Naturmind tápióka gyöngy 500 g
Összetevők: tápiókakeményítő A manióka vagy tápióka Közép- és Dél-Amerikából
származó növény, de ma már Ázsiában és Afrikában is nagy területeken termesztik.
Elsősorban a növény gumóját használják fel, amely a rizs és a kukorica után a
világ legjelentősebb szénhidrátforrása. A tápióka gumója nyersen nem alkalmas
emberi fogyasztásra, de feldolgozás után, a boltokban kapható termékek nem
okoznak problémát. Leginkább gyöngy és por formájában használják, de készítenek
belőle állati takarmányt és magas keményítőtartalma miatt a textil- és papíripar
alapanyaga is lehet. Érdekesség, hogy ragasztót és alkoholt is készítenek
belőle, illetve a bioüzemanyag gyártásban is kiemelkedő szerepe van. Néhány
országban a növény levelét is fogyasztják, amely a tápanyagok jóval szélesebb
skáláját tartalmazza, mint a gumó. A tápiókagyöngy a tápióka gumóból készül,
adalékanyagok hozzáadása nélkül. Dél-Kelet Ázsiában kedvelt alapanyag, főleg
desszertek és olyan különlegességekhez használják, mint a bubble tea.
Jelentőség, hatások: A tápióka főleg szénhidrátot, keményítőt tartalmaz, rostot
csak igen kis mennyiségben, így glikémiás indexe magas, gyorsan emeli a
vércukorszintet. Ebből kifolyólag gyors energianyerésre alkalmas (sportolóknak),
de annak, aki csökkenteni szeretné a testsúlyát, nem ajánlott. Cukorbetegek
ugyanezen okból kerüljék.Kis mennyiségű fehérjét tartalmaz, zsírtartalma pedig
elhanyagolható. Vitamin- és ásványi anyag összetétele nem kimondottan jelentős.
Nátriumban szegény.A tápióka természetesen gluténmentes élelmiszer, ezért
lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Laktózt sem tartalmaz, így laktóz-
és tejmentes diétában is alkalmazható. Felhasználás: A tápiókagyöngyről
általában a tápiókapuding jut eszünkbe, amelyet nem csak magában fogyaszthatunk,
hanem süteményekre, tortákra is tehetjük krémként, de díszítőelem is lehet egy
különlegesebb fogáshoz. Vízfelvevő képessége miatt sűrítőszerként is
alkalmazható vagy akár levesbetét is lehet belőle (gyümölcslevesben jól mutat).
A tápiókapuding elkészítéséhez először 10-15 percre vízbe vagy növényi tejbe
áztassuk be a tápiókagyöngyöt, majd tetszés szerint ízesítve lassú tűzön,
folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik (kb. 10-15 perc).
Kis tálakba kanalazva hagyjuk kihűlni. A tápióka semleges íze miatt édes és sós
puding is készíthető belőle. Friss, lédús gyümölccsel a legfinomabb. Ha
legközelebb egy igazán különleges, mégis nagyon egyszerű itallal szeretnénk
meglepni vendégeinket, készítsünk nekik bubble tea-t, tápiókagyönggyel! Ehhez
csak be kell áztatnunk a tápiókagyöngyöket fekete vagy erős színű gyümölcsteába,
majd hagyjuk, hogy a gyöngyök megduzzadjanak és átvegyék a tea színét. Ez után a
duzzadt gyöngyöket hideg vízzel átmossuk, leszűrjük és shakerben vagy annak
hiányában egy befőttesüvegben alaposan összerázzuk. Dekoratív üvegpohárban,
vastag bambusz szívószállal tálaljuk. Jellemzők gluténmentes Igen vegán Igen
cukormentes Igen hozzáadott cukor nélkül Igen csökkentett cukortartalmú Igen
alacsony cukortartalmú Igen szénhidrát csökkentett Igen bio Nem per 100 g kj
1516 kJ kcal 356 kcal zsír 0,1 g ebből telített zsírsavak 0,03 g szénhidrát 88,4
g ebből cukrok 0 g fehérje 0,56 g só 0,03 g
származó növény, de ma már Ázsiában és Afrikában is nagy területeken termesztik.
Elsősorban a növény gumóját használják fel, amely a rizs és a kukorica után a
világ legjelentősebb szénhidrátforrása. A tápióka gumója nyersen nem alkalmas
emberi fogyasztásra, de feldolgozás után, a boltokban kapható termékek nem
okoznak problémát. Leginkább gyöngy és por formájában használják, de készítenek
belőle állati takarmányt és magas keményítőtartalma miatt a textil- és papíripar
alapanyaga is lehet. Érdekesség, hogy ragasztót és alkoholt is készítenek
belőle, illetve a bioüzemanyag gyártásban is kiemelkedő szerepe van. Néhány
országban a növény levelét is fogyasztják, amely a tápanyagok jóval szélesebb
skáláját tartalmazza, mint a gumó. A tápiókagyöngy a tápióka gumóból készül,
adalékanyagok hozzáadása nélkül. Dél-Kelet Ázsiában kedvelt alapanyag, főleg
desszertek és olyan különlegességekhez használják, mint a bubble tea.
Jelentőség, hatások: A tápióka főleg szénhidrátot, keményítőt tartalmaz, rostot
csak igen kis mennyiségben, így glikémiás indexe magas, gyorsan emeli a
vércukorszintet. Ebből kifolyólag gyors energianyerésre alkalmas (sportolóknak),
de annak, aki csökkenteni szeretné a testsúlyát, nem ajánlott. Cukorbetegek
ugyanezen okból kerüljék.Kis mennyiségű fehérjét tartalmaz, zsírtartalma pedig
elhanyagolható. Vitamin- és ásványi anyag összetétele nem kimondottan jelentős.
Nátriumban szegény.A tápióka természetesen gluténmentes élelmiszer, ezért
lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Laktózt sem tartalmaz, így laktóz-
és tejmentes diétában is alkalmazható. Felhasználás: A tápiókagyöngyről
általában a tápiókapuding jut eszünkbe, amelyet nem csak magában fogyaszthatunk,
hanem süteményekre, tortákra is tehetjük krémként, de díszítőelem is lehet egy
különlegesebb fogáshoz. Vízfelvevő képessége miatt sűrítőszerként is
alkalmazható vagy akár levesbetét is lehet belőle (gyümölcslevesben jól mutat).
A tápiókapuding elkészítéséhez először 10-15 percre vízbe vagy növényi tejbe
áztassuk be a tápiókagyöngyöt, majd tetszés szerint ízesítve lassú tűzön,
folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik (kb. 10-15 perc).
Kis tálakba kanalazva hagyjuk kihűlni. A tápióka semleges íze miatt édes és sós
puding is készíthető belőle. Friss, lédús gyümölccsel a legfinomabb. Ha
legközelebb egy igazán különleges, mégis nagyon egyszerű itallal szeretnénk
meglepni vendégeinket, készítsünk nekik bubble tea-t, tápiókagyönggyel! Ehhez
csak be kell áztatnunk a tápiókagyöngyöket fekete vagy erős színű gyümölcsteába,
majd hagyjuk, hogy a gyöngyök megduzzadjanak és átvegyék a tea színét. Ez után a
duzzadt gyöngyöket hideg vízzel átmossuk, leszűrjük és shakerben vagy annak
hiányában egy befőttesüvegben alaposan összerázzuk. Dekoratív üvegpohárban,
vastag bambusz szívószállal tálaljuk. Jellemzők gluténmentes Igen vegán Igen
cukormentes Igen hozzáadott cukor nélkül Igen csökkentett cukortartalmú Igen
alacsony cukortartalmú Igen szénhidrát csökkentett Igen bio Nem per 100 g kj
1516 kJ kcal 356 kcal zsír 0,1 g ebből telített zsírsavak 0,03 g szénhidrát 88,4
g ebből cukrok 0 g fehérje 0,56 g só 0,03 g
Adatlap
Ár: | 1.020 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.11.14 |
Eddig megtekintették 20 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Naturmind tápióka gyöngy 500 g" című hirdetést látja. (fent)