Kaporlevél
Kaporlevél Származási hely: Magyarország Felhasználása: Használják levesek,
főzelékek,saláták, egyes hal, gombaételek, körözöttek, mártások, túró
ízesítésére, a kovászos uborka, a paprika, a savanyú káposzta és a tök
eltevésénél. Szinte minden friss és eltett savanyúságba alkalmazható. Gyakran
használják fűszeres ecetekben és páclevekben, likőrökhöz. A friss zöld kapor az
erdélyi ordás-palacsinta ízesítője; a tökfőzelékhez szinte elengedhetetlen.
Őrölt magjával a véres hurkát ízesítik. Több étel frissen vágott kaporral
meghintve (pl. székelygulyás) különösen ízes lesz. A kapormártás, illetve -leves
nálunk kedvelt csemege. A frissen szedett, zsenge hajtásaiból készített
kaporszósz főtt húsokhoz, húsgombócokhoz, hal-, rák- és csigaételekhez is
kiváló. A száraz növény csokrokban, padlóvázában díszként használható. Élettani
hatása: A Földközi-tenger környékén élő ókori népek általánosan használták
gyógyszerként fejfájás és gyomorpanaszok ellen. Teája vízhajtóként, illetve
felfúvódás, emésztési zavarok,bélpangás, hányinger, fogínygyulladás,
álmatlanság, étvágytalanság esetén jó hatású. Magjából teát főzve gyors és
kellemes ellenszere a csuklásnak. A világoszöld illóolaj a zöld növény
0,3-0,5%-át, míg a termés 2,4-4%-át teszi ki. Az illóolaj fő komponense a
d-karvon, d-limonén, dillapiol és fellandrén. Termésében ezenkívül 15-20%
zsírolaj, fehérje is található. Az illóolaj mennyisége termőhelytől és időjárási
tényezőktől is függ. Friss növényben a legtöbb aromaanyag virágzás után, zöld
termés állapotban található.
főzelékek,saláták, egyes hal, gombaételek, körözöttek, mártások, túró
ízesítésére, a kovászos uborka, a paprika, a savanyú káposzta és a tök
eltevésénél. Szinte minden friss és eltett savanyúságba alkalmazható. Gyakran
használják fűszeres ecetekben és páclevekben, likőrökhöz. A friss zöld kapor az
erdélyi ordás-palacsinta ízesítője; a tökfőzelékhez szinte elengedhetetlen.
Őrölt magjával a véres hurkát ízesítik. Több étel frissen vágott kaporral
meghintve (pl. székelygulyás) különösen ízes lesz. A kapormártás, illetve -leves
nálunk kedvelt csemege. A frissen szedett, zsenge hajtásaiból készített
kaporszósz főtt húsokhoz, húsgombócokhoz, hal-, rák- és csigaételekhez is
kiváló. A száraz növény csokrokban, padlóvázában díszként használható. Élettani
hatása: A Földközi-tenger környékén élő ókori népek általánosan használták
gyógyszerként fejfájás és gyomorpanaszok ellen. Teája vízhajtóként, illetve
felfúvódás, emésztési zavarok,bélpangás, hányinger, fogínygyulladás,
álmatlanság, étvágytalanság esetén jó hatású. Magjából teát főzve gyors és
kellemes ellenszere a csuklásnak. A világoszöld illóolaj a zöld növény
0,3-0,5%-át, míg a termés 2,4-4%-át teszi ki. Az illóolaj fő komponense a
d-karvon, d-limonén, dillapiol és fellandrén. Termésében ezenkívül 15-20%
zsírolaj, fehérje is található. Az illóolaj mennyisége termőhelytől és időjárási
tényezőktől is függ. Friss növényben a legtöbb aromaanyag virágzás után, zöld
termés állapotban található.
Adatlap
Ár: | 155 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2024.11.30 |
Eddig megtekintették 99 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Kaporlevél" című hirdetést látja. (fent)