Természet Áldása tarkabab 500g
TERMÉSZET ÁLDÁSA TARKABABA tarkabab egy nagyon bőtermő babféle, amely könnyen
felismerhető, barnás-vöröses, kékes-lilás csíkjairól. Kiváló tulajdonságai közé
tartozik magas fehérjetartalma, és bár aminosav-összetétele nem teljes értékű,
de hasonlít az állati eredetű komplett fehérjékhez. Proteinjeinek biológiai
értékét tovább fokozhatjuk, ha gabonákkal vagy olajos magvakkal kombinálva
fogyasztjuk, így biztosan teljes értékű táplálékhoz jutunk. Bátran
fogyaszthatják a vegetáriánus konyha kedvelői mellett, fejlődésben lévő
kisgyermekek, kismamák, lisztérzékenyek, magas fizikai erőltetésnek kitett
sportolók is. Sokoldalúan felhasználható zöldségféle a tarkabab: alapja lehet
például többféle pástétomnak, szendvicskrémnek, hideg és meleg salátának, húsos
raguknak, főzeléknek, levesnek.Az emberek a babféléket régtől fogfa termesztik
és fogyasztják, erről árulkodnak a Mexikó és Dél-Amerika területéről származó
régészeti leletek is. Az emberi kultúrának és történelemnek része a
babtermesztés. Az ókori Egyiptomban, nemcsak élelmiszerként, hanem például
jelképként is tisztelték a babot. A növény népszerűsége az idők folyamán
megállíthatatlanul nőt: indián kereskedők közvetítésével Dél- és Közép-Amerika
termesztésére alkalmas részein meghonosították, innen került Afrikába majd
később, a babfogyasztás szintén nagy múltjával rendelkező Ázsiába. Mára napjaink
legnagyobb babtermesztő országai közé tartozik India és Kína. Magyarországra a
16. századra ért el a növény és népszerűsége azóta is töretlen.A bab: jó barátA
babfélék jó barátai az emberi szervezetnek. A többi hüvelyeshez hasonlóan
azonkívül, hogy tápláló fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat tartalmaznak
számos gyógyító tulajdonsággal is rendelkeznek. A babfélékben lévő fehérje
elősegíti a kiegyensúlyozott szexuális életet, és a test, különösen az agy
helyes fejlődését. A babfélék jó hatással vannak a vesékre - tartja a kínai
gyógyászat. Minden babféle vízhajtó és szárít. A rendszeres babfogyasztás
csökkentheti a menopauzás hőhullámokat is. A bab antioxidáns-tartalma segít
egyes rák- és idegrendszeri betegségek megelőzésében. Ásványi anyagai közül
jelentős például a molibdén-, a vas-, és a mangántartalma. Ez utóbbi nyomelem
fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a káros,
a rákbetegségek kialakulásáért és a korai öregedési tünetek jelentkezéséért
felelős szabad gyököket. A bab remek forrása a B-vitaminoknak, a foszfornak, a
káliumnak és a magnéziumnak.Védi a szívünket. Kutatások szerint, aki
rendszeresen és kellő mennyiségű több hüvelyes növényt , babfélét fogyaszt, az
kevésbé lesz hajlamos a szívbetegségekre ? ez többek között a babokban található
fito-kemikáliákkal lehet összefüggésben.Véd a rákos megbetegedésekkel szemben. A
rákos betegségek ellen védő természetes anyagok igen széles választékát
tartalmazzák a babfélék, így például izoflavonokat és fitoszterolokat. Ezekről
ma már mind ismert és bizonyított, hogy a rák veszélyének kialakulását
csökkentik.Véd a rossz koleszterin ellen. A babok vízben oldódó rostokat
biztosítanak, amelyek segítenek a vér koleszterinszintjét csökkenteni. Kutatások
azt állapították meg, hogy napi 10 gramm vízben oldódó rost (ennyit körülbelül
200-250 gramm bab tartalmaz) fogyasztása a kiindulási értékhez képest akár 10
százalékkal is csökkentheti az LDL koleszterin szintjét a vérben. Tartalmaznak a
babok továbbá szaponinokat és fitoszterolokat, amelyek ugyancsak
koleszterinszint csökkentő hatásúak.Hasznos tippek babimádóknakA babot áztatni
kell fogyasztás előtt, megelőzve ezzel a fogyasztása után sokaknál jelentkező
bélgázképződést és elősegítve a babszemek egynemű megpuhulását. Az áztatási idő
tapasztalatoktól függően és babfajtától függően eltérő lehet. fél- egy nap.
Nagyon fontos, hogy a babot ne az áztatóvizében tegyük fel főni és a sózást az
étel elkészülte utánra hagyjuk.A babfélék is hajlamosak a zsizsikesedésre, így a
tarkabab is. Jól bevált trükk, hogy a tárolás előtt a babot kis időre bátran
fagyassza le mélyhűtőben.A szárazbab légmentesen záró dobozban, dunsztos
üvegben, mindenképpen szobamérsékleten, közvetlen, erős fénytől óvott helyen
akár egy évig is biztonsággal eltárolható.A babos ételekhez az alábbi fűszerek
illenek leginkább: babérlevél, bazsalikom, rozmaring, borsikafű, gyömbér,
fokhagyma, kapor, majoránna, petrezselyemgyökér, pirospaprika, tárkony, lestyán.
felismerhető, barnás-vöröses, kékes-lilás csíkjairól. Kiváló tulajdonságai közé
tartozik magas fehérjetartalma, és bár aminosav-összetétele nem teljes értékű,
de hasonlít az állati eredetű komplett fehérjékhez. Proteinjeinek biológiai
értékét tovább fokozhatjuk, ha gabonákkal vagy olajos magvakkal kombinálva
fogyasztjuk, így biztosan teljes értékű táplálékhoz jutunk. Bátran
fogyaszthatják a vegetáriánus konyha kedvelői mellett, fejlődésben lévő
kisgyermekek, kismamák, lisztérzékenyek, magas fizikai erőltetésnek kitett
sportolók is. Sokoldalúan felhasználható zöldségféle a tarkabab: alapja lehet
például többféle pástétomnak, szendvicskrémnek, hideg és meleg salátának, húsos
raguknak, főzeléknek, levesnek.Az emberek a babféléket régtől fogfa termesztik
és fogyasztják, erről árulkodnak a Mexikó és Dél-Amerika területéről származó
régészeti leletek is. Az emberi kultúrának és történelemnek része a
babtermesztés. Az ókori Egyiptomban, nemcsak élelmiszerként, hanem például
jelképként is tisztelték a babot. A növény népszerűsége az idők folyamán
megállíthatatlanul nőt: indián kereskedők közvetítésével Dél- és Közép-Amerika
termesztésére alkalmas részein meghonosították, innen került Afrikába majd
később, a babfogyasztás szintén nagy múltjával rendelkező Ázsiába. Mára napjaink
legnagyobb babtermesztő országai közé tartozik India és Kína. Magyarországra a
16. századra ért el a növény és népszerűsége azóta is töretlen.A bab: jó barátA
babfélék jó barátai az emberi szervezetnek. A többi hüvelyeshez hasonlóan
azonkívül, hogy tápláló fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat tartalmaznak
számos gyógyító tulajdonsággal is rendelkeznek. A babfélékben lévő fehérje
elősegíti a kiegyensúlyozott szexuális életet, és a test, különösen az agy
helyes fejlődését. A babfélék jó hatással vannak a vesékre - tartja a kínai
gyógyászat. Minden babféle vízhajtó és szárít. A rendszeres babfogyasztás
csökkentheti a menopauzás hőhullámokat is. A bab antioxidáns-tartalma segít
egyes rák- és idegrendszeri betegségek megelőzésében. Ásványi anyagai közül
jelentős például a molibdén-, a vas-, és a mangántartalma. Ez utóbbi nyomelem
fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a káros,
a rákbetegségek kialakulásáért és a korai öregedési tünetek jelentkezéséért
felelős szabad gyököket. A bab remek forrása a B-vitaminoknak, a foszfornak, a
káliumnak és a magnéziumnak.Védi a szívünket. Kutatások szerint, aki
rendszeresen és kellő mennyiségű több hüvelyes növényt , babfélét fogyaszt, az
kevésbé lesz hajlamos a szívbetegségekre ? ez többek között a babokban található
fito-kemikáliákkal lehet összefüggésben.Véd a rákos megbetegedésekkel szemben. A
rákos betegségek ellen védő természetes anyagok igen széles választékát
tartalmazzák a babfélék, így például izoflavonokat és fitoszterolokat. Ezekről
ma már mind ismert és bizonyított, hogy a rák veszélyének kialakulását
csökkentik.Véd a rossz koleszterin ellen. A babok vízben oldódó rostokat
biztosítanak, amelyek segítenek a vér koleszterinszintjét csökkenteni. Kutatások
azt állapították meg, hogy napi 10 gramm vízben oldódó rost (ennyit körülbelül
200-250 gramm bab tartalmaz) fogyasztása a kiindulási értékhez képest akár 10
százalékkal is csökkentheti az LDL koleszterin szintjét a vérben. Tartalmaznak a
babok továbbá szaponinokat és fitoszterolokat, amelyek ugyancsak
koleszterinszint csökkentő hatásúak.Hasznos tippek babimádóknakA babot áztatni
kell fogyasztás előtt, megelőzve ezzel a fogyasztása után sokaknál jelentkező
bélgázképződést és elősegítve a babszemek egynemű megpuhulását. Az áztatási idő
tapasztalatoktól függően és babfajtától függően eltérő lehet. fél- egy nap.
Nagyon fontos, hogy a babot ne az áztatóvizében tegyük fel főni és a sózást az
étel elkészülte utánra hagyjuk.A babfélék is hajlamosak a zsizsikesedésre, így a
tarkabab is. Jól bevált trükk, hogy a tárolás előtt a babot kis időre bátran
fagyassza le mélyhűtőben.A szárazbab légmentesen záró dobozban, dunsztos
üvegben, mindenképpen szobamérsékleten, közvetlen, erős fénytől óvott helyen
akár egy évig is biztonsággal eltárolható.A babos ételekhez az alábbi fűszerek
illenek leginkább: babérlevél, bazsalikom, rozmaring, borsikafű, gyömbér,
fokhagyma, kapor, majoránna, petrezselyemgyökér, pirospaprika, tárkony, lestyán.
Adatlap
Ár: | 655 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.11.04 |
Eddig megtekintették 46 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Természet Áldása tarkabab 500g" című hirdetést látja. (fent)