![Betöltés...](/templates/pictures/ajax-loader.gif)
Étkezési dió 200 g
A téli időszakban különösen kedvelt dió egészségünk szempontjából rengeteg
hasznos tápanyagot tartalmaz. Mind a hagyományos és mind a reform táplálkozás
nélkülözhetetlen eleme.A dió vagy diófa a diófélék vagy diófafélék
családjába tartozó nemzetség. Magyarországon is őshonos, a
Kárpát-medencében két fajtájával találkozhatunk gyakrabban: egyik az ehető
közönséges dió, másik az Európában díszfaként ültetett fekete dió. A
népgyógyászatban vértisztító hatása révén terjedt el, illetve gyomor-és bélhurut
esetén alkalmazzák.
Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, fekélyek, ekcéma kezelésére
használják.Ásványi anyagokban gazdag. Kalcium tartalma segíti a csontok és
a fogak egészségének megőrzését, hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez,
valamint szerepe van az idegek és izmok megfelelő
működésében. Cinkje szükséges az inzulin termeléséhez, a növekedéshez,
valamint a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjéhez. A dióban
számos egyéb ásványi anyag is megtalálható, melyek szükségesek szervezetünk és
immunrendszerünk egészséges működéséhez, pl. vas, magnézium, kálium, foszfor,
szelén, réz, mangán. Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően kiválóan
ápolja bőrünket, hozzájárul a bőr feszességének, fiatalságának megőrzéséhez.A
dióbél összetételét tekintve, több mint a fele egészséget támogató
olajokból áll, nem tartalmaz koleszterint. Omega- 3 zsírsavjai rendkívül
fontosak az emberi test számára. Esszenciális zsírsavak, ami azt
jelenti, hogy szervezetünk nem tudja előállítani, táplálkozás útján kell
bejuttatnunk a szervezetünkbe. Fontos szerepük van a sejtmembrán
felépítésében, az idegrendszer megfelelő működésben, egyes hormonok
szintézisében, erősítik az immunrendszert, támogatják a szem egészségét.
Hangulatjavító hatása is ismert, segít a
depresszió megelőzésében és leküzdésében. Kutatások szerint,
rendszeres fogyasztása hozzájárul a memória frissességének
megőrzéséhez, javítja a koncentrációs képességét és fokozza az agy
működését. Segít a tanulásban, így vizsgaidőszakban vagy nagyobb szellemi
megterhelés esetén ajánlott elropogtatni egy-két szem diót.A
dió fehérjetartalma kiemelkedő, vetekszik egyes
gabonafélékével. Aminosav összetétele szintén kedvező, nyolc féle
esszenciális aminosavat is tartalmaz, ezért vegetáriánusok számára is
kitűnő választás. Tanulmányok szerint, rendszeres
fogyasztása hozzájárul a szív-és
érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Csökkenti az LDL
(?rossz?)-koleszterin szintjét, ezáltal véd az érelmeszesedés, szívinfarktus és
agyvérzés kialakulása ellen. Erősíti a véredények működését, mérsékelve a
plakkok képződésének rizikóját az erekben. A dió antioxidáns tartalma nem
csak minőségi, de mennyiségi szempontból is kiemelkedik az olajos magok
közül. Egyes vizsgálatok szerint, fogyasztása hozzájárul a krónikus és
daganatos betegségek megelőzéséhez. A fitonutriensek közé tartozó tannin, kinon
és flavonol összetevőinek rákellenes hatást tulajdonítanak.Rostjai növelik a
telítettségérzetet, hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez,
javítják a bélműködést, segítik a salakanyagok mielőbbi kiürülését, ezáltal a
káros anyagok is gyorsabban távoznak szervezetünkből.Egyes kutatások szerint,
bár energiatartalma magas, mérsékelt fogyasztása nem okoz elhízást, sőt, a
fogyást is elősegítheti. Mérsékli az inulinérzékenységet, egyes feltételezések
szerint a kettes típusú cukorbetegség megelőzéséhez is hozzájárulhatunk
fogyasztásával. Magas energia-és zsiradéktartalmuk miatt azonban fontos a
mennyiségeket figyelembe venni! Heti 2-4 alkalommal egy maréknyi mennyiség
fogyasztása ajánlott. Fogyaszthatod önállóan kisétkezésekre, beleverheted
müzlidbe, joghurtba, süteménybe, dúsíthatod vele salátádat vagy akár
egytálételek elkészítéshez is jó választás.Fogyaszd Te is egészséged megőrzése
érdekében!
hasznos tápanyagot tartalmaz. Mind a hagyományos és mind a reform táplálkozás
nélkülözhetetlen eleme.A dió vagy diófa a diófélék vagy diófafélék
családjába tartozó nemzetség. Magyarországon is őshonos, a
Kárpát-medencében két fajtájával találkozhatunk gyakrabban: egyik az ehető
közönséges dió, másik az Európában díszfaként ültetett fekete dió. A
népgyógyászatban vértisztító hatása révén terjedt el, illetve gyomor-és bélhurut
esetén alkalmazzák.
Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, fekélyek, ekcéma kezelésére
használják.Ásványi anyagokban gazdag. Kalcium tartalma segíti a csontok és
a fogak egészségének megőrzését, hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez,
valamint szerepe van az idegek és izmok megfelelő
működésében. Cinkje szükséges az inzulin termeléséhez, a növekedéshez,
valamint a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjéhez. A dióban
számos egyéb ásványi anyag is megtalálható, melyek szükségesek szervezetünk és
immunrendszerünk egészséges működéséhez, pl. vas, magnézium, kálium, foszfor,
szelén, réz, mangán. Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően kiválóan
ápolja bőrünket, hozzájárul a bőr feszességének, fiatalságának megőrzéséhez.A
dióbél összetételét tekintve, több mint a fele egészséget támogató
olajokból áll, nem tartalmaz koleszterint. Omega- 3 zsírsavjai rendkívül
fontosak az emberi test számára. Esszenciális zsírsavak, ami azt
jelenti, hogy szervezetünk nem tudja előállítani, táplálkozás útján kell
bejuttatnunk a szervezetünkbe. Fontos szerepük van a sejtmembrán
felépítésében, az idegrendszer megfelelő működésben, egyes hormonok
szintézisében, erősítik az immunrendszert, támogatják a szem egészségét.
Hangulatjavító hatása is ismert, segít a
depresszió megelőzésében és leküzdésében. Kutatások szerint,
rendszeres fogyasztása hozzájárul a memória frissességének
megőrzéséhez, javítja a koncentrációs képességét és fokozza az agy
működését. Segít a tanulásban, így vizsgaidőszakban vagy nagyobb szellemi
megterhelés esetén ajánlott elropogtatni egy-két szem diót.A
dió fehérjetartalma kiemelkedő, vetekszik egyes
gabonafélékével. Aminosav összetétele szintén kedvező, nyolc féle
esszenciális aminosavat is tartalmaz, ezért vegetáriánusok számára is
kitűnő választás. Tanulmányok szerint, rendszeres
fogyasztása hozzájárul a szív-és
érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Csökkenti az LDL
(?rossz?)-koleszterin szintjét, ezáltal véd az érelmeszesedés, szívinfarktus és
agyvérzés kialakulása ellen. Erősíti a véredények működését, mérsékelve a
plakkok képződésének rizikóját az erekben. A dió antioxidáns tartalma nem
csak minőségi, de mennyiségi szempontból is kiemelkedik az olajos magok
közül. Egyes vizsgálatok szerint, fogyasztása hozzájárul a krónikus és
daganatos betegségek megelőzéséhez. A fitonutriensek közé tartozó tannin, kinon
és flavonol összetevőinek rákellenes hatást tulajdonítanak.Rostjai növelik a
telítettségérzetet, hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez,
javítják a bélműködést, segítik a salakanyagok mielőbbi kiürülését, ezáltal a
káros anyagok is gyorsabban távoznak szervezetünkből.Egyes kutatások szerint,
bár energiatartalma magas, mérsékelt fogyasztása nem okoz elhízást, sőt, a
fogyást is elősegítheti. Mérsékli az inulinérzékenységet, egyes feltételezések
szerint a kettes típusú cukorbetegség megelőzéséhez is hozzájárulhatunk
fogyasztásával. Magas energia-és zsiradéktartalmuk miatt azonban fontos a
mennyiségeket figyelembe venni! Heti 2-4 alkalommal egy maréknyi mennyiség
fogyasztása ajánlott. Fogyaszthatod önállóan kisétkezésekre, beleverheted
müzlidbe, joghurtba, süteménybe, dúsíthatod vele salátádat vagy akár
egytálételek elkészítéshez is jó választás.Fogyaszd Te is egészséged megőrzése
érdekében!
![Tovább](/templates/pictures/tovabb1.png)
Adatlap
Ár: | 880 Ft |
Feladás dátuma: | 2025.02.08 |
Eddig megtekintették 11 alkalommal |
A hirdető adatai
![Tovább](/templates/pictures/tovabb2.png)
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Étkezési dió 200 g" című hirdetést látja. (fent)