VÍZITORMA CSEREPES - március végétől rendelhető!
MÁRCIUS VÉGÉTŐL RENDELHETŐ!
Figyelem a terméket csak GLS futárral tudjuk
biztonsággal szállítani! 1napos
szállítással küldjük,
tehát a növény minősége
érdekében az első
szállítási napon vegye át,
csomagolja ki és öntözze meg!Ha
csomagautomatába kéri a
szállítást, nem vállalunk
felelősséget a növény
épségéért,
minőségéért! Vízitorma (Nasturtium
officinale) A TÜDŐ VÉDELMEZŐJEA vízitorma a
patakpartok vadon növő, lágyszárú
növénye, de otthon, a konyhaablakban is termeszthető. Igen
kedvelt fűszernövény, saláták,
mártások, halak és húsok
ízesítője. A vízitorma - latinul Nasturtium
officinale - a brokkolihoz és a káposztákhoz
hasonlóan a keresztesvirágúak népes
családjának tagja. A gasztronómia napjainkban
kezdi felfedezni magának a kiváló
anyagcsere-pörgető és vízhajtó
hatású vízitormát. A vizitorma -
Nasturtium officinalis - vadon, lassan folyó partokban
éppúgy fellelhető ma is, mint őseink idejében.
Termesztésének első nyomaira a XII. század
elején Franciaországban bukkanhatunk: kolostorok
környékén próbálkoztak
vele. Később a XIV. században a franciák
mellett a németek létesítették az
első nagyobb vízitorma-telepeket. Fogyasztása napjainkban
Nyugat-Európában és Amerikában
nagyon népszerű, hiszen a népi orvoslás is
számos jó tulajdonságát ismeri. Az
1600-as években figyelmes orvosok, köztük John
Hall, William Shakespeare veje, írták le először
a vizitorma, a borókabogyó és a citrom, kedvező
hatását. Kis mennyiségben
történő rendszeres
fogyasztásáról úgy
tartják, hogy csökkenti a bélbántalmak
iránti hajlamot, ugyanakkor növeli a hurutokkal
és fertőzésekkel szembeni ellenálló
képességet. Kedvező vesebántalmak
esetén is, megelőzi a vesekőképződést.
Jótékonyan hat a pajzsmirigyműködés
zavaraiban, így Basedow-kórban szenvedőknél is.
Vértisztító hatású,
és ajánlott erős szívdobogás,
golyva, túlérzékenység, vizenyő,
csúz, idegbaj, cukorbaj és
vérszegénység esetén.
Fogyasztják azok is, akik fáradtnak érzik
magukat. Varró Aladár Béla szerint
tüdőbajosoknak jó, valamint kiváló
féregűző gyerekeknél, sok olajjal és
kevés ecettel
keverve.Termesztése: Otthon kertbe,
lakásba, teraszon, jó minőségű
virágföldbe ültetve a
növényt lehet termeszteni. A földje
mindíg legyen nedves. Fagytűrő növény. Kis
kerti tóban is lehet termeszteni. A vízitorma
fogyasztó hatása Élettani hatásai,
összetétele Erős antibakteriális
hatással rendelkezik. Jótékony
hatása a növény
csípős-ízét adó olajának
köszönhető. Sok antibiotikumtól eltérően
hatóanyaga – amely a penicillinekhez hasonlít
– nem károsítja a normál
bélflórát, még nagyobb adagokban
sem. Mennyiségétől függetlenül
biztonsággal fogyasztható légzőszervi
és húgyúti fertőzések ellen. A
rákmegelőző táplálkozás
értékes része. A vizitorma a
rákmegelőző tulajdonságú
keresztesvirágúak és a
„sötétzöld”
zöldségek családjába tartozik. Rokona
a kelkáposztának, a brokkolinak és a
kelbimbónak. A vizitorma A- és C-vitamin-
tartalmának antioxidáns tulajdonságai fontos
szerepet játszanak a rákkeltő aktív
gyökök
hatástalanításában. E
növény bőséges fogyasztása megelőzheti
a szájüreg,- nyelőcső,- a gyomor,- a bél,- a
tüdő- és a húgyhólyagrák
kialakulását.Kiemelkedően sok kalcium, réz, C-
és E-vitamin van benne. A vízitorma íze
kissé csípős, ugyanakkor édeskés,
és a növény különleges
hűsítő hatással bír. A
természetgyógyászatban elsősorban
vizelethajtó, emésztést elősegítő,
tisztító hatása miatt ismerik el - ugyanakkor
köhögéscsillapító
és köptető hatása révén is
használják. Csípős vegyületeinek
köszönhetően serkenti az emésztőnedvek
termelődését, rostjai révén
salaktalanítja az emésztőrendszert. A vízitorma
elősegíti az epetermelődést, így
biztosítja a zsírok könnyebb
feldolgozását - ezt egyébként
kalciumtartalma is elősegíti. A vízitorma hasznos
növényi tápanyagokat tartalmaz, és az
Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági
Minisztériuma szerint csupán 10 szál
vízitorma (25g) kiváló K-vitamin - 63mcg
(78%-DV)- , A vitamin - 798IU (16%-DV), és C vitamin-11mg (18% DV)
forrással rendelkezik. Ugyanakkor a vízitorma sok
más tápanyagot is tartalmaz, mint a kalcium,
magnézium, kálium, tiamin, riboflavin, folsav,
és 18 féle fontos aminosavat.
Gyógynövényként a
vízitormát a világ minden
táján már régóta
használják otthoni
gyógynövényes kúrákra. A
növény friss, föld feletti
szárát, illetve nedűjét, a
következőkre használják: a skorbut
megelőzésére,
vértisztításra, az
emésztés
megkönnyítésére és
vizelethajtásra.A tanulmányok kimutatták, hogy
a vízitorma csökkenti az oxidatív stresszt,
és növeli az antioxidáns kapacitást az
állatok esetében. A tudósok évek
óta tanulmányozzák a növény
molekuláris összetevőit, mint az izotiocionát
és a fitonutrienseket, amelyek felveszik a harcot a szabad
gyökök elleni küzdelemben. Régebben
a magyar népi gyógyászatban
tüdőbetegségek esetén
használták.A vizitormának
rendkívül magas az A vitamin tartalma.Az
érrendszeri betegségek a helytelen
táplálkozás
következményeként alakulnak ki. A
véredények falai elveszítik
rugalmasságukat a lerakodás
következtében. A kapilláris erek eldugulnak az
agyban, a szemben és a vesékben. Emelkedik a
vérnyomás. Rosszabbodik a helyzet a szív
környékén is. A vizitorma-lével
más zöldség-lé
keverésével hozzájárulhatunk ahhoz,
hogy csökkenjen a vérnyomást,
tisztítsuk a vért és
véredényeket. Nemcsak az
érelmeszesedést gyógyíthatjuk, de
más érrendszeri betegségeket is. Azok a
zöldségfélék, amelyek sok
ként tartalmaznak, természetileg rákellenes
gyógyítást végeznek a
szervezetünkben. Ezt a cysteine és methionine kén
aminó savak teszik lehetővé, mert,
létfontosságúak a test
számára. Ezeket az aminosavakat a test nem tudja
előállítani, a kén tartalmú
ételeinkből jutunk hozzájuk. Mivel testünk minden
sejtje tartalmaz ként, a nem elégséges
ellátás következtében
válhatnak sebezhetővé az oxigén
szabadgyökök számára a sejtek. A test
védelméhez hozzájárulnak az A, C
és E vitaminok is, amelyek szintén
megtalálhatók a zsázsában, illetve
közeli rokonában, a vizitormában.
Kevés élelem hat az alacsony
vérnyomásra, a zöld leveles
zöldségfélék között
találunk néhányat, amiben van elegendő cukor is
és elég sót is tartalmaz, hogy a magas
vérnyomást csökkentse, az alacsonyt pedig
fölemelje legalább az elfogadható
határig. A vízizorma is ilyen
zöldségünk, különösen
nyári melegben ajánlatos figyelembe venni ezt a
tulajdonságát.A tavaszi
nagytakarításból a vizitorma is alaposan
kiveheti a részét. A többi legkorábbi
növényekkel, így
salátalével, spenót lével, valamint
a gyermekláncfű levele összegyûjtése
után a kicentrifugázott lé
megszabadítja a vért az összes
salaktól és lendületet ad az egész
szervezet megújulásának. Ezeket a friss
leveleket mindennapi salátánknak is elfogadhatjuk, hogy
frissen tartsa a vért, amíg a többi
zöldségféle fogyasztására
rá nem
térhetünk.Aranyér:Aranyér
bántalmakra, de különösen a
vérzés csillapítására
használjunk vizitorma-lét, fehérrépa
és spenót zöldje kicentrifugázott
levével. A bennük levő nagy kalcium tartalom, vas
és vitamin tartalom mind a gyógyulást
szolgálja.A vizitorma hatalmas mennyiségû
ként tartalmaz, valamint annyi jódot, hogy a
két elem keveréke kitűnő támogatást
nyújtson a belső elválasztású
mirigyek mûködéséhez. Ha valakinek baja
van a pajzsmirigy működésével, legjobb ha egy
időre kúraszerűen fogyasztja a vízitorma
levét, más zöldség-lé
társaságában.Ha az
étkezéssel fogyasztunk vizitorma-lét,
könnyebb lesz az emésztésünk, mert
elősegíti a gyomor és a belek
munkáját ehhez K vitamin tartalma is
hozzásegíti, amely négy féle
fehérje megemésztésében
nyújt segítséget. Hat
továbbá a máj
működésére és az
epekiválasztásra. Közvetetten hat a koleszterin
csökkentésére is, valamint
megtisztítja a beleket a jelenlevő nemkívánatos
baktériumoktól, bélférgektől. A
vizitormában minden megvan ahhoz, hogy megtisztítsa a
vért, az egész szervezetet, természetes
antibiotikumot is tartalmaz. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy
megszabaduljunk allergikus rohamainktól,
tüsszögéstől és
köhögéstől. A vitamin tartalmának
köszönhetjük többek
között, hogy az asztmatikus rohamok
csökkentéséhez is lényegesen
hozzájárul.A fájdalmas vizelésnek
több oka lehet. Homok és kőképződés a
vesékben megelőzhető, ha zsázsa vagy vizitorma
levét összekeverjük fehér
répa levével. Ezzel a lével ugyancsak
gyógyítható a fájdalmas
vizelés, a húgyutak baktériumos
fertőzése is, ami általában nemi
betegségekkel jár.Ha néha egy-két
vizitorma levelet teszünk a csokorba, gyûjtő utunk
során a kertben, hogy elkészítsük a
napi zöld italunkat, csupán ezzel a mozdulatunkkal meg
tudjuk előzni a szokásos vírusos vagy
baktérium-támadás
következtében kialakuló
meghûlést. Ezt azzal érjük el, hogy
fokozatosan ellenállóvá tesszük
szervezetünket, azaz éberen tartjuk
immunrendszerünket a zsázsa-lével, mely rengeteg
természetes antibiotikumot tartalmaz. Segít
meggátolni az emésztőrendszerben kialakuló
erjedési folyamatokat, csökkentve ezáltal a
puffadással járó
emésztési panaszokat. Mindezeknek
köszönhetően serkenti a
táplálékok előrehaladását
az emésztőrendszerben, fokozza az anyagcserét,
segíti a fogyást. Mindemellett igen gazdag
A-vitaminban ás klorofillban, így segít
megszüntetni a bőrproblémákat, illetve
antioxidáns hatással is bír.
Természetes vízhajtó és
vértisztító, ráadásul
antibiotikus tulajdonságú is - ami kimondottan
jól jöhet a hűsösebb hónapokban.
EllenjavallatA vízitorma számos pozitív
tulajdonsága mellett azonban fontos leszögezni, hogy
várandósság alatt nem javasolt a
fogyasztása, mert enyhe
méhösszehúzódást okozhat.
Így fogyaszd a vizitormát!A vitaminban gazdag
vízinövény friss hajtásait
és leveleit elsősorban
kenyérfeltétként vagy
túró
ízesítésére
használják. Fűszerezhetsz még vele
salátákat, de akár fokhagymás
tésztaszószokat is. Enyhén átfőzve
levesekben is használhatod, illetve adhatod
zöldséglevekhez, esetleg gyógyteákhoz.
Ha egy csökkentett kalóriatartalmú
étrend mellett rendszeresen fogyasztod a növényt,
egy hónap alatt akár öt kilót is
leadhatsz. Tipp! Vizitorma-krémleves
sóskával Hozzávalók: 2 fej
újhagyma, 5 dk vaj, 1,2 liter zöldség, vagy
csirke-erőleves, 2 közepesnagyságú burgonya, 2
maroknyi vizitorma, 12 dk friss sóska, só,
késhegynyiőrölt bors, 1 dl tejszín. A
hagymát finomra, a burgonyát kisebb kockákra
vágjuk. A vizitorma leveleit lecsipkedjük, a
sóskát megtisztítjuk. A vajat
felkeverjük, és megizzasztjuk rajta a hagymát.
Hozzáadjuk a burgonyát, a levest, és lefedve
addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Ekkor beledobjuk a
vizitormát, a sóskát, és
további kb. 3-5 percig főzzük. Hűlni hagyjuk, majd
összeturmixoljuk a tejszínnel együtt.
Sóval, borssal ízesítjük és
felmelegítjük. Tálalhatjuk hidegen is.
ZÖLDBORSÓS VÍZITORMAKRÉM 15 dkg
vízitorma 20 dkg zöldborsó 4 evőkanál
olívaolaj (extra szűz) csipet só (természetes,
nem finomított) tört bors 1. főzzük meg a
borsót annyi vízben, amennyi bőven ellepi 2.
amíg fő a borsó, addig botmixerrel
pürésítsük a
vízitormát, majd mixeljük bele a leszűrt, főtt
zöldborsót 3. sózzuk, borsozzuk a
pürét, majd keverjük hozzá botmixerrel
az olajat is (ettől krémesebb lesz) Praktikák: -
kiváló krém szendvicsekhez,
Húsvéti fogásokhoz -
ízlés szerint más fűszerrel is
ízesíthető - a zöld levesben is jól
használható
Figyelem a terméket csak GLS futárral tudjuk
biztonsággal szállítani! 1napos
szállítással küldjük,
tehát a növény minősége
érdekében az első
szállítási napon vegye át,
csomagolja ki és öntözze meg!Ha
csomagautomatába kéri a
szállítást, nem vállalunk
felelősséget a növény
épségéért,
minőségéért! Vízitorma (Nasturtium
officinale) A TÜDŐ VÉDELMEZŐJEA vízitorma a
patakpartok vadon növő, lágyszárú
növénye, de otthon, a konyhaablakban is termeszthető. Igen
kedvelt fűszernövény, saláták,
mártások, halak és húsok
ízesítője. A vízitorma - latinul Nasturtium
officinale - a brokkolihoz és a káposztákhoz
hasonlóan a keresztesvirágúak népes
családjának tagja. A gasztronómia napjainkban
kezdi felfedezni magának a kiváló
anyagcsere-pörgető és vízhajtó
hatású vízitormát. A vizitorma -
Nasturtium officinalis - vadon, lassan folyó partokban
éppúgy fellelhető ma is, mint őseink idejében.
Termesztésének első nyomaira a XII. század
elején Franciaországban bukkanhatunk: kolostorok
környékén próbálkoztak
vele. Később a XIV. században a franciák
mellett a németek létesítették az
első nagyobb vízitorma-telepeket. Fogyasztása napjainkban
Nyugat-Európában és Amerikában
nagyon népszerű, hiszen a népi orvoslás is
számos jó tulajdonságát ismeri. Az
1600-as években figyelmes orvosok, köztük John
Hall, William Shakespeare veje, írták le először
a vizitorma, a borókabogyó és a citrom, kedvező
hatását. Kis mennyiségben
történő rendszeres
fogyasztásáról úgy
tartják, hogy csökkenti a bélbántalmak
iránti hajlamot, ugyanakkor növeli a hurutokkal
és fertőzésekkel szembeni ellenálló
képességet. Kedvező vesebántalmak
esetén is, megelőzi a vesekőképződést.
Jótékonyan hat a pajzsmirigyműködés
zavaraiban, így Basedow-kórban szenvedőknél is.
Vértisztító hatású,
és ajánlott erős szívdobogás,
golyva, túlérzékenység, vizenyő,
csúz, idegbaj, cukorbaj és
vérszegénység esetén.
Fogyasztják azok is, akik fáradtnak érzik
magukat. Varró Aladár Béla szerint
tüdőbajosoknak jó, valamint kiváló
féregűző gyerekeknél, sok olajjal és
kevés ecettel
keverve.Termesztése: Otthon kertbe,
lakásba, teraszon, jó minőségű
virágföldbe ültetve a
növényt lehet termeszteni. A földje
mindíg legyen nedves. Fagytűrő növény. Kis
kerti tóban is lehet termeszteni. A vízitorma
fogyasztó hatása Élettani hatásai,
összetétele Erős antibakteriális
hatással rendelkezik. Jótékony
hatása a növény
csípős-ízét adó olajának
köszönhető. Sok antibiotikumtól eltérően
hatóanyaga – amely a penicillinekhez hasonlít
– nem károsítja a normál
bélflórát, még nagyobb adagokban
sem. Mennyiségétől függetlenül
biztonsággal fogyasztható légzőszervi
és húgyúti fertőzések ellen. A
rákmegelőző táplálkozás
értékes része. A vizitorma a
rákmegelőző tulajdonságú
keresztesvirágúak és a
„sötétzöld”
zöldségek családjába tartozik. Rokona
a kelkáposztának, a brokkolinak és a
kelbimbónak. A vizitorma A- és C-vitamin-
tartalmának antioxidáns tulajdonságai fontos
szerepet játszanak a rákkeltő aktív
gyökök
hatástalanításában. E
növény bőséges fogyasztása megelőzheti
a szájüreg,- nyelőcső,- a gyomor,- a bél,- a
tüdő- és a húgyhólyagrák
kialakulását.Kiemelkedően sok kalcium, réz, C-
és E-vitamin van benne. A vízitorma íze
kissé csípős, ugyanakkor édeskés,
és a növény különleges
hűsítő hatással bír. A
természetgyógyászatban elsősorban
vizelethajtó, emésztést elősegítő,
tisztító hatása miatt ismerik el - ugyanakkor
köhögéscsillapító
és köptető hatása révén is
használják. Csípős vegyületeinek
köszönhetően serkenti az emésztőnedvek
termelődését, rostjai révén
salaktalanítja az emésztőrendszert. A vízitorma
elősegíti az epetermelődést, így
biztosítja a zsírok könnyebb
feldolgozását - ezt egyébként
kalciumtartalma is elősegíti. A vízitorma hasznos
növényi tápanyagokat tartalmaz, és az
Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági
Minisztériuma szerint csupán 10 szál
vízitorma (25g) kiváló K-vitamin - 63mcg
(78%-DV)- , A vitamin - 798IU (16%-DV), és C vitamin-11mg (18% DV)
forrással rendelkezik. Ugyanakkor a vízitorma sok
más tápanyagot is tartalmaz, mint a kalcium,
magnézium, kálium, tiamin, riboflavin, folsav,
és 18 féle fontos aminosavat.
Gyógynövényként a
vízitormát a világ minden
táján már régóta
használják otthoni
gyógynövényes kúrákra. A
növény friss, föld feletti
szárát, illetve nedűjét, a
következőkre használják: a skorbut
megelőzésére,
vértisztításra, az
emésztés
megkönnyítésére és
vizelethajtásra.A tanulmányok kimutatták, hogy
a vízitorma csökkenti az oxidatív stresszt,
és növeli az antioxidáns kapacitást az
állatok esetében. A tudósok évek
óta tanulmányozzák a növény
molekuláris összetevőit, mint az izotiocionát
és a fitonutrienseket, amelyek felveszik a harcot a szabad
gyökök elleni küzdelemben. Régebben
a magyar népi gyógyászatban
tüdőbetegségek esetén
használták.A vizitormának
rendkívül magas az A vitamin tartalma.Az
érrendszeri betegségek a helytelen
táplálkozás
következményeként alakulnak ki. A
véredények falai elveszítik
rugalmasságukat a lerakodás
következtében. A kapilláris erek eldugulnak az
agyban, a szemben és a vesékben. Emelkedik a
vérnyomás. Rosszabbodik a helyzet a szív
környékén is. A vizitorma-lével
más zöldség-lé
keverésével hozzájárulhatunk ahhoz,
hogy csökkenjen a vérnyomást,
tisztítsuk a vért és
véredényeket. Nemcsak az
érelmeszesedést gyógyíthatjuk, de
más érrendszeri betegségeket is. Azok a
zöldségfélék, amelyek sok
ként tartalmaznak, természetileg rákellenes
gyógyítást végeznek a
szervezetünkben. Ezt a cysteine és methionine kén
aminó savak teszik lehetővé, mert,
létfontosságúak a test
számára. Ezeket az aminosavakat a test nem tudja
előállítani, a kén tartalmú
ételeinkből jutunk hozzájuk. Mivel testünk minden
sejtje tartalmaz ként, a nem elégséges
ellátás következtében
válhatnak sebezhetővé az oxigén
szabadgyökök számára a sejtek. A test
védelméhez hozzájárulnak az A, C
és E vitaminok is, amelyek szintén
megtalálhatók a zsázsában, illetve
közeli rokonában, a vizitormában.
Kevés élelem hat az alacsony
vérnyomásra, a zöld leveles
zöldségfélék között
találunk néhányat, amiben van elegendő cukor is
és elég sót is tartalmaz, hogy a magas
vérnyomást csökkentse, az alacsonyt pedig
fölemelje legalább az elfogadható
határig. A vízizorma is ilyen
zöldségünk, különösen
nyári melegben ajánlatos figyelembe venni ezt a
tulajdonságát.A tavaszi
nagytakarításból a vizitorma is alaposan
kiveheti a részét. A többi legkorábbi
növényekkel, így
salátalével, spenót lével, valamint
a gyermekláncfű levele összegyûjtése
után a kicentrifugázott lé
megszabadítja a vért az összes
salaktól és lendületet ad az egész
szervezet megújulásának. Ezeket a friss
leveleket mindennapi salátánknak is elfogadhatjuk, hogy
frissen tartsa a vért, amíg a többi
zöldségféle fogyasztására
rá nem
térhetünk.Aranyér:Aranyér
bántalmakra, de különösen a
vérzés csillapítására
használjunk vizitorma-lét, fehérrépa
és spenót zöldje kicentrifugázott
levével. A bennük levő nagy kalcium tartalom, vas
és vitamin tartalom mind a gyógyulást
szolgálja.A vizitorma hatalmas mennyiségû
ként tartalmaz, valamint annyi jódot, hogy a
két elem keveréke kitűnő támogatást
nyújtson a belső elválasztású
mirigyek mûködéséhez. Ha valakinek baja
van a pajzsmirigy működésével, legjobb ha egy
időre kúraszerűen fogyasztja a vízitorma
levét, más zöldség-lé
társaságában.Ha az
étkezéssel fogyasztunk vizitorma-lét,
könnyebb lesz az emésztésünk, mert
elősegíti a gyomor és a belek
munkáját ehhez K vitamin tartalma is
hozzásegíti, amely négy féle
fehérje megemésztésében
nyújt segítséget. Hat
továbbá a máj
működésére és az
epekiválasztásra. Közvetetten hat a koleszterin
csökkentésére is, valamint
megtisztítja a beleket a jelenlevő nemkívánatos
baktériumoktól, bélférgektől. A
vizitormában minden megvan ahhoz, hogy megtisztítsa a
vért, az egész szervezetet, természetes
antibiotikumot is tartalmaz. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy
megszabaduljunk allergikus rohamainktól,
tüsszögéstől és
köhögéstől. A vitamin tartalmának
köszönhetjük többek
között, hogy az asztmatikus rohamok
csökkentéséhez is lényegesen
hozzájárul.A fájdalmas vizelésnek
több oka lehet. Homok és kőképződés a
vesékben megelőzhető, ha zsázsa vagy vizitorma
levét összekeverjük fehér
répa levével. Ezzel a lével ugyancsak
gyógyítható a fájdalmas
vizelés, a húgyutak baktériumos
fertőzése is, ami általában nemi
betegségekkel jár.Ha néha egy-két
vizitorma levelet teszünk a csokorba, gyûjtő utunk
során a kertben, hogy elkészítsük a
napi zöld italunkat, csupán ezzel a mozdulatunkkal meg
tudjuk előzni a szokásos vírusos vagy
baktérium-támadás
következtében kialakuló
meghûlést. Ezt azzal érjük el, hogy
fokozatosan ellenállóvá tesszük
szervezetünket, azaz éberen tartjuk
immunrendszerünket a zsázsa-lével, mely rengeteg
természetes antibiotikumot tartalmaz. Segít
meggátolni az emésztőrendszerben kialakuló
erjedési folyamatokat, csökkentve ezáltal a
puffadással járó
emésztési panaszokat. Mindezeknek
köszönhetően serkenti a
táplálékok előrehaladását
az emésztőrendszerben, fokozza az anyagcserét,
segíti a fogyást. Mindemellett igen gazdag
A-vitaminban ás klorofillban, így segít
megszüntetni a bőrproblémákat, illetve
antioxidáns hatással is bír.
Természetes vízhajtó és
vértisztító, ráadásul
antibiotikus tulajdonságú is - ami kimondottan
jól jöhet a hűsösebb hónapokban.
EllenjavallatA vízitorma számos pozitív
tulajdonsága mellett azonban fontos leszögezni, hogy
várandósság alatt nem javasolt a
fogyasztása, mert enyhe
méhösszehúzódást okozhat.
Így fogyaszd a vizitormát!A vitaminban gazdag
vízinövény friss hajtásait
és leveleit elsősorban
kenyérfeltétként vagy
túró
ízesítésére
használják. Fűszerezhetsz még vele
salátákat, de akár fokhagymás
tésztaszószokat is. Enyhén átfőzve
levesekben is használhatod, illetve adhatod
zöldséglevekhez, esetleg gyógyteákhoz.
Ha egy csökkentett kalóriatartalmú
étrend mellett rendszeresen fogyasztod a növényt,
egy hónap alatt akár öt kilót is
leadhatsz. Tipp! Vizitorma-krémleves
sóskával Hozzávalók: 2 fej
újhagyma, 5 dk vaj, 1,2 liter zöldség, vagy
csirke-erőleves, 2 közepesnagyságú burgonya, 2
maroknyi vizitorma, 12 dk friss sóska, só,
késhegynyiőrölt bors, 1 dl tejszín. A
hagymát finomra, a burgonyát kisebb kockákra
vágjuk. A vizitorma leveleit lecsipkedjük, a
sóskát megtisztítjuk. A vajat
felkeverjük, és megizzasztjuk rajta a hagymát.
Hozzáadjuk a burgonyát, a levest, és lefedve
addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Ekkor beledobjuk a
vizitormát, a sóskát, és
további kb. 3-5 percig főzzük. Hűlni hagyjuk, majd
összeturmixoljuk a tejszínnel együtt.
Sóval, borssal ízesítjük és
felmelegítjük. Tálalhatjuk hidegen is.
ZÖLDBORSÓS VÍZITORMAKRÉM 15 dkg
vízitorma 20 dkg zöldborsó 4 evőkanál
olívaolaj (extra szűz) csipet só (természetes,
nem finomított) tört bors 1. főzzük meg a
borsót annyi vízben, amennyi bőven ellepi 2.
amíg fő a borsó, addig botmixerrel
pürésítsük a
vízitormát, majd mixeljük bele a leszűrt, főtt
zöldborsót 3. sózzuk, borsozzuk a
pürét, majd keverjük hozzá botmixerrel
az olajat is (ettől krémesebb lesz) Praktikák: -
kiváló krém szendvicsekhez,
Húsvéti fogásokhoz -
ízlés szerint más fűszerrel is
ízesíthető - a zöld levesben is jól
használható
Adatlap
Ár: | 1.500 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2024.12.04 |
Eddig megtekintették 49 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "VÍZITORMA CSEREPES - március végétől rendelhető!" című hirdetést látja. (fent)