13,14Az ALA átalakítását a linolsav nevű omega-6 zsírsav magas
bevitele akadályozza.4 Ez megtalálható diófélékben, magokban, növényi olajokban
(pl. szója, napraforgó, kukorica). A vegetáriánus és vegán étrend nagy arányban
tartalmaz linolsavat, átlagosan kb. 10-szer annyit, mint ALA-t, pedig kutatások
szerint az ideális linolsav és ALA arány 1:1 és 4:1 között van, ez lenne
szükséges az ALA megfelelő átalakításához.5,15-17Az ALA átalakítását enzimek
végzik, ezek működéséhez pedig elengedhetetlen például a B3-, B6- és C-vitamin,
magnézium, kalcium, szelén, cink és a vas.18-21 Sajnos a növényi étrendet
követők gyakran hiányt szenvednek több vitaminból és ásványi anyagból is.A nemek
között is jelentős különbség áll fenn az ALA-átalakítás hatékonyságában. Egy
kutatásban a fiatal nőknél 9%, míg a fiatal férfiaknál 0% volt az ALA DHA
zsírsavvá történő átalakulása!22Az életkor is fontos tényező: éveink
előrehaladtával jellemzően csökken a szervezet ALA-átalakító képessége, aminek
egyenes következménye az alacsonyabb DHA-szint.23-25Az egészségügyi állapot
miatt is romolhat az ALA átalakítás: kutatások szerint a szükséges enzimek a
cukorbetegségben, metabolikus szindrómában, magas vérnyomásban és bizonyos
anyagcsere-betegségekben szenvedőknél sem működnek hatékonyan.18,20És végezetül
az egyéni genetikai adottságaink is meghatározzák, hogy mennyire jól tudja a
szervezetünk az ALA zsírsavat átalakítani EPA és DHA zsírsavakká.20,26A DHA
alacsony étrendi bevitele, és az ebből fakadó alacsony DHA-szint, nemcsak a
vegetáriánus és vegán étrendet követőknél lehet probléma. A modern nyugati
étrend nem tartalmaz sok tengeri élelmiszert, sőt mi magyarok kifejezetten
rosszul teljesítünk: halfogyasztásunk fejenként 6,5 kg évente, míg az EU
országokban 23-24 kg, de világszinten is 16 kg feletti ez az adat.27 A DHA
étrend-kiegészítővel történő bevitele tehát szinte mindenkinek rendkívül
kedvező, azoknak is, akik nem zárják ki a húst étrendjükből! Tökéletes
választás, ha nem kedveled a halat és tengeri herkentyűket, de szeretnéd
egészségedet széles körűen támogatni, és optimálisabb irányba billenteni
szervezetedben az omega-3 és omega-6 zsírsavak arányát.A DHA zsírsavról a
tudományos kutatások tükrében*Agy egészségeA DHA elképesztően fontos szerepet
játszik az agyműködésben: több mint 90%-át adja agyunk omega-3-tartalmának és
akár 25%-át a teljes zsírtartalmának.28,29 Az agyon belül a memóriához
kapcsolódó területekben mutatható ki a legmagasabb DHA koncentráció.30-33 A DHA
zsírsav fokozza az agy vérellátását, ezzel is támogatva az egészséges agyi
funkciókat.34Tudományos kutatások sora jutott arra, hogy az alacsony DHA-szint
összefügg a rosszabb szellemi képességekkel, a szellemi hanyatlással, a
depresszió, demencia, skizofrénia és Alzheimer-kór megnövekedett
kockázatával.3,35-39 A DHA kiegészítővel történő pótlása kutatásokban javította
a memóriát, reakcióidőt, tanulást, figyelmet, probléma-megoldást is.36,37,39A
DHA kiegészítés enyhe szellemi hanyatlásban (mild cognitive impairment ? MCI)
szenvedő idősebb felnőtteknél a memória, figyelem, mentális állapot,
szógördülékenység területén is jelentős javulást eredményezett.40-43 De a
normális, úgynevezett életkorral összefüggő szellemi hanyatlás esetén is hasznos
lehet: kutatások szerint a DHA-szint helyreállításával az idősebb felnőttek
kevesebb hibát vétettek a tanulási és emlékezési képességeket mérő
teszteken.44Látás egészségeAz agy mellett a szem is rendkívül magas
koncentrációban tartalmaz DHA zsírsavat. A retina egyes részeiben a zsírsejtek
50-70%-a DHA, létfontosságú összetevője a fényt idegi jelekké alakító
fotoreceptorok sejthártyáinak.45 Hiánya a látás romlásához vezethet, mivel
csökkenti a szemben található rodopszin nevű fehérje aktivitását, ami a vizuális
jelek agyba továbbításáért felel.46Az omega-3 zsírsavakban, és különösen a DHA
zsírsavban gazdag étrend támogathatja a retina életkorral összefüggő, éreredetű
(vaszkuláris) és idegsejt eredetű (neuronális) betegségei elleni védelmet.47,48
Kutatások alapján az omega-3 zsírsavak megfelelő bevitele az egészséges
könnytermelést, a szem általános komfortérzetének javítását, a száraz szem
szindróma kezelését és megelőzését is segítheti, és az időskori makula
degeneráció (AMD) és a zöldhályog (glaukóma) kockázatát is
csökkentheti.49-52Szív- és érrendszer egészségeIgen nagy számú kutatás jutott
arra az eredményre, hogy az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a szív- és
érrendszer egészségéhez, állapotának javításához.53,54 A DHA a vérzsírokra
(trigliceridek, HDL koleszterin), vérlemezke funkcióra, endothel- és
érfunkcióra, vérnyomásra, szívizom ingerelhetőségre, és az oxidatív stressz és
gyulladás szintjére is jótékonyan hathat.55-62Egy vizsgálatban a DHA közel
kétszer jobban megnövelte az omega-3 indexet, mint az EPA.63 Az omega-3 index a
vér omega-3-szintjét mutatja és magas értéke összefügg a szív- és érrendszeri
betegségek, szív- és érrendszeri események (beleértve a hirtelen szívhalál)
csökkent kockázatával.64Egy kutatásban a DHA 13,3%-kal csökkentette a vér
triglicerid-szintjét ? ennek magas szintje a vérereket elzáró lerakódások,
plakkok kialakulásához vezet.65 7,6%-kal növelte a ?jó? HDL koleszterin szintjét
is, ami a szív-érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti.66 Egy 20 vizsgálatot
összegző tanulmány alapján a vérnyomás diasztolés értékét átlagosan 3,1 Hgmm-rel
csökkenti.67 A magas diasztolés vérnyomás növeli a szívroham és stroke
kockázatát.Várandósság, szoptatás, gyermek- és serdülőkorA DHA egy kritikusan
fontos tápanyag magzati és csecsemőkorban: először a köldökzsinóron, majd az
anyatejen keresztül jut hozzá a baba. A legtöbb nemzeti és nemzetközi ajánlás is
legalább napi 200 mg DHA bevitelét javasolja a terhes és szoptató nőknek.68,69A
DHA nélkülözhetetlen az agy, idegrendszer és szemek egészséges fejlődéséhez:
terhesség (különösen az utolsó trimeszter) és születés után felhalmozódik a
gyermek agyában és retinájában.70 A DHA hiánya az agy szerkezetére, működésére,
neurokémiai anyagainak mennyiségére is negatív hatással van, vezethet értelmi
fogyatékossághoz, csökkent intelligenciához, tanulási zavarokhoz, figyelem- és
viselkedési zavarokhoz (ADD/ADHD), látásproblémákhoz.28,36,71-76Az anyai DHA
bevitel kutatások szerint az allergiás betegségek kockázatát is
csökkentheti.77-80A magasabb DHA-szinttel rendelkező gyerekek gyakran jobban
teljesítenek az iskolában.81 A DHA szedése a memóriára, tanulási képességre és a
viselkedésre is pozitív hatással van.36,73 Egy vizsgálat azt is megállapította,
hogy serdülőkorú fiataloknál a magasabb DHA-bevitel összefügg a figyelem
javulásával, a növényi ételekben található ALA zsírsav esetén azonban nem
mutattak ki ilyen összefüggést.82Gyulladáscsökkentés, immunerősítésAz omega-3
zsírsavak erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, megfelelő bevitelük
így nagyon hasznosnak bizonyulhat krónikus gyulladással járó állapotok, például
ízületi gyulladás, kopás esetén.35,83Az omega-3 zsíroknak az immunrendszer
fejlődésében, és az immunsejtek membránjaiba beépülve azok optimális működésében
is kiemelt szerepe van.84,85 A szervezet optimális omega-3-szintje nagyon fontos
szerepet játszhat az immunrendszer aktivitásának szabályozásában is, hiszen
kordában tartja a gyulladásos folyamatokat, melyek az immunválasz részei ? ám
túl gyengének vagy túl erősnek sem szabad lenniük.84,86,87Egy 2020-as vizsgálat
kimutatta, hogy a DHA jelentősen hatékonyabb gyulladáscsökkentő, mint az EPA,
mivel jóval több gyulladáskeltő fehérjére van gátló hatással.88OGYÉI szám:
?34592/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak
megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és
Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin
termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló
alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
Adatlap
Ár: | 7.203 Ft |
Termékek: | Vitaminok - Testépítő szerek |
Feladás dátuma: | 2024.11.11 |
Eddig megtekintették 1 alkalommal |
A hirdető adatai
Kondi felszerelések rovaton belül a(z) "Netamin Vegán Omega-3 Algaolaj kapszula 60x" című hirdetést látja. (fent)