Betöltés...

NATURA HAJDINA ENYHÉN PIRÍTOTT 250G

A hajdinát a natúrkonyha fedezte fel ismét, és bár íze sajátosan különleges,
erős, talán pont ezért is egyre népszerűbb. A hajdina (más néven pohánka,
tatárka) . Ázsia középső, mérsékelt égövi részén honos. Botanikailag a
keserűfűfélék családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez
sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják. A jellemző
tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban
keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint
hemicellulózt és lignint is tartalmaz. A hajdina igen értékes vitamin forrás
Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás,
mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol
(E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős.
Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat
is tartalmaz. Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin
(P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor). A hajdina felhasználása A hajdinának
van egy jellegzetes olaj szaga, amit többszöri (3-4x-i) meleg vizes átmosással
ki lehet küszöbölni. Ezután kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben kb. 20 perc
után puhára főzhető. Közben érdemes kevergetni. A megfőtt hajadina ízében nagyon
hasonlít a tarhonyára, ezért kiválóan helyettesíthető minden olyan ételben,
melyben tarhonya szerepel. De ehetjük köretként salátákhoz, szószokhoz, sült
zöldségekhez vagy akár pörkölthöz is. Ízesíthetjük bazsalikommal, izsóppal,
majorannával vagy édesíthetjük aszalt gyümölcsökkel, mézzel. Mit kezdjünk vele a
konyhában? A hajdinát a gabonákkal együtt szokták emlegetni, mert azokhozhasonló
módon lehet felhasználni, habár nem közéjük, hanem a keserűfélék családjába
tartozik. A kis háromszögletű magnak már nyersen, szárazon is erős illata van,
és megfőzve is igencsak karakteresízű. Felhasználás előtt mindenképpen érdemes
szűrőben, meleg vízzel alaposan átmosni. Kellemes plusz aromát kap, ha
elkészítés előtt megpirítjuk. Áztatás nélkül is viszonylag hamar megfő, előzetes
áztatással pedig tovább rövidíthető ez az idő; sőt, bizonyos ételekbe akár
nyersen is kerülhet. Ha főszerepben nem rajongunk jellegzetes ízéért, használjuk
mellékszereplőként ételeinkbe ezt az amúgy igen egészséges alapanyagot. Dulmina
konyhai praktikái a hajdina elkészítéséhez Kásának, például mogyoróval Ragunak,
tetszőlegesen felzöldségelve, amit tálalhatunk köretnek vagy önálló vegetáriánus
fogásnak, de akár tölteléknek is belekerülhet valamibe, például patiszonba
Egytálételek alapjának, például káposztával, pataki tálban sütve Krémnek: nyers,
áztatott hajdina adja az alapját ennek a kenyérkencének, amit némi kötőanyaggal
kiegészítve fasírtnak is meg lehet sütni Levesbetétnek, illetve kevesebb lével
készítve egytálételek kiegészítőjének: itt van például ez a sörös zöldségegytál,
vagy ez a patiszonos krumplis egytál (mindkettő elkészíthető levesként is)
Átlagos tápérték 100 g termékben: energia 1624 kJ (383 kcal) fehérje 11, 2 g
szénhidrát 79,1 g zsír 2,4 g Kiszerelés: 250g/csomag

Tovább
Adatlap
Ár: 622 Ft
A hirdető: Kereskedőtől
Értékesítés típusa: Eladó
 
Feladás dátuma: 2024.06.23
Eddig megtekintették 92 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

NATURA HAJDINA ENYHÉN PIRÍTOTT 250G
Lehetőségek
Megosztók

Ételek, italok rovaton belül a(z) "NATURA HAJDINA ENYHÉN PIRÍTOTT 250G" című hirdetést látja. (fent)



Az oldal ezen része csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem