Lutein Pro Szemvitamin 54 kapszula
Natur Tanya Lutein Pro szemvitamin ? mikrokapszulázott szabad lutein + 7 féle
tápanyag a látásért Szemvitamin, stabil, biológiailag hozzáférhető,
mikrokapszulázott szabad luteinnel és 7 féle mikrotápanyaggal, a normál látás
fenntartásához1. A szem egészségének megőrzéséért termékünk A-, E-, B2- és
C-vitamin, továbbá szerves cink, szerves réz és szerves szelén tápanyagokat is
tartalmaz. Étrendi dúsítása különösen javasolt gyakori kék fénynek való
kitettség esetén, mint napsugárzás, LED-ek és képernyő használat (okostelefonok,
számítógép, televízió). VEGÁN TERMÉK, LAKTÓZMENTES, GLUTÉNMENTESNEM TARTALMAZ
MESTERSÉGES SZÍNEZÉKET, TARTÓSÍTÓSZERT ÉS AROMÁTKOMPLEX
HATÓANYAGÖSSZETÉTELSTABIL, BIOLÓGIAILAG HOZZÁFÉRHETŐ LUTEIN FORRÁS12 MG
MIKROKAPSZULÁZOTT SZABAD LUTEIN, AMI 24 MG LUTEIN-ÉSZTERNEK FELEL MEG+ 7 FÉLE
MIKROTÁPANYAG1AZ A-VITAMIN, A RIBOFLAVIN ÉS A SZERVES CINK HOZZÁJÁRUL A NORMÁL
LÁTÁS FENNTARTÁSÁHOZTERMÉKÜNK LUTEIN TARTALMA NÉMETORSZÁGBAN, FÜGGETLEN
AKKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT54 NAPRA ELEGENDŐ MENNYISÉGMI A KÜLÖNBSÉG A
SZABAD LUTEIN ÉS A LUTEIN ÉSZTER KÖZÖTT?A luteint szervezetünk nem tudja
szintetizálni, ezért külső forrásból (például étrend-kiegészítővel) tudjuk
biztosítani a bevitelét.A LUTEINNEK KÉT FORMÁJA VAN, AZ EGYIK AZ ÚGYNEVEZETT
SZABAD LUTEIN, A MÁSIK A LUTEIN-ÉSZTER.ÉLELMEINK 93%-BAN SZABAD LUTEINT
TARTALMAZNAKAz észterezett és nem észterezett lutein közötti különbségtétel
azért fontos, mert az emberek által fogyasztott élelmiszerek 93%-a szabad
formában tartalmaz luteint, és csupán 7%-ban fordul elő a lutein észterezett
formában. A lutein-észterek elsősorban a növények virágaiban vagy gyümölcseiben
találhatók meg, így például a nagyvirágú bársonyvirág természetes formája a
lutein-észter. LUTEIN PRO SZEMVITAMINUNK, TUDATOSAN, TERMÉSZETES, SZABAD LUTEIN
FORMÁVAL KÉSZÜLT.Választásunk egyrészt azért esett a szabad lutein formára, mert
a lutein többsége szabad formában van jelen élelmeinkben, felszívódása nem
igényel enzimeket, másrészt az észterezett lutein további észter-hidrolízis
lépést igényel a vékonybélben.SZERKEZETÜKET TEKINTVE IGEN HASONLÓ A KÉT LUTEIN
FORMAA szabad lutein hidroxil-csoportokat (-OH) tartalmaz a molekula két végén
(-OH csoport). A lutein-észter esetében pedig egy vagy mindkét
hidroxil-csoportot zsírsav-észter helyettesíti. Ilyen leggyakrabban előforduló
zsírsavak a palmitinsav, a mirisztinsav, vagy a laurinsav észter (RO).SZABAD
LUTEIN ELŐÁLLÍTÁS A LUTEIN PRO SZEMVITAMINBAN Fontos megjegyezni, hogy a szabad
luteint, lutein-észterből állítjuk elő, úgynevezett elszappanosítási folyamat
segítségével, amely során eltávolítjuk a zsírsavakat az észterezett luteinből,
így a végeredmény, tisztított szabad lutein.SZABAD LUTEIN MIKROKAPSZULÁZÁS A
LUTEIN PRO SZEMVITAMINBAN A lutein alapanyagunk mikrokapszulázási eljárással
készül, a sárga tablettán levő piros pöttyök jelzik a lutein
mikropelleteket.MIVEL A LUTEIN RENDKÍVÜL ÉRZÉKENY A KÖRNYEZETI TÉNYEZŐKRE, A NEM
MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ KÉSZÍTMÉNYEK, AKÁR MÁR TÁROLÁS SORÁN IS SOKAT VESZTHETNEK A
LUTEIN TARTALMUKBÓL.TERMÉKÜNK LUTEIN TARTALMA NÉMETORSZÁGBAN, FÜGGETLEN
AKKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT.12 MG SZABAD LUTEIN, 24 MG LUTEIN-ÉSZTERNEK
FELEL MEG. MI ÁLL 1:2 ARÁNY HÁTTERÉBEN? Általában az étrendi karotinoidokat az
emésztőenzimek nem képesek a szervezett számára megfelelő formává átalakítani. A
növényekben található xantofillok (például lutein, zeaxantin) túlnyomórészt
hosszú szénláncú zsírsavak észtereiként találhatók meg az élelmiszerekben. Mivel
azonban az emberi szérumban nem mutathatók ki xantofil észterek- a
gyümölcsökben, például a narancsban, a mandarinban és a papayában található
xantofill-észtereknek felszívódás előtt hidrolizálódniuk kell.A
lutein-észtereket a bél lumenében vagy az enterocitákban nem specifikus
hidrolázokkal (lipázokkal-zsírbontó enzim) szabad luteinné kell hidrolizálniuk,
mivel az emésztés után a szabad lutein a fő forma a keringésben. (forrás: Bowen,
P. E., Herbst-Espinosa, S. M., Hussain, E. A., & Stacewicz-Sapuntzakis, M.
(2002). Esterification does not impair lutein bioavailability in humans. The
Journal of nutrition, 132(12), 3668?3673.)A lutein-észter hidrolízis
kapacitásának csökkenése várható az idősebb személyeknél a kor előrehaladtával
(forrás: Chung HY, Rasmussen HM, Johnson EJ. Lutein bioavailability is higher
from lutein-enriched eggs than from supplements and spinach in men. J Nutr.
2004;134(8):1887-1893.), ezért annak érdekében, hogy kiküszöböljük az
anyagcserefolyamatok hatékonyságának a csökkenését, a szabad lutein forma az
ideális választás, hiszen a szabad luteint, a lutein észterrel ellentétben,
SZERVEZETÜNK TOVÁBBI BIOLÓGIAI ÁTALAKÍTÁS NÉLKÜL TUDJA FELHASZNÁLNI. NÉHÁNY
TUDOMÁNYOS CIKK A 2:1 ARÁNY IGAZOLÁSÁRA:Koh HH, Murray IJ, Nolan D, Carden D,
Feather J, Beatty S. Plasma and macular responses to lutein supplement in
subjects with and without age-related maculopathy: a pilot study. Exp Eye Res.
2004;79(1):21-27.Yoshizako H, Hara K, Takai Y, Kaidzu S, Obana A, Ohira A.
Comparison of macular pigment and serum lutein concentration changes between
free lutein and lutein esters supplements in Japanese subjects. Acta
Ophthalmol.AZ ÖREGEDŐ SZEM ÉS A TÁVOLLÁTÁSSzemeinket sem kerüli el az öregedés.
A makula az életkor előrehaladtával, az idősödéssel degenerálódik. A szem
különösen magas anyagcsereszinttel rendelkezik, ezért fokozott szüksége van az
antioxidánsok által nyújtott védelemre. A közelre és távolra történő nézés
váltogatása arra készteti a lencsét, hogy egyszer laposabbá, egyszer domborúbbá
váljon, ami segít megőrizni rugalmasságát. Napjainkban sokkal több órát töltünk
okoseszközeink előtt, és a szemünkhöz nagyon közeli képernyők csökkentik a
szemlencse rugalmasságát, a közeli tárgyakra való fókuszálás képességét és ez
egyre fiatalabb korban következik be. A szemöregedés leggyakoribb tünete a
távollátás.Szemeinket a napsugarak, LED-ek és digitális eszközökből származó kék
fény is öregíti. A fény károsító hatása mellett a retinában magas az
oxigéntenzió, ami oxidatív károsodásának esélyét növeli. Az olyan karotinoid
makulapigmentek, mint a lutein, zeaxantin, mezo-zeaxanthin, mindkettő ellen
védelmet nyújthatnak, elnyelik a nagy energiájú kék fényt, védik a szem
retináját és fokozzák a vizuális teljesítményt.MIVEL A LUTEIN KÉPES ZEAXANTINNÁ
ALAKULNI A RETINÁBAN, ILLETVE PREKURZOLA A MEZO-ZEAXANTHINNAK, MEGFELELŐ
MENNYISÉGŰ ÉS MINŐSÉGŰ LUTEIN, BIZTOSÍTJA A SZEMEK VÉDELMÉT.MIK A NATUR TANYA®
LUTEIN PRO SZEMVITAMIN KULCSFONTOSSÁGÚ ÖSSZETEVŐI?LUTEINA lutein oxigéntartalmú
karotinoid, amit xantofillnak is neveznek, mert a lutein állandó kísérője a
klorofillnak (levélxantofill). Elsősorban paraj, kelkáposzta, brokkoli,
bimbóskel, zöldborsó, fejes saláta tartalmaz sok luteint, de megtaláljuk a
tojássárgájában is. A szem retináján sárgafoltnak nevezett terület nagy
mennyiségben tartalmaz a luteint. A lutein és szérumszintje fordított
összefüggésben áll az öregedéssel kapcsolatos szemészeti problémák, mint például
a távollátás, a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatával.MIVEL A LUTEIN
JOBBAN TUDJA HATÁSÁT KIFEJTENI MÁS TÁPANYAGOK JELENLÉTÉBEN, TERMÉKÜNKET A, C, E,
B2-VITAMINOKKAL, SZERVES SZELÉNNEL, SZERVES CINKKEL ÉS SZERVES RÉZZEL IS
DÚSÍTOTTUK.Az A-vitamin zsíroldékony vitamin, a retinában és a szem egyéb
szöveteiben több A-vitamin található, mint a test bármely más részében, így a
látásban betöltött szerepét szinte mindenki kivétel nélkül ismeri. Az A-vitamin,
a szemben található látóbíbor (rodopszin) működéséhez nélkülözhetetlen,
hiányában a szem alkalmazkodó képessége a sötétséghez, fényváltozásokhoz
romlik.A NATUR TANYA® LUTEIN PRO SZEMVITAMIN SZINERGISTA HATÓANYAGKOMPLEXKÉNT
MŰKÖDIK.Az A-vitamin kölcsönhatásban van a tokoferollal, az utóbbi védi a
retinolt az oxidációtól, a cinket tartalmazó enzimek pedig az A-vitamin
anyagcseréjében vesznek részt. Az A-vitamin (retinol) szállítófehérjéhez
(retinolkötő fehérje) kötve kerül ki a májból a vérbe (keringésbe); cink-hiány
esetén ez a mobilizáció gátolt; mivel, hogy a cink szükséges a retinolkötő
fehérje (RBP) szintéziséhez. A cink egy cink-függő enzim (a
retinol-dehidrogenáz) révén szabályozza a retinol retinál-lá való átalakulását.
A retinol retinallá való átalakulása egy kritikus lépés a szem retinájában
lezajló vizuális ciklusnak. A cink ezen hatások révén hozzájárul a normál látás
fenntartásához.A szelén több úton is támogatja a szem egészségét, de cink nélkül
nem tud hatékonyan működni a látás egészségének megőrzésében. Mindkettő a
retinában, a szaruhártyában és a szemlencsében található más fehérjékkel és
enzimekkel együttműködésben fejtik ki biológiai hatásaikat. A szelén a cinkkel
együtt normális szinten tartja a szem belnyomást. A szelén fontos (a szem
egészségében szintén szerepet játszó) E-vitamin felszívódásához is.A réz
hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Réztartalmú enzimek
és vegyületek védik a szöveteket a szabad gyökökkel szemben, hozzájárulva a
látásélességhez. A réz nélkülözhetetlen a C-vitamin felszívódáshoz, szerves
formája a réz-glükonát pedig antibakteriális hatású. A réz szükséges több enzim,
különösen a superoxid diszmutáz termeléséhez, amely a szervezet egyik legerősebb
antioxidáns enzime.A szaruhártya hámrétege és a szemlencse különösen magas
C-vitamin tartalommal rendelkezik. A C-vitamin a szemeink számára rendkívül
fontos kollagén termeléséhez is szükséges. Alapvetően ez a fehérje az, ami
összetartja/egyben tartja látószervünket (a szemet a kollagén által fenntartott
kötőszöveti burkok alkotják), illetve védelmet is nyújt számára. A C-vitamin
segíti a szem apró és érzékeny hajszálereit abban, hogy a szerv legkisebb
struktúráihoz is elszállíthassák az oxigénben dús vért, illetve a fokozott
véráramlás által a szemszárazságot és az azzal járó kellemetlenségeket is segít
csökkenteni.A szemfolyadékban B2-vitamin is található, szerepet játszik szemünk
szabad gyökök okozta károsító hatásaival szembeni védelmében és az antioxidáns
szintek fenntartásában. Például szükség van rá a glutation védelméhez, mely a
szemben is koncentráltan jelen lévő fontos antioxidáns. A ribofiavin védi a
szemlencsét, hiánya szemkönnyezést, és a szemek fokozott fényérzékenységével
párosul.KINEK AJÁNLJUK A NATUR TANYA® LUTEIN PRO SZEMVITAMINT?akiknek fontos a
szemük egészsége és meg akarják óvni a jó látásukatmesterséges fény mellett
dolgozóknakszámítógép előtti irodai munkát végzőknekokostelefont magas képernyő
idővel használóknakerős fénysugárzás vagy napsugárzás kárósító hatásainak kitett
személyeknekazoknak, akik szemfáradtsággal küzdenek, és a túlzott könnytermelés
miatt diszkomfortérzésük van, és vörös a szemük vagy érzékenyek a
napfényreéjszaka, rosszul megvilágított úton közlekedő autóvezetőknekgyakori
TV-nézőknekfelnőtt-, és időskorban levő személyeknek, nemtől
függetlenülkiegyensúlyozatlan táplálkozás esetén, az étrend kiegészítéséreA
KÉKFÉNY HATÁSA SZEMEINK EGÉSZSÉGÉREA fejlett világban széles körben elterjedt
probléma a napsugárzás és a számítógépek, táblagépek, illetve okostelefonok
digitális képernyői által kibocsátott kék fény hosszú távú káros hatása.A kék
fény behatol a szembe, ahol elősegíti a szabadgyökök képződését. Ez rövid távon
szemfáradságot, hosszú távon a látásfunkciók fokozatos romlását akár elvesztését
is okozhatja. A LUTEIN A NAGY ENERGIÁJÚ KÉK FÉNY TERMÉSZETES SZŰRŐJE. A LUTEIN
KIEGÉSZÍTÉS NÖVELI A MAKULA PIGMENT OPTIKAI SŰRŰSÉGÉT, AMI CSÖKKENTI A KÉKFÉNY
ÁLTAL OKOZOTT NEM KÍVÁNATOS HATÁSOKAT, JAVÍTJA A LÁTÁSTELJESÍTMÉNYT.(Források:
https://www.nutraceuticalsworld.com/issues/2017-09/view_breaking-news/study-finds-lutein-and-zeaxanthin-protect-against-blue-light-exposure/,
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28661438/)AZ UV ÉS SZEMEINK EGÉSZSÉGEAz UV
sugárzásnak két fajtáját különböztetjük meg; az UV-A-t és UV-B-t. Az UV-B hiába
hordoz nagyobb energiát, kevésbé káros a szemünkre nézve, mint az UV- A, mert
elnyelődik a szem elülső rétegeiben, a szaruhártyában és a szemlencsében.A szem
karotinoidjai elnyelik a fényt a látható területről (400-500 nm hullámhossz),
lehetővé téve számukra, hogy megvédjék a retinát és a lencsét a fényexpozíció
által kiváltott lehetséges fotokémiai károsodásoktól.Ezek a természetes
antioxidánsok hozzájárulnak az összetett fiziológiai reakciók által termelt
szabad gyökök kioltásához, és ennek következtében védik a szemeinket az oxidatív
stressztől, az apoptózistól, a mitokondriális diszfunkciótól és a
gyulladástól.(Források:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnano.2022.955022/full,
https://semmelweis.hu/hirek/2019/04/03/tobb-szembetegseg-hattereben-is-allhat-az-uv-sugarzas/,
https://www.researchgate.net/publication/345328841_antioxidants_A_Mechanistic_Review_of_b-Carotene_Lutein_and_Zeaxanthin_in_Eye_Health_and_Disease)MAKULADEGENERÁCIÓ
ÉS ANTIOXIDÁNS VITAMINOK Az életkorral összefüggő makuladegeneráció a vakság
8,7%-ért felelős világszerte. Ennek egyik kockázati tényezője a zöldségekben és
gyümölcsökben szegény étrend. Számos tanulmány foglalkozott a lutein makula
pigment optikai sűrűségének, a látásélességre és kontrasztérzékenységre
gyakorolt pozitív hatásával. A luteint ilyen szempontból vizsgáló tanulmányok
egyészen 1990-ig nyúlnak vissza.Alacsony lutein szinttel, nagyobb az esély a
makuladegeneráció kialakulására. Színes pigmentekben gazdag zöldségek és
gyümölcsök fogyasztásával, makula pigmentek halmozódnak fel a retinában
(sárgafoltban), ami csökkenti a makuladegeneráció kialakulását.Régóta gyanítják,
hogy antioxidáns vitaminoknak és nyomelemeknek előnyös hatása lehet időskori
makuladegeneráció egyes formáiban. Ezzel kapcsolatosan a legfontosabb gyakorlati
tudományos ismeretet az AREDS vizsgálat nyújtja, melyben 4757 beteget kezeltek
faktoriális randomizáció szerint antioxidáns vitaminokkal, cinkkel, az utóbbi
kettő kombinációjával vagy placeboval. A követési idő 6 év volt. A vizsgálat
igazolta, hogy a magas kockázatú állapotokban (AREDS 3) az antioxidáns vitaminok
és a cink együttes adása a látásromlásnak a kockázatát jelentős mértékben
csökkentette.Egy másik kutatás során 90 makuladegenerációban szenvedő személyt
vizsgáltak, akik 10 mg/nap lutein pótlást kaptak étrendkiegészítő formájában,
közel egy évig. Azt figyelték meg, hogy a lutein növelte a makula pigment
optikai sűrűségét, ezzel javítva a látásélességet és a kontrasztérzékenységet
is.(Források: NEFMI szakmai protokoll az időskori makula degeneráció kezeléséről
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164534/#B105-nutrients-10-01321
https://www.news-medical.net/news/20220818/Researchers-assess-lutein-nanodisks-against-ultraviolet-light-induced-retinal-damage.aspx
, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7678730/,
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15117055/)SZÜRKEHÁLYOG ÉS MAKULAPIGMENTEKA
tanulmányok szerint az étrendnek nagy szerepe van a szürkehályog megelőzésében.
A szürkehályog oxidatív mechanizmusoknak köszönhető, ezért az antioxidáns
tápanyagok rendszeres és megfelelő mennyiségben való bevitele megakadályozhatja
vagy akár vissza is fordíthatja a kezdődő folyamatot. A tanulmányokban
leggyakrabban szereplő ilyen antioxidánsok közé tartozik a lutein, zeaxantin
valamint az A-, C- és E-vitaminok. Az A-vitamin döntő szerepet játszik a
rodopszin képződésében. A rodopszin, az opszin és a retina komplexe (az
A-vitamin aldehid formája), elengedhetetlen a vizuális jel átviteléhez. Az
A-vitaminnak 2 forrása van: állatok eredetű (máj, tehéntej, emberi tej) és
növényi eredetű (narancs, piros vagy zöld gyümölcsök és zöldségek). A
karotinoidok olyan mikroelemek csoportja, amelyek A-vitaminná (A-pro-vitamin
karotinoidokká) vagy alternatív termékekké alakíthatók. Az első kategóriába, az
A-vitamin termékekbe tartozik az ?- és ?-karotin, amelyek általában a
gyümölcsökben és zöldségekben találhatók, míg a második kategóriába a lutein, a
zeaxantin és a likopin, amelyek a leginkább zöldségekben találhatók.A lutein és
a zeaxantin lipid alapú antioxidánsok, amelyek védik a szemlencsét azáltal, hogy
elnyelik a fényt, amely oxidálja a lipideket a külső retinában.(Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0039625718301619)DIABETIKUS
RETINOPÁTIA ÉS LUTEINEgy tanulmány diabéteszes retinopátiában (NPDR) vizsgálta a
lutein kiegészítés hatását a vizuális teljesítménymutatókra, beleértve a
látásélességet a kontrasztérzékenységet és a tükröződésérzékenységet a
látásfunkciókra.Az alanyok 10mg/nap luteint kaptak 36 héten keresztül. A 36.
héten a luteint kapott csoport potenciális javulást eredményezett a
kontrasztérzékenységben alacsony térbeli gyakoriság mellett. További
vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy az ilyen beavatkozás
kiegészítő terápiaként alkalmazható-e a cukorbetegek látásvesztésének
megelőzésére.(Forrás:
https://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/26/3/406.pdf)Adagolási javaslat: Napi 1
filmtabletta, lehetőleg étkezés közben, bő vízzel lenyelve.Összetevők:
tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz), mikrokapszulázott szabad lutein
készítmény***, L-aszkorbinsav készítmény, csomósodást gátló anyagok
(kalcium-foszfátok, zsírsavak magnéziumsói), cink-glükonát,
DL-alfa-tokoferil-acetát készítmény, L-szelenometionin készítmény, fényezőanyag
(zsírsavak), réz-glükonát, retinil-acetát készítmény, színtelen bevonat
[tömegnövelő szerek (hidroxipropil-metil-cellulóz, hidroxipropil-cellulóz),
nedvesítőszer (glicerin)], riboflavin. ***Zeaxanthint is tartalmaz
(0.6-1,4%)Hatóanyagok a napi adagban1 filmtablettábanMikrokapszulázott lutein
(szabad forma)12 mgA-vitamin800 ?g (2666,4 NE**)(100%*)E-vitamin10 mg
(83,33%*)C-vitamin100 mg (125%*)B2-vitamin (riboflavin)3 mg (214,29%*)Szerves
cink (cink-glükonátból)10 mg (100%*)Szerves réz (réz-glükonátból)1,2 mg
(120%*)Szerves szelén (L-szelenometioninból)100 ?g (181,82%*)*NRV: Felnőttek
számára javasolt napi beviteli referenciaérték.Laktóztartalom: < 0,1 g/100 g
**NE: Nemzetközi egységNÉMETORSZÁGBAN, AKKREDITÁLT LABORBAN BEVIZSGÁLT,
ELLENŐRZÖTT SZABAD LUTEIN TARTALOMMAL!A Natur Tanya® LUTEIN PRO független,
akkreditált laborban bevizsgált készítmény. Termékünk szabad lutein tartalmát
bevizsgáltuk; amelynek vizsgálati eredménye megerősíti, hogy a címkén
feltüntetett aktív SZABAD LUTEIN hatóanyagtartalom a valóságnak megfelel és
egyben az európai uniós szabályozásnak, így biztosítva az optimális élettani
hatás elérését. Szabad lutein tartalom vizsgálati módszer: SOP M 932, HPLC/UV12
mg szabad lutein, ami 24 mg lutein-észternek felel meg.A termék 6 éves kortól
alkalmazhatóA termék alkalmazható vérhígítók használata eseténA termék
alkalmazható cukorbetegség eseténA termék alkalmazható terhesség, és szoptatás
időszakábanTárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó!Nettó
tömeg: 38,88 g (54 db)OGYÉI ny.sz: 32262/2023
tápanyag a látásért Szemvitamin, stabil, biológiailag hozzáférhető,
mikrokapszulázott szabad luteinnel és 7 féle mikrotápanyaggal, a normál látás
fenntartásához1. A szem egészségének megőrzéséért termékünk A-, E-, B2- és
C-vitamin, továbbá szerves cink, szerves réz és szerves szelén tápanyagokat is
tartalmaz. Étrendi dúsítása különösen javasolt gyakori kék fénynek való
kitettség esetén, mint napsugárzás, LED-ek és képernyő használat (okostelefonok,
számítógép, televízió). VEGÁN TERMÉK, LAKTÓZMENTES, GLUTÉNMENTESNEM TARTALMAZ
MESTERSÉGES SZÍNEZÉKET, TARTÓSÍTÓSZERT ÉS AROMÁTKOMPLEX
HATÓANYAGÖSSZETÉTELSTABIL, BIOLÓGIAILAG HOZZÁFÉRHETŐ LUTEIN FORRÁS12 MG
MIKROKAPSZULÁZOTT SZABAD LUTEIN, AMI 24 MG LUTEIN-ÉSZTERNEK FELEL MEG+ 7 FÉLE
MIKROTÁPANYAG1AZ A-VITAMIN, A RIBOFLAVIN ÉS A SZERVES CINK HOZZÁJÁRUL A NORMÁL
LÁTÁS FENNTARTÁSÁHOZTERMÉKÜNK LUTEIN TARTALMA NÉMETORSZÁGBAN, FÜGGETLEN
AKKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT54 NAPRA ELEGENDŐ MENNYISÉGMI A KÜLÖNBSÉG A
SZABAD LUTEIN ÉS A LUTEIN ÉSZTER KÖZÖTT?A luteint szervezetünk nem tudja
szintetizálni, ezért külső forrásból (például étrend-kiegészítővel) tudjuk
biztosítani a bevitelét.A LUTEINNEK KÉT FORMÁJA VAN, AZ EGYIK AZ ÚGYNEVEZETT
SZABAD LUTEIN, A MÁSIK A LUTEIN-ÉSZTER.ÉLELMEINK 93%-BAN SZABAD LUTEINT
TARTALMAZNAKAz észterezett és nem észterezett lutein közötti különbségtétel
azért fontos, mert az emberek által fogyasztott élelmiszerek 93%-a szabad
formában tartalmaz luteint, és csupán 7%-ban fordul elő a lutein észterezett
formában. A lutein-észterek elsősorban a növények virágaiban vagy gyümölcseiben
találhatók meg, így például a nagyvirágú bársonyvirág természetes formája a
lutein-észter. LUTEIN PRO SZEMVITAMINUNK, TUDATOSAN, TERMÉSZETES, SZABAD LUTEIN
FORMÁVAL KÉSZÜLT.Választásunk egyrészt azért esett a szabad lutein formára, mert
a lutein többsége szabad formában van jelen élelmeinkben, felszívódása nem
igényel enzimeket, másrészt az észterezett lutein további észter-hidrolízis
lépést igényel a vékonybélben.SZERKEZETÜKET TEKINTVE IGEN HASONLÓ A KÉT LUTEIN
FORMAA szabad lutein hidroxil-csoportokat (-OH) tartalmaz a molekula két végén
(-OH csoport). A lutein-észter esetében pedig egy vagy mindkét
hidroxil-csoportot zsírsav-észter helyettesíti. Ilyen leggyakrabban előforduló
zsírsavak a palmitinsav, a mirisztinsav, vagy a laurinsav észter (RO).SZABAD
LUTEIN ELŐÁLLÍTÁS A LUTEIN PRO SZEMVITAMINBAN Fontos megjegyezni, hogy a szabad
luteint, lutein-észterből állítjuk elő, úgynevezett elszappanosítási folyamat
segítségével, amely során eltávolítjuk a zsírsavakat az észterezett luteinből,
így a végeredmény, tisztított szabad lutein.SZABAD LUTEIN MIKROKAPSZULÁZÁS A
LUTEIN PRO SZEMVITAMINBAN A lutein alapanyagunk mikrokapszulázási eljárással
készül, a sárga tablettán levő piros pöttyök jelzik a lutein
mikropelleteket.MIVEL A LUTEIN RENDKÍVÜL ÉRZÉKENY A KÖRNYEZETI TÉNYEZŐKRE, A NEM
MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ KÉSZÍTMÉNYEK, AKÁR MÁR TÁROLÁS SORÁN IS SOKAT VESZTHETNEK A
LUTEIN TARTALMUKBÓL.TERMÉKÜNK LUTEIN TARTALMA NÉMETORSZÁGBAN, FÜGGETLEN
AKKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT.12 MG SZABAD LUTEIN, 24 MG LUTEIN-ÉSZTERNEK
FELEL MEG. MI ÁLL 1:2 ARÁNY HÁTTERÉBEN? Általában az étrendi karotinoidokat az
emésztőenzimek nem képesek a szervezett számára megfelelő formává átalakítani. A
növényekben található xantofillok (például lutein, zeaxantin) túlnyomórészt
hosszú szénláncú zsírsavak észtereiként találhatók meg az élelmiszerekben. Mivel
azonban az emberi szérumban nem mutathatók ki xantofil észterek- a
gyümölcsökben, például a narancsban, a mandarinban és a papayában található
xantofill-észtereknek felszívódás előtt hidrolizálódniuk kell.A
lutein-észtereket a bél lumenében vagy az enterocitákban nem specifikus
hidrolázokkal (lipázokkal-zsírbontó enzim) szabad luteinné kell hidrolizálniuk,
mivel az emésztés után a szabad lutein a fő forma a keringésben. (forrás: Bowen,
P. E., Herbst-Espinosa, S. M., Hussain, E. A., & Stacewicz-Sapuntzakis, M.
(2002). Esterification does not impair lutein bioavailability in humans. The
Journal of nutrition, 132(12), 3668?3673.)A lutein-észter hidrolízis
kapacitásának csökkenése várható az idősebb személyeknél a kor előrehaladtával
(forrás: Chung HY, Rasmussen HM, Johnson EJ. Lutein bioavailability is higher
from lutein-enriched eggs than from supplements and spinach in men. J Nutr.
2004;134(8):1887-1893.), ezért annak érdekében, hogy kiküszöböljük az
anyagcserefolyamatok hatékonyságának a csökkenését, a szabad lutein forma az
ideális választás, hiszen a szabad luteint, a lutein észterrel ellentétben,
SZERVEZETÜNK TOVÁBBI BIOLÓGIAI ÁTALAKÍTÁS NÉLKÜL TUDJA FELHASZNÁLNI. NÉHÁNY
TUDOMÁNYOS CIKK A 2:1 ARÁNY IGAZOLÁSÁRA:Koh HH, Murray IJ, Nolan D, Carden D,
Feather J, Beatty S. Plasma and macular responses to lutein supplement in
subjects with and without age-related maculopathy: a pilot study. Exp Eye Res.
2004;79(1):21-27.Yoshizako H, Hara K, Takai Y, Kaidzu S, Obana A, Ohira A.
Comparison of macular pigment and serum lutein concentration changes between
free lutein and lutein esters supplements in Japanese subjects. Acta
Ophthalmol.AZ ÖREGEDŐ SZEM ÉS A TÁVOLLÁTÁSSzemeinket sem kerüli el az öregedés.
A makula az életkor előrehaladtával, az idősödéssel degenerálódik. A szem
különösen magas anyagcsereszinttel rendelkezik, ezért fokozott szüksége van az
antioxidánsok által nyújtott védelemre. A közelre és távolra történő nézés
váltogatása arra készteti a lencsét, hogy egyszer laposabbá, egyszer domborúbbá
váljon, ami segít megőrizni rugalmasságát. Napjainkban sokkal több órát töltünk
okoseszközeink előtt, és a szemünkhöz nagyon közeli képernyők csökkentik a
szemlencse rugalmasságát, a közeli tárgyakra való fókuszálás képességét és ez
egyre fiatalabb korban következik be. A szemöregedés leggyakoribb tünete a
távollátás.Szemeinket a napsugarak, LED-ek és digitális eszközökből származó kék
fény is öregíti. A fény károsító hatása mellett a retinában magas az
oxigéntenzió, ami oxidatív károsodásának esélyét növeli. Az olyan karotinoid
makulapigmentek, mint a lutein, zeaxantin, mezo-zeaxanthin, mindkettő ellen
védelmet nyújthatnak, elnyelik a nagy energiájú kék fényt, védik a szem
retináját és fokozzák a vizuális teljesítményt.MIVEL A LUTEIN KÉPES ZEAXANTINNÁ
ALAKULNI A RETINÁBAN, ILLETVE PREKURZOLA A MEZO-ZEAXANTHINNAK, MEGFELELŐ
MENNYISÉGŰ ÉS MINŐSÉGŰ LUTEIN, BIZTOSÍTJA A SZEMEK VÉDELMÉT.MIK A NATUR TANYA®
LUTEIN PRO SZEMVITAMIN KULCSFONTOSSÁGÚ ÖSSZETEVŐI?LUTEINA lutein oxigéntartalmú
karotinoid, amit xantofillnak is neveznek, mert a lutein állandó kísérője a
klorofillnak (levélxantofill). Elsősorban paraj, kelkáposzta, brokkoli,
bimbóskel, zöldborsó, fejes saláta tartalmaz sok luteint, de megtaláljuk a
tojássárgájában is. A szem retináján sárgafoltnak nevezett terület nagy
mennyiségben tartalmaz a luteint. A lutein és szérumszintje fordított
összefüggésben áll az öregedéssel kapcsolatos szemészeti problémák, mint például
a távollátás, a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatával.MIVEL A LUTEIN
JOBBAN TUDJA HATÁSÁT KIFEJTENI MÁS TÁPANYAGOK JELENLÉTÉBEN, TERMÉKÜNKET A, C, E,
B2-VITAMINOKKAL, SZERVES SZELÉNNEL, SZERVES CINKKEL ÉS SZERVES RÉZZEL IS
DÚSÍTOTTUK.Az A-vitamin zsíroldékony vitamin, a retinában és a szem egyéb
szöveteiben több A-vitamin található, mint a test bármely más részében, így a
látásban betöltött szerepét szinte mindenki kivétel nélkül ismeri. Az A-vitamin,
a szemben található látóbíbor (rodopszin) működéséhez nélkülözhetetlen,
hiányában a szem alkalmazkodó képessége a sötétséghez, fényváltozásokhoz
romlik.A NATUR TANYA® LUTEIN PRO SZEMVITAMIN SZINERGISTA HATÓANYAGKOMPLEXKÉNT
MŰKÖDIK.Az A-vitamin kölcsönhatásban van a tokoferollal, az utóbbi védi a
retinolt az oxidációtól, a cinket tartalmazó enzimek pedig az A-vitamin
anyagcseréjében vesznek részt. Az A-vitamin (retinol) szállítófehérjéhez
(retinolkötő fehérje) kötve kerül ki a májból a vérbe (keringésbe); cink-hiány
esetén ez a mobilizáció gátolt; mivel, hogy a cink szükséges a retinolkötő
fehérje (RBP) szintéziséhez. A cink egy cink-függő enzim (a
retinol-dehidrogenáz) révén szabályozza a retinol retinál-lá való átalakulását.
A retinol retinallá való átalakulása egy kritikus lépés a szem retinájában
lezajló vizuális ciklusnak. A cink ezen hatások révén hozzájárul a normál látás
fenntartásához.A szelén több úton is támogatja a szem egészségét, de cink nélkül
nem tud hatékonyan működni a látás egészségének megőrzésében. Mindkettő a
retinában, a szaruhártyában és a szemlencsében található más fehérjékkel és
enzimekkel együttműködésben fejtik ki biológiai hatásaikat. A szelén a cinkkel
együtt normális szinten tartja a szem belnyomást. A szelén fontos (a szem
egészségében szintén szerepet játszó) E-vitamin felszívódásához is.A réz
hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Réztartalmú enzimek
és vegyületek védik a szöveteket a szabad gyökökkel szemben, hozzájárulva a
látásélességhez. A réz nélkülözhetetlen a C-vitamin felszívódáshoz, szerves
formája a réz-glükonát pedig antibakteriális hatású. A réz szükséges több enzim,
különösen a superoxid diszmutáz termeléséhez, amely a szervezet egyik legerősebb
antioxidáns enzime.A szaruhártya hámrétege és a szemlencse különösen magas
C-vitamin tartalommal rendelkezik. A C-vitamin a szemeink számára rendkívül
fontos kollagén termeléséhez is szükséges. Alapvetően ez a fehérje az, ami
összetartja/egyben tartja látószervünket (a szemet a kollagén által fenntartott
kötőszöveti burkok alkotják), illetve védelmet is nyújt számára. A C-vitamin
segíti a szem apró és érzékeny hajszálereit abban, hogy a szerv legkisebb
struktúráihoz is elszállíthassák az oxigénben dús vért, illetve a fokozott
véráramlás által a szemszárazságot és az azzal járó kellemetlenségeket is segít
csökkenteni.A szemfolyadékban B2-vitamin is található, szerepet játszik szemünk
szabad gyökök okozta károsító hatásaival szembeni védelmében és az antioxidáns
szintek fenntartásában. Például szükség van rá a glutation védelméhez, mely a
szemben is koncentráltan jelen lévő fontos antioxidáns. A ribofiavin védi a
szemlencsét, hiánya szemkönnyezést, és a szemek fokozott fényérzékenységével
párosul.KINEK AJÁNLJUK A NATUR TANYA® LUTEIN PRO SZEMVITAMINT?akiknek fontos a
szemük egészsége és meg akarják óvni a jó látásukatmesterséges fény mellett
dolgozóknakszámítógép előtti irodai munkát végzőknekokostelefont magas képernyő
idővel használóknakerős fénysugárzás vagy napsugárzás kárósító hatásainak kitett
személyeknekazoknak, akik szemfáradtsággal küzdenek, és a túlzott könnytermelés
miatt diszkomfortérzésük van, és vörös a szemük vagy érzékenyek a
napfényreéjszaka, rosszul megvilágított úton közlekedő autóvezetőknekgyakori
TV-nézőknekfelnőtt-, és időskorban levő személyeknek, nemtől
függetlenülkiegyensúlyozatlan táplálkozás esetén, az étrend kiegészítéséreA
KÉKFÉNY HATÁSA SZEMEINK EGÉSZSÉGÉREA fejlett világban széles körben elterjedt
probléma a napsugárzás és a számítógépek, táblagépek, illetve okostelefonok
digitális képernyői által kibocsátott kék fény hosszú távú káros hatása.A kék
fény behatol a szembe, ahol elősegíti a szabadgyökök képződését. Ez rövid távon
szemfáradságot, hosszú távon a látásfunkciók fokozatos romlását akár elvesztését
is okozhatja. A LUTEIN A NAGY ENERGIÁJÚ KÉK FÉNY TERMÉSZETES SZŰRŐJE. A LUTEIN
KIEGÉSZÍTÉS NÖVELI A MAKULA PIGMENT OPTIKAI SŰRŰSÉGÉT, AMI CSÖKKENTI A KÉKFÉNY
ÁLTAL OKOZOTT NEM KÍVÁNATOS HATÁSOKAT, JAVÍTJA A LÁTÁSTELJESÍTMÉNYT.(Források:
https://www.nutraceuticalsworld.com/issues/2017-09/view_breaking-news/study-finds-lutein-and-zeaxanthin-protect-against-blue-light-exposure/,
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28661438/)AZ UV ÉS SZEMEINK EGÉSZSÉGEAz UV
sugárzásnak két fajtáját különböztetjük meg; az UV-A-t és UV-B-t. Az UV-B hiába
hordoz nagyobb energiát, kevésbé káros a szemünkre nézve, mint az UV- A, mert
elnyelődik a szem elülső rétegeiben, a szaruhártyában és a szemlencsében.A szem
karotinoidjai elnyelik a fényt a látható területről (400-500 nm hullámhossz),
lehetővé téve számukra, hogy megvédjék a retinát és a lencsét a fényexpozíció
által kiváltott lehetséges fotokémiai károsodásoktól.Ezek a természetes
antioxidánsok hozzájárulnak az összetett fiziológiai reakciók által termelt
szabad gyökök kioltásához, és ennek következtében védik a szemeinket az oxidatív
stressztől, az apoptózistól, a mitokondriális diszfunkciótól és a
gyulladástól.(Források:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnano.2022.955022/full,
https://semmelweis.hu/hirek/2019/04/03/tobb-szembetegseg-hattereben-is-allhat-az-uv-sugarzas/,
https://www.researchgate.net/publication/345328841_antioxidants_A_Mechanistic_Review_of_b-Carotene_Lutein_and_Zeaxanthin_in_Eye_Health_and_Disease)MAKULADEGENERÁCIÓ
ÉS ANTIOXIDÁNS VITAMINOK Az életkorral összefüggő makuladegeneráció a vakság
8,7%-ért felelős világszerte. Ennek egyik kockázati tényezője a zöldségekben és
gyümölcsökben szegény étrend. Számos tanulmány foglalkozott a lutein makula
pigment optikai sűrűségének, a látásélességre és kontrasztérzékenységre
gyakorolt pozitív hatásával. A luteint ilyen szempontból vizsgáló tanulmányok
egyészen 1990-ig nyúlnak vissza.Alacsony lutein szinttel, nagyobb az esély a
makuladegeneráció kialakulására. Színes pigmentekben gazdag zöldségek és
gyümölcsök fogyasztásával, makula pigmentek halmozódnak fel a retinában
(sárgafoltban), ami csökkenti a makuladegeneráció kialakulását.Régóta gyanítják,
hogy antioxidáns vitaminoknak és nyomelemeknek előnyös hatása lehet időskori
makuladegeneráció egyes formáiban. Ezzel kapcsolatosan a legfontosabb gyakorlati
tudományos ismeretet az AREDS vizsgálat nyújtja, melyben 4757 beteget kezeltek
faktoriális randomizáció szerint antioxidáns vitaminokkal, cinkkel, az utóbbi
kettő kombinációjával vagy placeboval. A követési idő 6 év volt. A vizsgálat
igazolta, hogy a magas kockázatú állapotokban (AREDS 3) az antioxidáns vitaminok
és a cink együttes adása a látásromlásnak a kockázatát jelentős mértékben
csökkentette.Egy másik kutatás során 90 makuladegenerációban szenvedő személyt
vizsgáltak, akik 10 mg/nap lutein pótlást kaptak étrendkiegészítő formájában,
közel egy évig. Azt figyelték meg, hogy a lutein növelte a makula pigment
optikai sűrűségét, ezzel javítva a látásélességet és a kontrasztérzékenységet
is.(Források: NEFMI szakmai protokoll az időskori makula degeneráció kezeléséről
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164534/#B105-nutrients-10-01321
https://www.news-medical.net/news/20220818/Researchers-assess-lutein-nanodisks-against-ultraviolet-light-induced-retinal-damage.aspx
, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7678730/,
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15117055/)SZÜRKEHÁLYOG ÉS MAKULAPIGMENTEKA
tanulmányok szerint az étrendnek nagy szerepe van a szürkehályog megelőzésében.
A szürkehályog oxidatív mechanizmusoknak köszönhető, ezért az antioxidáns
tápanyagok rendszeres és megfelelő mennyiségben való bevitele megakadályozhatja
vagy akár vissza is fordíthatja a kezdődő folyamatot. A tanulmányokban
leggyakrabban szereplő ilyen antioxidánsok közé tartozik a lutein, zeaxantin
valamint az A-, C- és E-vitaminok. Az A-vitamin döntő szerepet játszik a
rodopszin képződésében. A rodopszin, az opszin és a retina komplexe (az
A-vitamin aldehid formája), elengedhetetlen a vizuális jel átviteléhez. Az
A-vitaminnak 2 forrása van: állatok eredetű (máj, tehéntej, emberi tej) és
növényi eredetű (narancs, piros vagy zöld gyümölcsök és zöldségek). A
karotinoidok olyan mikroelemek csoportja, amelyek A-vitaminná (A-pro-vitamin
karotinoidokká) vagy alternatív termékekké alakíthatók. Az első kategóriába, az
A-vitamin termékekbe tartozik az ?- és ?-karotin, amelyek általában a
gyümölcsökben és zöldségekben találhatók, míg a második kategóriába a lutein, a
zeaxantin és a likopin, amelyek a leginkább zöldségekben találhatók.A lutein és
a zeaxantin lipid alapú antioxidánsok, amelyek védik a szemlencsét azáltal, hogy
elnyelik a fényt, amely oxidálja a lipideket a külső retinában.(Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0039625718301619)DIABETIKUS
RETINOPÁTIA ÉS LUTEINEgy tanulmány diabéteszes retinopátiában (NPDR) vizsgálta a
lutein kiegészítés hatását a vizuális teljesítménymutatókra, beleértve a
látásélességet a kontrasztérzékenységet és a tükröződésérzékenységet a
látásfunkciókra.Az alanyok 10mg/nap luteint kaptak 36 héten keresztül. A 36.
héten a luteint kapott csoport potenciális javulást eredményezett a
kontrasztérzékenységben alacsony térbeli gyakoriság mellett. További
vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy az ilyen beavatkozás
kiegészítő terápiaként alkalmazható-e a cukorbetegek látásvesztésének
megelőzésére.(Forrás:
https://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/26/3/406.pdf)Adagolási javaslat: Napi 1
filmtabletta, lehetőleg étkezés közben, bő vízzel lenyelve.Összetevők:
tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz), mikrokapszulázott szabad lutein
készítmény***, L-aszkorbinsav készítmény, csomósodást gátló anyagok
(kalcium-foszfátok, zsírsavak magnéziumsói), cink-glükonát,
DL-alfa-tokoferil-acetát készítmény, L-szelenometionin készítmény, fényezőanyag
(zsírsavak), réz-glükonát, retinil-acetát készítmény, színtelen bevonat
[tömegnövelő szerek (hidroxipropil-metil-cellulóz, hidroxipropil-cellulóz),
nedvesítőszer (glicerin)], riboflavin. ***Zeaxanthint is tartalmaz
(0.6-1,4%)Hatóanyagok a napi adagban1 filmtablettábanMikrokapszulázott lutein
(szabad forma)12 mgA-vitamin800 ?g (2666,4 NE**)(100%*)E-vitamin10 mg
(83,33%*)C-vitamin100 mg (125%*)B2-vitamin (riboflavin)3 mg (214,29%*)Szerves
cink (cink-glükonátból)10 mg (100%*)Szerves réz (réz-glükonátból)1,2 mg
(120%*)Szerves szelén (L-szelenometioninból)100 ?g (181,82%*)*NRV: Felnőttek
számára javasolt napi beviteli referenciaérték.Laktóztartalom: < 0,1 g/100 g
**NE: Nemzetközi egységNÉMETORSZÁGBAN, AKKREDITÁLT LABORBAN BEVIZSGÁLT,
ELLENŐRZÖTT SZABAD LUTEIN TARTALOMMAL!A Natur Tanya® LUTEIN PRO független,
akkreditált laborban bevizsgált készítmény. Termékünk szabad lutein tartalmát
bevizsgáltuk; amelynek vizsgálati eredménye megerősíti, hogy a címkén
feltüntetett aktív SZABAD LUTEIN hatóanyagtartalom a valóságnak megfelel és
egyben az európai uniós szabályozásnak, így biztosítva az optimális élettani
hatás elérését. Szabad lutein tartalom vizsgálati módszer: SOP M 932, HPLC/UV12
mg szabad lutein, ami 24 mg lutein-észternek felel meg.A termék 6 éves kortól
alkalmazhatóA termék alkalmazható vérhígítók használata eseténA termék
alkalmazható cukorbetegség eseténA termék alkalmazható terhesség, és szoptatás
időszakábanTárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó!Nettó
tömeg: 38,88 g (54 db)OGYÉI ny.sz: 32262/2023
Adatlap
Ár: | 3.544 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Állapota: | Új |
Termékek: | Vitaminok - Testépítő szerek |
Feladás dátuma: | 2024.12.01 |
Eddig megtekintették 26 alkalommal |
A hirdető adatai
Kondi felszerelések rovaton belül a(z) "Lutein Pro Szemvitamin 54 kapszula" című hirdetést látja. (fent)