Szárított paradicsom 100g
Sza?ri?tott paradicsom A?tlagos ta?pe?rte?k / 100 g Energiatartalom 1301 kJ
/307kcal Fehe?rje 14 g Zsi?r 3g amelybo?l teli?tett zsi?rsavak 0,5 g
Sze?nhidra?t 56 g So? 25 g A paradicsom az egyik legelterjedtebb zo?ldse?g a
vila?gon. A Solanaceae csala?dba tartozik, azon belu?l pedig a Lycopersicon
nemzettse?g tagja. Terme?se bogyo?, melynek megjelene?se (szi?ne, alakja e?s
me?rete) igen va?ltozatos. A paradicsom De?l-e?s Ko?ze?p-Amerika?ban o?shonos,
Euro?pa?ban a 16. sz. ve?ge?n ismerte?k meg. Ma ma?r az ege?sz vila?gon
termesztik. A ne?pgyo?gya?szatban sza?ri?tott leveles hajta?sa?t fu?rdo?vi?zbe
te?ve gyullada?s cso?kkente?se?re alkalmazta?k. E?lelmeze?si ce?lok mellett
gyo?gyhata?sa is jelento?s. Tomatin nevu? alkaloida?ja?bo?l gomba?s betegse?gek,
gyullada?selleni kre?met ke?szi?tenek. E?le?nk piros szi?ne?t egy karotin
sza?rmaze?k, a likopin adja, mely cso?kkenti egyes daganatos betegse?gek (pl.
prosztata, gyomor, emlo?) kialakula?sa?nak ese?lye?t e?s ve?delmet nyu?jt
degenerati?v idegrendszeri megbetegede?sekkel szemben. Ezen ki?vu?l segi?ti a
szervezet zsi?ranyagcsere?je?t, ve?d az e?relmeszesede?s ellen, ero?si?ti az
immunrendszert e?s a sejtoszto?da?st is szaba?lyozza. Segi?t a fiatalsa?g
mego?rze?se?ben, a ra?ncok visszaszori?ta?sa?ban. A paradicsomban megtala?lhato?
legfontosabb antioxida?nsok a karotinoidok, a polifenolok, e?s a C-vitamin,
melyek felveszik a harcot a szabad gyo?ko?k ellen, eza?ltal a daganatos
megbetegede?sek kialakula?sa?t segi?tenek megelo?zni. Gazdag be?ta-karotinban,
mely egyes kutata?sok szerint szinte?n hozza?ja?rul a prosztata e?s a vastagbe?l
daganatos elva?ltoza?sainak megelo?ze?se?hez A rendszeres paradicsom
fogyaszta?sa cso?kkenti a tu?do?-e?s gyomorra?k kialakula?sa?nak ese?lye?t is. A
polifenolok a reakti?v oxige?n fajta?k, a szabad gyo?ko?k ke?pzo?de?se?t
gyengi?tik, hate?kony ve?delmet jelentenek az oxidati?v stresszel szemben.
Rostokban, K-, e?s C-vitaminban e?s folsavban gazdag. Ezen o?sszetevo?i to?bbek
ko?zo?tt a szi?v ege?sze?ge?nek ve?delme?ben ja?tszanak szerepet. Terhes no?knek
kifejezetten aja?nlott a fogyaszta?sa, ugyanis a benne tala?lhato? folsav az
egyik legfontosabb magzatve?do? vitamin, a terhesse?g korai szakasza?ban a
fejlo?do? embrio? gerince csak folsav jelenle?te?ben za?ro?dik to?ke?letesen. A
folsav a homocisztein felhalmozo?da?st is megakada?lyozza a szervezetben,
eza?ltal javi?tja az agy ve?r-e?s ta?panyagella?ta?sa?t. Segi?ti az eme?szte?st
e?s sze?krekede?s esete?n is jo?te?kony hata?su?. Cso?kkenti a ve?rcukorszintet
e?s a kettes ti?pusu? cukorbetegse?g megelo?ze?se?hez is hozza?ja?rul. Oxa?lsav
tartalma megszabadi?t a gyomorsavtu?ltenge?s kellemetlen tu?neteito?l is. Az
aszalt paradicsom felhaszna?lhato? ku?lo?nfe?le sala?ta?khoz, olasz e?telekhez,
pizza?kra, te?sztae?telekben, szendvicsekhez, de aka?r maga?ban fogyasztva is
nagyon finom. Szerzo?: Tajti Mo?nika
/307kcal Fehe?rje 14 g Zsi?r 3g amelybo?l teli?tett zsi?rsavak 0,5 g
Sze?nhidra?t 56 g So? 25 g A paradicsom az egyik legelterjedtebb zo?ldse?g a
vila?gon. A Solanaceae csala?dba tartozik, azon belu?l pedig a Lycopersicon
nemzettse?g tagja. Terme?se bogyo?, melynek megjelene?se (szi?ne, alakja e?s
me?rete) igen va?ltozatos. A paradicsom De?l-e?s Ko?ze?p-Amerika?ban o?shonos,
Euro?pa?ban a 16. sz. ve?ge?n ismerte?k meg. Ma ma?r az ege?sz vila?gon
termesztik. A ne?pgyo?gya?szatban sza?ri?tott leveles hajta?sa?t fu?rdo?vi?zbe
te?ve gyullada?s cso?kkente?se?re alkalmazta?k. E?lelmeze?si ce?lok mellett
gyo?gyhata?sa is jelento?s. Tomatin nevu? alkaloida?ja?bo?l gomba?s betegse?gek,
gyullada?selleni kre?met ke?szi?tenek. E?le?nk piros szi?ne?t egy karotin
sza?rmaze?k, a likopin adja, mely cso?kkenti egyes daganatos betegse?gek (pl.
prosztata, gyomor, emlo?) kialakula?sa?nak ese?lye?t e?s ve?delmet nyu?jt
degenerati?v idegrendszeri megbetegede?sekkel szemben. Ezen ki?vu?l segi?ti a
szervezet zsi?ranyagcsere?je?t, ve?d az e?relmeszesede?s ellen, ero?si?ti az
immunrendszert e?s a sejtoszto?da?st is szaba?lyozza. Segi?t a fiatalsa?g
mego?rze?se?ben, a ra?ncok visszaszori?ta?sa?ban. A paradicsomban megtala?lhato?
legfontosabb antioxida?nsok a karotinoidok, a polifenolok, e?s a C-vitamin,
melyek felveszik a harcot a szabad gyo?ko?k ellen, eza?ltal a daganatos
megbetegede?sek kialakula?sa?t segi?tenek megelo?zni. Gazdag be?ta-karotinban,
mely egyes kutata?sok szerint szinte?n hozza?ja?rul a prosztata e?s a vastagbe?l
daganatos elva?ltoza?sainak megelo?ze?se?hez A rendszeres paradicsom
fogyaszta?sa cso?kkenti a tu?do?-e?s gyomorra?k kialakula?sa?nak ese?lye?t is. A
polifenolok a reakti?v oxige?n fajta?k, a szabad gyo?ko?k ke?pzo?de?se?t
gyengi?tik, hate?kony ve?delmet jelentenek az oxidati?v stresszel szemben.
Rostokban, K-, e?s C-vitaminban e?s folsavban gazdag. Ezen o?sszetevo?i to?bbek
ko?zo?tt a szi?v ege?sze?ge?nek ve?delme?ben ja?tszanak szerepet. Terhes no?knek
kifejezetten aja?nlott a fogyaszta?sa, ugyanis a benne tala?lhato? folsav az
egyik legfontosabb magzatve?do? vitamin, a terhesse?g korai szakasza?ban a
fejlo?do? embrio? gerince csak folsav jelenle?te?ben za?ro?dik to?ke?letesen. A
folsav a homocisztein felhalmozo?da?st is megakada?lyozza a szervezetben,
eza?ltal javi?tja az agy ve?r-e?s ta?panyagella?ta?sa?t. Segi?ti az eme?szte?st
e?s sze?krekede?s esete?n is jo?te?kony hata?su?. Cso?kkenti a ve?rcukorszintet
e?s a kettes ti?pusu? cukorbetegse?g megelo?ze?se?hez is hozza?ja?rul. Oxa?lsav
tartalma megszabadi?t a gyomorsavtu?ltenge?s kellemetlen tu?neteito?l is. Az
aszalt paradicsom felhaszna?lhato? ku?lo?nfe?le sala?ta?khoz, olasz e?telekhez,
pizza?kra, te?sztae?telekben, szendvicsekhez, de aka?r maga?ban fogyasztva is
nagyon finom. Szerzo?: Tajti Mo?nika
Adatlap
Ár: | 560 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.12.04 |
Eddig megtekintették 38 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Szárított paradicsom 100g" című hirdetést látja. (fent)