Javallat csalánlevél c-vitaminnal étrend-kiegészítő kapszula
JAVALLAT® Csalánlevél C-vitaminnal 60 db étrend-kiegészítő kapszula,
bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből, C-vitaminnal. A csalánlevél és a
C-vitamin hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató hatásai: A csalánlevél:
Támogatja a szív- és érrendszer egészségét Hozzájárul az immunrendszer normál
működéséhez. A C-vitamin: Hozzájárul a normál kollagénképződéshez, ezen
keresztül a csontozat, a porcok, a fogíny és fogak, valamint a bőr normál
állapotának fenntartásához; az immunrendszer egészséges működéséhez. Ezért
ajánljuk: A kimagasló mennyiségű csalánlevelet tartalmazó kapszula! A
csalánlevél és a C-vitamin szinergikus hatása! A kapszulákban lévő szuperfinom
gyógynövénypor általános előnyei: nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás
(kisebb mennyiség is elegendő), jobb oldhatóság, több vízoldható rost, magasabb
flavonoid- és polifenoltartalom, erősebb antioxidáns hatás, elnyújtott
felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás, teljes hatóanyagspektrum. Adalékanyag-
és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen és a C-vitaminon kívül mást nem
tartalmaznak. Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült. Egy kapszula
tartalma ~1,5 g csalánlevél teafűnek felel meg. A kapszulákban lévő porból tea
készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető. Mikor ajánljuk? A csalánlevél
egy sokoldalú gyógynövény, amely C-vitaminnal kombinálva számos módon
támogathatja az egészséget, még akkor is, ha jelenleg nincsenek fennálló
betegségei. Rendszeres fogyasztása egyensúlyt teremthet a szív- és érrendszer
működésében, elősegítheti az immunrendszer egészségét. Részletes tájékoztató az
terméken megjelenő egészséggel kapcsolatos állításokról. A csalánlevél a 2-es
típusú cukorbetegség, az ízületi gyulladások vagy az allergiás tünetek
kezelésére alkalmazott gyógyszeres és életmód-terápia mellett is fogyasztható. A
csalánlevél és a C-vitamin egészségtámogató hatásai A szív és érrendszer
egészségét támogató hatások A csalánlevél szívre és érrendszerre gyakorolt
kedvező élettani hatása többek között gyulladáscsökkentő hatóanyagainak
köszönhető. Több kísérletben is gátolta a gyulladást kiváltó anyagok (pl.
interleukin, TNF-alfa) felszabadulását (Namazi, Klinelhoefer, Obertreis). A szív
és érrendszeri hatásához hozzájárulhat a kísérletekben megfigyelt enyhe
testsúlycsökkentő és a normál szisztolés vérnyomást támogató hatása is (Tahri).
Egy három hónapig tartó kutatásban a naponta három alkalommal szedett
csalánlevél-készítmény csökkentette a vércukorszint hirtelen emelkedését, az
étkezés után 2 órával mért vércukorszintet és a a vér HbA1c (vércukor-szintet
jelző paraméter) szintjét is. Az értékek a placebóval összehasonlítva jelentősen
kedvezőbbek voltak (Kianbakht). A vizsgálati eredmények alapján a csalánlevél
vércukorszint csökkentésére önállóan ugyan nem alkalmas, de jó egészségtámogató
kiegészítője lehet a 2-es típusú vércukorbetegség kezelésére alkalmazott
gyógyszeres és életmód-terápiának. Egy másik kutatás igazolta, hogy a
csalánlevél kivonata fokozza a hasnyálmirigy inzulintermelését, amely kedvező
hatással van a vércukorszintre, ezáltal az szív- és érrendszer egészségére
(Farzami). Szintén igazolták, hogy a csalánlevél kivonata gátolja a
szénhidrátokat bontó alfa-glüközidáz enzim működését, ez pedig gátolja az
étkezéssel elfogyasztott cukrok és szénhidrátok gyors felszívódását, ezáltal a
hirtelen vércukorszint-emelkedést (Onal, Simoes-Pires). A C-vitamin hozzájárul a
normál kollagénképződéshez és ezen keresztül az erek normál állapotának,
működésének fenntartásához is. Az immunrendszer normál működését támogató
hatások Egy kutatás szerint a csalánlevél jó kiegészítője lehet az allergiás
tünetek kezelésére szedett gyógyszereknek, mivel elősegíti az immunrendszer
normál működését. A kutatásban 98 önkéntes vett részt, az egyik felük
csalánlevél-kivonatot, másik részük placebót (hatóanyag nélküli készítményt)
kapott. A kutatást a résztvevők által vezetett napló alapján értékelték ki, ez
alapján a csalánlevél-kivonatot fogyasztóknál kevesebb allergiás tünet
jelentkezett, mint a placebot szedőknél (Mittman). A csalánlevélnek az
immunrendszer normál működését támogató hatását kiegészíti a termékben lévő
C-vitamin is. A C-vitamin hatása a csontozatra, a porcokra A táplálkozási és
életmódbeli tényezők jelentős mértékben hozzájárulnak a csontozat egészségéhez.
A gyümölcs- és zöldségspecifikus antioxidánsok, mint például a C-vitamin,
segíthetnek a csontok, a porcok, a fogak, a fogíny és a bőr egészségének
megőrzésében. A C-vitamin három módon is kifejti pozitív hatását: A C-vitamin a
szervezetben kulcsfontosságú anyag a kollagén képződéséhez. Az életkor
előrehaladtával, különösen 40 éves kor felett a szervezet természetes
kollagénszintézise egyre jelentősebben csökken. Amennyiben például
C-vitamin-hiány miatt a kollagénszintézis folyamata sérül, a kollagénláncok nem
tudnak kialakulni, az előállításában részt vevő kezdeti fehérjék lebomlanak a
sejtben. A kollagén szerkezeti támogatása nélkül az erek, a ízületek és a bőr
sérülékennyé válnak, valamint a csontok és porcok könnyebben megsérülnek (Kipp,
Poal-Manresa). Az oxidatív stressz fokozhatja a csontfelszívódást. A C-vitamin
egy erős antioxidáns, amelynek fontos szerepe van az oxidatív stressz
csökkentésében, ezért szerepet játszhat a csontfelszívódás megelőzésében
(Conner). A C-vitamin mindezek mellett elősegíti az E-vitamin regenerációját a
sejtekben. Az E-vitamin a C-vitamin mellett egy másik erős antioxidáns, amely
szintén összefüggésbe hozható a csontok egészségének megőrzésével (Michaëlsson,
Yeum). Az embereken végzett, C-vitaminnal kapcsolatos tudományos vizsgálatok is
pozitív összefüggést mutattak ki az étrendi C-vitamin és a csont
ásványianyag-sűrűsége között: A magasabb C-vitamin bevitel főképp olyan
férfiaknál előnyös, akik csak kis mennyiségben fogyasztanak kalciumot vagy
E-vitamint (Hall, Morton). Tanulmányok arra is utaltak, hogy a C-vitamin bevitel
hozzájárul a csontok rugalmasságának és ásványi anyag sűrűségének megtartásához,
különösen a dohányzók és az ösztrogént fogyasztó nők körében (Melhus, New).
Figyelmeztetések Fokozhatja a nem szteroid fájdalom és gyulladáscsökkentő
gyógyszerek hatását. A Frankfurti Egyetem Klinikai Gyógyszerészeti Tanszékének
kutatásában negyven olyan önkéntes vett részt, akik krónikus ízületi
gyulladásban szenvedtek. A betegeket két csoportra osztották, egyik felük 200 mg
nem szteroid fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt kapott kezelésként, míg a
másik felük csupán 50 mg-ot, de emellett csalánkivonatot is. Az értékelést a
gyulladásra utaló C-reaktív fehérje (CRP) vérben lévő mennyisége, illetve egyéb
krónikus ízületi gyulladásra utaló jelek (fájdalom, nyomásfájdalom, merevség
stb.) alapján végezték. Mindkét csoportban 70 százalékos javulást tapasztaltak a
kutatók, tehát csalánkivonat szedése mellett negyedannyi fájdalomcsillapítóra
volt szüksége a betegeknek ugyanazon hatás eléréséhez (Chrubasik).
Németországban több nagyszabású klinikai vizsgálatot is végeztek csalánlevéllel.
Az egyik ilyen kutatásban 8955 oszteoartritiszben vagy reumaotid artritiszben
szenvedő beteg vett részt. A betegek fele régóta küzdött ízületi gyulladással,
ezért korábban is szedett nem szteroid gyulladáscsökkentőt. A korábbi kezelések
megtartásával valamennyi beteg három héten keresztül szedett a csalánkivonatot.
A vizsgálat végén a korábban fájdalomcsillapítót szedő betegek 64 százaléka
arról számolt be, hogy jelentősen csökkentette a fájdalomcsillapítók szedését.
26 százalékuk teljesen abbahagyta a fájdalomcsillapító használatát, a többiek
felére csökkentették a napi adagot. A betegeknél a nyugalmi fájdalom 55
százalékkal, a mozgatási fájdalom 45 százalékkal csökkent. A betegek 1 százaléka
számolt be mellékhatásokról (emésztőrendszeri panaszok: 0,6%, allergiás
reakciók: 0,1%) (Ramm). Egy évvel később egy másik vizsgálatban a csalánkivonat
hosszú távú hatását vizsgálták. Ebben a kutatásban 819-en vettek részt. Az
orvosok és a betegek is 90%-ban jónak vagy nagyon jónak értékelték a csalánlevél
kiegészítő alkalmazását a fájdalomcsillapítók mellett. Mellékhatások a betegek
kevesebb mint 3 százalékánál fordultak elő (allergiás reakciók, emésztőrendszeri
panaszok) (Wolf). Fokozhatja a vizelethajtó és vércukorszint-csökkentő
gyógyszerek hatását. A csalánlevél kivonata klinikai vizsgálatokban vizelethajtó
és vércukorszint-csökkentő hatásúnak bizonyult, továbbá az EMA/HMPC monográfia
is a vizelet mennyiségének növelésére ajánlja a kutatások és a hagyományos
használat alapján (Tahri, Ziaei). Emésztőrendszeri panaszok megjelenése esetén
szüneteltesse fogyasztását! A csalánlevél több klinikai vizsgálatban is jól
tolerálhatónak bizonyult, a vizsgálatokban legtöbbször emésztőrendszeri panaszok
jelentkeztek, de ezek mértéke alacsony volt. Amennyiben fogyasztásakor
emésztőrendszeri tünetet tapasztal, érdemes szüneteltetni a csalánlevél
fogyasztását (Mittman, Wolf, Ramm). A csalánlevél fogyasztása várandós anyáknak,
továbbá 6 éven aluliaknak nem ajánlott! A csalánlevél terhesség alatti
alkalmazásának biztonságossága nem kellőképp alátámasztott. Egy esettanulmány
alapján a csalántea befolyásolhatja a női nemi hormonok szintjét: egy csalánteát
fogyasztó 33 éves nő magas ösztradiolszintet és alacsony tüszőstimuláló hormon
(FSH) és luteinizáló hormon (LH) szintet mutatott. Ezeknek a hormonoknak a
szintje a csalántea abbahagyása után 6 héttel normalizálódott. A csalánlevél
lehetséges vizelethajtó és vércukorszint-csökkentő hatása szintén indokolja,
hogy korlátozzuk terhesség alatti fogyasztását. Ugyanakkor a csalánlevél régóta
fogyasztott élelmiszer, nem szerepel az EFSA emberi egészségre potenciálisan
aggodalomra okot adó növények listájában, nem tekinthető új élelmiszernek az
EU-ban. Nem ismert olyan kutatás, amely alapján a fogyasztása során
veszélyeztetné az anyatejjel táplált csecsemő vagy a 6 évesnél idősebb gyerekek
egészségét a megadott adagolás többszörösének megfelelő mennyiségben sem (Sahin,
Tahri, Ziaei, Marchetti, ?uczaj, Ye?il, Bhatia). Fogyasztás időtartama A
csalánlevél régóta fogyasztott élelmiszer- és étrend-kiegészítő alapanyag, amely
több klinikai vizsgálatban is jól tolerálhatónak bizonyult 8-12 hetes fogyasztás
esetén, ezért nem indokolt a fogyasztás időtartamának korlátozása (Ziaei, Moré,
Khosravi, Wolf). A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és
ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő
kockázat a csalánlevél fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései Fogyasztása nem helyettesíti a
változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot. A napi
ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Kisgyermekek elől elzárva
tartandó! Termékminőség BEVIZSGÁLT, KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ GYÓGYNÖVÉNYBŐL Termékünket
mindig az elérhető legjobb alapanyagból gyártjuk. A makroszkópos és
mikroszkópos, valamint az organoleptikus vizsgálatok és a szuperfinom por
szemcseméret meghatározása saját minőségi szabványaink szerint történik. A
termék gyártói minőségi tanúsítványa ide kattintva tölthető le. ACRLAB
MINŐSÉGTANÚSÍTÓ VÉDJEGY A laboratóriumi vizsgálatokban állandó partnerünk az
ACCREDIT Laboratórium Kft, amely az ACRLAB minőségtanúsító védjegy használatát
minden esetben gyártási tételenként engedélyezi. A termékkel kapcsolatos
részletes analitikai vizsgálatok eredményei letölthetők a laboratórium
honlapjáról ide kattintva. Gyártásunk minőségbiztosítási folyamatairól ide
kattintva olvashat bővebben. Érzékszervi jellemzők * Általános tájékoztató az
alkalmazott grafikai jelölésekről (ikonokról) Adagolás, fogyasztás, összetevők
ADAGOLÁS > Naponta 2x2 kapszula. FOGYASZTÁS Kapszulaként fogyasztva > Bő
folyadékkal lenyelve.Teaként fogyasztva > A kapszulák tartalmát szórja egy
pohárba, majd öntse fel 2 dl forró, de legalább 50-60 °C-os (csapmeleg) vízzel.
Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát
készíteni a kapszulákból!Folyadékban elkeverve > A kapszulák tartalma
elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz,
üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.) ÖSSZETEVŐK > Kapszulánként 450 mg
csalánlevél (Urticae folium) Sonic?Fine® szuperfinom instant gyógynövénypor, 50
mg C-vitamin (L-aszkorbinsav)*, kapszulahéj:zselatin. (*A felnőttek számára
ajánlott 250%-a a napi adagban). ...
bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből, C-vitaminnal. A csalánlevél és a
C-vitamin hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató hatásai: A csalánlevél:
Támogatja a szív- és érrendszer egészségét Hozzájárul az immunrendszer normál
működéséhez. A C-vitamin: Hozzájárul a normál kollagénképződéshez, ezen
keresztül a csontozat, a porcok, a fogíny és fogak, valamint a bőr normál
állapotának fenntartásához; az immunrendszer egészséges működéséhez. Ezért
ajánljuk: A kimagasló mennyiségű csalánlevelet tartalmazó kapszula! A
csalánlevél és a C-vitamin szinergikus hatása! A kapszulákban lévő szuperfinom
gyógynövénypor általános előnyei: nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás
(kisebb mennyiség is elegendő), jobb oldhatóság, több vízoldható rost, magasabb
flavonoid- és polifenoltartalom, erősebb antioxidáns hatás, elnyújtott
felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás, teljes hatóanyagspektrum. Adalékanyag-
és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen és a C-vitaminon kívül mást nem
tartalmaznak. Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült. Egy kapszula
tartalma ~1,5 g csalánlevél teafűnek felel meg. A kapszulákban lévő porból tea
készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető. Mikor ajánljuk? A csalánlevél
egy sokoldalú gyógynövény, amely C-vitaminnal kombinálva számos módon
támogathatja az egészséget, még akkor is, ha jelenleg nincsenek fennálló
betegségei. Rendszeres fogyasztása egyensúlyt teremthet a szív- és érrendszer
működésében, elősegítheti az immunrendszer egészségét. Részletes tájékoztató az
terméken megjelenő egészséggel kapcsolatos állításokról. A csalánlevél a 2-es
típusú cukorbetegség, az ízületi gyulladások vagy az allergiás tünetek
kezelésére alkalmazott gyógyszeres és életmód-terápia mellett is fogyasztható. A
csalánlevél és a C-vitamin egészségtámogató hatásai A szív és érrendszer
egészségét támogató hatások A csalánlevél szívre és érrendszerre gyakorolt
kedvező élettani hatása többek között gyulladáscsökkentő hatóanyagainak
köszönhető. Több kísérletben is gátolta a gyulladást kiváltó anyagok (pl.
interleukin, TNF-alfa) felszabadulását (Namazi, Klinelhoefer, Obertreis). A szív
és érrendszeri hatásához hozzájárulhat a kísérletekben megfigyelt enyhe
testsúlycsökkentő és a normál szisztolés vérnyomást támogató hatása is (Tahri).
Egy három hónapig tartó kutatásban a naponta három alkalommal szedett
csalánlevél-készítmény csökkentette a vércukorszint hirtelen emelkedését, az
étkezés után 2 órával mért vércukorszintet és a a vér HbA1c (vércukor-szintet
jelző paraméter) szintjét is. Az értékek a placebóval összehasonlítva jelentősen
kedvezőbbek voltak (Kianbakht). A vizsgálati eredmények alapján a csalánlevél
vércukorszint csökkentésére önállóan ugyan nem alkalmas, de jó egészségtámogató
kiegészítője lehet a 2-es típusú vércukorbetegség kezelésére alkalmazott
gyógyszeres és életmód-terápiának. Egy másik kutatás igazolta, hogy a
csalánlevél kivonata fokozza a hasnyálmirigy inzulintermelését, amely kedvező
hatással van a vércukorszintre, ezáltal az szív- és érrendszer egészségére
(Farzami). Szintén igazolták, hogy a csalánlevél kivonata gátolja a
szénhidrátokat bontó alfa-glüközidáz enzim működését, ez pedig gátolja az
étkezéssel elfogyasztott cukrok és szénhidrátok gyors felszívódását, ezáltal a
hirtelen vércukorszint-emelkedést (Onal, Simoes-Pires). A C-vitamin hozzájárul a
normál kollagénképződéshez és ezen keresztül az erek normál állapotának,
működésének fenntartásához is. Az immunrendszer normál működését támogató
hatások Egy kutatás szerint a csalánlevél jó kiegészítője lehet az allergiás
tünetek kezelésére szedett gyógyszereknek, mivel elősegíti az immunrendszer
normál működését. A kutatásban 98 önkéntes vett részt, az egyik felük
csalánlevél-kivonatot, másik részük placebót (hatóanyag nélküli készítményt)
kapott. A kutatást a résztvevők által vezetett napló alapján értékelték ki, ez
alapján a csalánlevél-kivonatot fogyasztóknál kevesebb allergiás tünet
jelentkezett, mint a placebot szedőknél (Mittman). A csalánlevélnek az
immunrendszer normál működését támogató hatását kiegészíti a termékben lévő
C-vitamin is. A C-vitamin hatása a csontozatra, a porcokra A táplálkozási és
életmódbeli tényezők jelentős mértékben hozzájárulnak a csontozat egészségéhez.
A gyümölcs- és zöldségspecifikus antioxidánsok, mint például a C-vitamin,
segíthetnek a csontok, a porcok, a fogak, a fogíny és a bőr egészségének
megőrzésében. A C-vitamin három módon is kifejti pozitív hatását: A C-vitamin a
szervezetben kulcsfontosságú anyag a kollagén képződéséhez. Az életkor
előrehaladtával, különösen 40 éves kor felett a szervezet természetes
kollagénszintézise egyre jelentősebben csökken. Amennyiben például
C-vitamin-hiány miatt a kollagénszintézis folyamata sérül, a kollagénláncok nem
tudnak kialakulni, az előállításában részt vevő kezdeti fehérjék lebomlanak a
sejtben. A kollagén szerkezeti támogatása nélkül az erek, a ízületek és a bőr
sérülékennyé válnak, valamint a csontok és porcok könnyebben megsérülnek (Kipp,
Poal-Manresa). Az oxidatív stressz fokozhatja a csontfelszívódást. A C-vitamin
egy erős antioxidáns, amelynek fontos szerepe van az oxidatív stressz
csökkentésében, ezért szerepet játszhat a csontfelszívódás megelőzésében
(Conner). A C-vitamin mindezek mellett elősegíti az E-vitamin regenerációját a
sejtekben. Az E-vitamin a C-vitamin mellett egy másik erős antioxidáns, amely
szintén összefüggésbe hozható a csontok egészségének megőrzésével (Michaëlsson,
Yeum). Az embereken végzett, C-vitaminnal kapcsolatos tudományos vizsgálatok is
pozitív összefüggést mutattak ki az étrendi C-vitamin és a csont
ásványianyag-sűrűsége között: A magasabb C-vitamin bevitel főképp olyan
férfiaknál előnyös, akik csak kis mennyiségben fogyasztanak kalciumot vagy
E-vitamint (Hall, Morton). Tanulmányok arra is utaltak, hogy a C-vitamin bevitel
hozzájárul a csontok rugalmasságának és ásványi anyag sűrűségének megtartásához,
különösen a dohányzók és az ösztrogént fogyasztó nők körében (Melhus, New).
Figyelmeztetések Fokozhatja a nem szteroid fájdalom és gyulladáscsökkentő
gyógyszerek hatását. A Frankfurti Egyetem Klinikai Gyógyszerészeti Tanszékének
kutatásában negyven olyan önkéntes vett részt, akik krónikus ízületi
gyulladásban szenvedtek. A betegeket két csoportra osztották, egyik felük 200 mg
nem szteroid fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt kapott kezelésként, míg a
másik felük csupán 50 mg-ot, de emellett csalánkivonatot is. Az értékelést a
gyulladásra utaló C-reaktív fehérje (CRP) vérben lévő mennyisége, illetve egyéb
krónikus ízületi gyulladásra utaló jelek (fájdalom, nyomásfájdalom, merevség
stb.) alapján végezték. Mindkét csoportban 70 százalékos javulást tapasztaltak a
kutatók, tehát csalánkivonat szedése mellett negyedannyi fájdalomcsillapítóra
volt szüksége a betegeknek ugyanazon hatás eléréséhez (Chrubasik).
Németországban több nagyszabású klinikai vizsgálatot is végeztek csalánlevéllel.
Az egyik ilyen kutatásban 8955 oszteoartritiszben vagy reumaotid artritiszben
szenvedő beteg vett részt. A betegek fele régóta küzdött ízületi gyulladással,
ezért korábban is szedett nem szteroid gyulladáscsökkentőt. A korábbi kezelések
megtartásával valamennyi beteg három héten keresztül szedett a csalánkivonatot.
A vizsgálat végén a korábban fájdalomcsillapítót szedő betegek 64 százaléka
arról számolt be, hogy jelentősen csökkentette a fájdalomcsillapítók szedését.
26 százalékuk teljesen abbahagyta a fájdalomcsillapító használatát, a többiek
felére csökkentették a napi adagot. A betegeknél a nyugalmi fájdalom 55
százalékkal, a mozgatási fájdalom 45 százalékkal csökkent. A betegek 1 százaléka
számolt be mellékhatásokról (emésztőrendszeri panaszok: 0,6%, allergiás
reakciók: 0,1%) (Ramm). Egy évvel később egy másik vizsgálatban a csalánkivonat
hosszú távú hatását vizsgálták. Ebben a kutatásban 819-en vettek részt. Az
orvosok és a betegek is 90%-ban jónak vagy nagyon jónak értékelték a csalánlevél
kiegészítő alkalmazását a fájdalomcsillapítók mellett. Mellékhatások a betegek
kevesebb mint 3 százalékánál fordultak elő (allergiás reakciók, emésztőrendszeri
panaszok) (Wolf). Fokozhatja a vizelethajtó és vércukorszint-csökkentő
gyógyszerek hatását. A csalánlevél kivonata klinikai vizsgálatokban vizelethajtó
és vércukorszint-csökkentő hatásúnak bizonyult, továbbá az EMA/HMPC monográfia
is a vizelet mennyiségének növelésére ajánlja a kutatások és a hagyományos
használat alapján (Tahri, Ziaei). Emésztőrendszeri panaszok megjelenése esetén
szüneteltesse fogyasztását! A csalánlevél több klinikai vizsgálatban is jól
tolerálhatónak bizonyult, a vizsgálatokban legtöbbször emésztőrendszeri panaszok
jelentkeztek, de ezek mértéke alacsony volt. Amennyiben fogyasztásakor
emésztőrendszeri tünetet tapasztal, érdemes szüneteltetni a csalánlevél
fogyasztását (Mittman, Wolf, Ramm). A csalánlevél fogyasztása várandós anyáknak,
továbbá 6 éven aluliaknak nem ajánlott! A csalánlevél terhesség alatti
alkalmazásának biztonságossága nem kellőképp alátámasztott. Egy esettanulmány
alapján a csalántea befolyásolhatja a női nemi hormonok szintjét: egy csalánteát
fogyasztó 33 éves nő magas ösztradiolszintet és alacsony tüszőstimuláló hormon
(FSH) és luteinizáló hormon (LH) szintet mutatott. Ezeknek a hormonoknak a
szintje a csalántea abbahagyása után 6 héttel normalizálódott. A csalánlevél
lehetséges vizelethajtó és vércukorszint-csökkentő hatása szintén indokolja,
hogy korlátozzuk terhesség alatti fogyasztását. Ugyanakkor a csalánlevél régóta
fogyasztott élelmiszer, nem szerepel az EFSA emberi egészségre potenciálisan
aggodalomra okot adó növények listájában, nem tekinthető új élelmiszernek az
EU-ban. Nem ismert olyan kutatás, amely alapján a fogyasztása során
veszélyeztetné az anyatejjel táplált csecsemő vagy a 6 évesnél idősebb gyerekek
egészségét a megadott adagolás többszörösének megfelelő mennyiségben sem (Sahin,
Tahri, Ziaei, Marchetti, ?uczaj, Ye?il, Bhatia). Fogyasztás időtartama A
csalánlevél régóta fogyasztott élelmiszer- és étrend-kiegészítő alapanyag, amely
több klinikai vizsgálatban is jól tolerálhatónak bizonyult 8-12 hetes fogyasztás
esetén, ezért nem indokolt a fogyasztás időtartamának korlátozása (Ziaei, Moré,
Khosravi, Wolf). A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és
ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő
kockázat a csalánlevél fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései Fogyasztása nem helyettesíti a
változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot. A napi
ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Kisgyermekek elől elzárva
tartandó! Termékminőség BEVIZSGÁLT, KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ GYÓGYNÖVÉNYBŐL Termékünket
mindig az elérhető legjobb alapanyagból gyártjuk. A makroszkópos és
mikroszkópos, valamint az organoleptikus vizsgálatok és a szuperfinom por
szemcseméret meghatározása saját minőségi szabványaink szerint történik. A
termék gyártói minőségi tanúsítványa ide kattintva tölthető le. ACRLAB
MINŐSÉGTANÚSÍTÓ VÉDJEGY A laboratóriumi vizsgálatokban állandó partnerünk az
ACCREDIT Laboratórium Kft, amely az ACRLAB minőségtanúsító védjegy használatát
minden esetben gyártási tételenként engedélyezi. A termékkel kapcsolatos
részletes analitikai vizsgálatok eredményei letölthetők a laboratórium
honlapjáról ide kattintva. Gyártásunk minőségbiztosítási folyamatairól ide
kattintva olvashat bővebben. Érzékszervi jellemzők * Általános tájékoztató az
alkalmazott grafikai jelölésekről (ikonokról) Adagolás, fogyasztás, összetevők
ADAGOLÁS > Naponta 2x2 kapszula. FOGYASZTÁS Kapszulaként fogyasztva > Bő
folyadékkal lenyelve.Teaként fogyasztva > A kapszulák tartalmát szórja egy
pohárba, majd öntse fel 2 dl forró, de legalább 50-60 °C-os (csapmeleg) vízzel.
Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát
készíteni a kapszulákból!Folyadékban elkeverve > A kapszulák tartalma
elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz,
üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.) ÖSSZETEVŐK > Kapszulánként 450 mg
csalánlevél (Urticae folium) Sonic?Fine® szuperfinom instant gyógynövénypor, 50
mg C-vitamin (L-aszkorbinsav)*, kapszulahéj:zselatin. (*A felnőttek számára
ajánlott 250%-a a napi adagban). ...
Adatlap
Ár: | 2.210 Ft |
Feladás dátuma: | 2025.01.23 |
Eddig megtekintették 4 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Javallat csalánlevél c-vitaminnal étrend-kiegészítő kapszula" című hirdetést látja. (fent)