GAL Q10 + MCT 250ml
Növényi fermentációval előállított Q10 MCT-olajban kristálymentesen oldva,
stabilizálva. GAL Q10 + MCT, 50 x 100 mg Q10-koenzim, 250 ml Adagolás:
Fogyasztási javaslat: Napi 5 ml (2 tk) fogyasztását javasoljuk egy vagy akár
több részletben. Legjobb étkezéssel együtt, de anélkül is lehet. Érdemes az első
napokban csak 1 teáskanálnyit fogyasztani, mert az MCT-olaj eleinte arra
érzékenyeknél enyhe hasmenést okozhat (napi 10 ml alatt ez nagyon ritka). Idővel
ez elmúlik és emelhető a dózis. A Q10-koenzimnek két formája létezik: a
redukálatlan (ubiquinone, avagy magyarosan ubikinon) és a redukált (ubiquinol,
avagy magyarosan ubikinol). A redukálatlan formának a sejtek, pontosabban azok
mitokondriumainak energiatermelésében van fontos szerepe, tehát az
ATP-termelésben, míg a redukált formának antioxidánsként. Élelmiszereinkben
mindkét forma előfordul, nagyjából egyforma arányban, azonban mivel a redukált
forma hőre, oxigénre, savas kémhatásra mind nagyon érzékeny, és ezen hatásokra
azonnal a redukálatlan formára bomlik, táplálkozással gyakorlatban csak a
redukálatlan formához juthatunk hozzá. A szervezetünkben is a redukálatlan
formát szintetizáljuk, a májunk végzi ezt a munkát. Evolúciósan nézve tehát
inkább a redukálatlan formához való közvetlen hozzájutás tűnik természetesnek. A
redukálatlan forma pedig a szervezetünkben egy enzim segítségével redukálódik,
amikor és ahol arra szükség van. A két forma közti ideális egyensúly gyorsan
beáll, bármelyik formához is jut a szervezetünk. Bár a redukált (ubikinol)
formát sokan próbálják a preferált formaként beállítani, és sok állítással
találkozhatunk, amelyek szerint annak jobb a felszívódása vagy hasznosabb,
mindezen állítások erős csúsztatásokon alapulnak. A mai napig nem létezik
független vizsgálat, ami a redukált forma bármely előnyét tudná felmutatni, de
még a redukált forma terjesztésében érdekelt tulajdonú előállítók által
szponzorált vizsgálatoknak sem sikerült felmutatniuk meggyőző eredményt,
legalábbis fair összehasonlításban nem. Igazságosabb összehasonlításban (ahol a
redukálatlan formát is majdnem teljesen kristálymentesen feloldották, nemcsak a
redukáltat) ráadásul még felszívódásban is volt, hogy a redukálatlan forma
teljesített lényegesen jobban. A redukált forma felszívódásbeli előnye abból
származik a vizsgálatokban, hogy az kicsit vízoldékony, míg a redukálatlan forma
semennyire, sőt még zsiradékban is rosszul oldódik szobahőmérsékleten. A nem
kristálymentesen feloldva elfogyasztott Q10 (bármelyik) pedig nem tud
felszívódni jelentős részben, mivel a kristályok olvadáspontja a
testhőmérsékletünk felett van. Ezért fontos, hogy kristálymentesen oldva
legyenek. Ez a teljes oldódás a redukált Q10 esetében a vizsgálatokban
alkalmazott emulziót tartalmazó kapszuláknál megvalósul, míg a redukálatlan Q10
esetében nem. Ezenfelül mivel picit vízoldékony, a redukált forma valamennyire
még akkor is fel tud szívódni, ha maradtak is kristályok. Az összehasonlítás
tehát akkor lenne fair, ha mindkét formát kristálymentesen feloldott állapotban
adnák be, azaz egyszerűen pl. több olajban oldanák föl a redukálatlan formában,
amiben már nem csapódnának ki a kristályok szobahőmérsékleten. Mindezek ellenére
is csak annyit sikerült kimutatni, hogy redukált Q10-zel picit magasabb
vérszintet lehet elérni, mint ugyanannyi redukálatlan Q10-zel. Azonban szöveti
és/vagy sejt szinten nincs kimutatva különbség, vagy épp az van kimutatva, hogy
nincs különbség. Márpedig nem a vérszérum/-plazma-szint, ami számít, hanem a
szövetek/sejtek szintje? A redukált Q10-forma szedésének bármiféle előnye még az
azt erőltetetten bizonyítani próbáló, szponzorált vizsgálatok fényében nézve is
erősen kérdéses. No, de vannak-e hátrányai a sokat marketingelt redukált
formának? A legjelentősebb hátránya a véleményem szerint csupán annyi, hogy
lényegesen (kb. 3-4x) drágább, és pont annyival kevésbé költséghatékony, mint
amennyivel drágább, hiszen bármely megfelelően kristálymentesen oldott
Q10-készítmény felszívódásban egyenértékű vele + miután lenyeltük, a gyomrunkban
és az emésztés/felszívódás során úgyis visszaalakul a redukált Q10 is
redukálatlanná, tehát mindegy? További problémák is felmerülnek: A redukálatlan
forma biztonságossága és toxicitása vizsgálva van, és bizonyított, hogy semmi
gond sincs vele, míg a redukált forma biztonságosságát igazoló vizsgálatokra még
nem kerítettek sort (ettől függetlenül nem valószínű, hogy bármi gond lenne
vele, de említést érdemel). A Q10 redukálatlan formájával sokezer vizsgálatot
végeztek, míg a redukálttal még csak párat. A Q10 hatásait igazoló összes
komolynak vehető vizsgálatot a redukálatlan formával végezték, köztük a nem
régi, híres Q-Symbio klinikai vizsgálatot is, ahol 43% mortalitás-csökkenést
mutattak ki szívbetegeknél, akik a redukálatlan Q10-et szedték + a másik nagy,
hasonló vizsgálatot 2 évvel korábbról, ahol 54%-os mortalitás-csökkenést
állapítottak meg a Q10-et szedő idősek körében. A redukált forma a tárolás során
is könnyen oxidálódik (bár ekkor csak simán a redukálatlan formára alakul
vissza, ami nem baj, csak hát nem ezért fizettünk?) A vérünkben a Q10 főleg a
redukált formájában kering, mivel ott antioxidánsként kell funkcionálnia, míg
sejtjeinkben/szöveteinkben már inkább a redukálatlan formában van jelen, mivel
ott az energiatermelés számít, és pont a redukálása révén alakul az energia
(ATP). Egyes vélekedések szerint a redukált forma szedése emiatt problémás
lehet, mivel a redukált forma antioxidáns szerepe elhanyagolható, hiszen
annyiféle antioxidáns hatású élelmiszert eszünk vagy kiegészítőt szedhetünk,
amelyek olcsóbbak a Q10-nél, hogy antioxidánsként kár szedni, márpedig ez az
egyetlen előnye a redukált formának a másikhoz képest. Azonban a redukálatlan
forma energiatermelésben betöltött szerepe nélkülözhetetlen. A redukált forma
szedése meg esetleg fokozhatja a redukált forma arányát egyes szövetekben az
energiatermelésben fontosabb redukálatlan forma kárára. (Ez alapvetően a túlzott
antioxidáns-bevitel problematikája, és nem magának a Q10 formáknak, emiatt nem
tettem a felsorolásba. A redukált Q10-forma egyben antioxidáns is.)
Összességében: Mindegy, hogy melyik formát szedjük, ha az kristálymentesen oldva
van + mert lenyelve mindkettő a redukálatlan formára alakul, felszívódás után
pedig ugyanaz a vér- és szöveti/sejti arány alakul ki. Hacsak nincs nagyon
lemerült antioxidáns-státuszunk és erős szelén hiányunk (az átalakítást végző
enzimnek kell szelén), akkor inkább hátránya, mint előnye van a redukált forma
szedésének. Ez a hátrány pedig főleg csak annyi, hogy sokkal kevésbé gazdaságos.
A fentiek miatt a Q10 redukálatlan formáját választottuk a készítményünkbe:
Termékünkben egy egyszerű, de mások által eddig mégsem alkalmazott új
megoldással éltünk a felszívódási probléma kiküszöbölésére: a lehető legmagasabb
koncentrációjú Q10-oldatot hoztuk létre, amely széles hőmérséklet-tartományban
képes a Q10-et kristálymentes, oldott állapotban tartani. Fenntartható
(?orangutan-barát?) gazdaságból származó pálmamagból nyert MCT-olajban oldottuk,
hogy elégtelen epetermelés esetén se legyen akadályozott a felszívódás. A
stabilitás biztosítására, és egyben a Q10 megfelelő szervezeten belüli
redukálásának támogatásához egyedi antioxidáns rendszerünket is hozzáadtuk,
amely többek közt a görög zsálya levelének ún. szuperkritikus extrakciójából,
vöröspálma gyümölcséből és növényi olajokból nyert tokoferolokból és
tokotrienolokból áll. Fogyasztási javaslat: Egyszerre 5 ml-t érdemes
fogyasztani. Naponta többször is lehet. Legjobb étkezések alkalmával, de azok
közt is lehet, csak feltehetően úgy picit rosszabbul szívódik föl. Az MCT-olaj
nagyobb mennyiségben egyeseknél okozhat hasmenést vagy gyomorcsikarást eleinte,
ezért ha eddig nem használt MCT-olajat, akkor érdemes először csak 1-1
teáskanálnyit fogyasztani a termékből, és szép lassan emelni a dózist napról
napra. Tehát javasolt 1-2 ml-rel kezdeni az első napon, és csak pár nap után 5
ml fölé menni, ha addig nem fogyasztottunk MCT-olajat. A Q10-koenzim hatásai a
klinikai vizsgálatok alapján a következőek lehetnek: - Javította vizsgálatokban
a keringést, véráramlást, az endotél funkciót, az antioxidánsokat termelő
enzimek státuszát, de még az erekciós funkciót is? - Több vizsgálatban javította
az edzésteljesítményt, a VO2max-ot, a spermák minőségét és mozgékonyságát, és az
általános életminőséget. - Jelentősen csökkentette vizsgálatokban a
lipid-peroxidációt, a fibromialgia-, a Prader Willi-szindróma és a peyrone
betegség tüneteit. - Enyhén csökkentette vizsgálatokban a szájon át szedett Q10
az UV-sugárzás általi bőrkárosodást, a fáradékonyságot, a Parkinson-kór
tüneteit, az izomsérülést, a Pre-eklampsia kockázatát és a vérnyomást. Forrás:
Freye, E.Ch.K. The Whole Truth about Coenzyme Q10 You May Not Find Elsewhere.
Adv Complement Alt Med. 2(2). ACAM.000531.2018. DOI:
10.31031/ACAM.2018.02.000531 Guillermo Lopez-Lluch , Jesus del Pozo-Cruz , Ana
Sanchez-Cuesta , Ana Belen Cortes-Rodr?guez , Placido Navas , Bioavailability of
coenzyme Q10 supplements depends on carrier lipids and solubilization, The
End-to-end Journal (2018), doi: 10.1016/j.nut.2018.05.020
https://examine.com/supplements/coenzyme-q10/
http://www.q10qh.com/ubiquinone-or-ubiquinol-does-it-really-matter In-house
study (Dr. Sinatra):
https://www.drsinatra.com/is-ubuquinol-coq10-better-than-ubiquinone-surprising-results-from-my-own-research
https://www.medicatrix.be/download/ubiquinone_ubiquinol_biodisponibilite.pdf
stabilizálva. GAL Q10 + MCT, 50 x 100 mg Q10-koenzim, 250 ml Adagolás:
Fogyasztási javaslat: Napi 5 ml (2 tk) fogyasztását javasoljuk egy vagy akár
több részletben. Legjobb étkezéssel együtt, de anélkül is lehet. Érdemes az első
napokban csak 1 teáskanálnyit fogyasztani, mert az MCT-olaj eleinte arra
érzékenyeknél enyhe hasmenést okozhat (napi 10 ml alatt ez nagyon ritka). Idővel
ez elmúlik és emelhető a dózis. A Q10-koenzimnek két formája létezik: a
redukálatlan (ubiquinone, avagy magyarosan ubikinon) és a redukált (ubiquinol,
avagy magyarosan ubikinol). A redukálatlan formának a sejtek, pontosabban azok
mitokondriumainak energiatermelésében van fontos szerepe, tehát az
ATP-termelésben, míg a redukált formának antioxidánsként. Élelmiszereinkben
mindkét forma előfordul, nagyjából egyforma arányban, azonban mivel a redukált
forma hőre, oxigénre, savas kémhatásra mind nagyon érzékeny, és ezen hatásokra
azonnal a redukálatlan formára bomlik, táplálkozással gyakorlatban csak a
redukálatlan formához juthatunk hozzá. A szervezetünkben is a redukálatlan
formát szintetizáljuk, a májunk végzi ezt a munkát. Evolúciósan nézve tehát
inkább a redukálatlan formához való közvetlen hozzájutás tűnik természetesnek. A
redukálatlan forma pedig a szervezetünkben egy enzim segítségével redukálódik,
amikor és ahol arra szükség van. A két forma közti ideális egyensúly gyorsan
beáll, bármelyik formához is jut a szervezetünk. Bár a redukált (ubikinol)
formát sokan próbálják a preferált formaként beállítani, és sok állítással
találkozhatunk, amelyek szerint annak jobb a felszívódása vagy hasznosabb,
mindezen állítások erős csúsztatásokon alapulnak. A mai napig nem létezik
független vizsgálat, ami a redukált forma bármely előnyét tudná felmutatni, de
még a redukált forma terjesztésében érdekelt tulajdonú előállítók által
szponzorált vizsgálatoknak sem sikerült felmutatniuk meggyőző eredményt,
legalábbis fair összehasonlításban nem. Igazságosabb összehasonlításban (ahol a
redukálatlan formát is majdnem teljesen kristálymentesen feloldották, nemcsak a
redukáltat) ráadásul még felszívódásban is volt, hogy a redukálatlan forma
teljesített lényegesen jobban. A redukált forma felszívódásbeli előnye abból
származik a vizsgálatokban, hogy az kicsit vízoldékony, míg a redukálatlan forma
semennyire, sőt még zsiradékban is rosszul oldódik szobahőmérsékleten. A nem
kristálymentesen feloldva elfogyasztott Q10 (bármelyik) pedig nem tud
felszívódni jelentős részben, mivel a kristályok olvadáspontja a
testhőmérsékletünk felett van. Ezért fontos, hogy kristálymentesen oldva
legyenek. Ez a teljes oldódás a redukált Q10 esetében a vizsgálatokban
alkalmazott emulziót tartalmazó kapszuláknál megvalósul, míg a redukálatlan Q10
esetében nem. Ezenfelül mivel picit vízoldékony, a redukált forma valamennyire
még akkor is fel tud szívódni, ha maradtak is kristályok. Az összehasonlítás
tehát akkor lenne fair, ha mindkét formát kristálymentesen feloldott állapotban
adnák be, azaz egyszerűen pl. több olajban oldanák föl a redukálatlan formában,
amiben már nem csapódnának ki a kristályok szobahőmérsékleten. Mindezek ellenére
is csak annyit sikerült kimutatni, hogy redukált Q10-zel picit magasabb
vérszintet lehet elérni, mint ugyanannyi redukálatlan Q10-zel. Azonban szöveti
és/vagy sejt szinten nincs kimutatva különbség, vagy épp az van kimutatva, hogy
nincs különbség. Márpedig nem a vérszérum/-plazma-szint, ami számít, hanem a
szövetek/sejtek szintje? A redukált Q10-forma szedésének bármiféle előnye még az
azt erőltetetten bizonyítani próbáló, szponzorált vizsgálatok fényében nézve is
erősen kérdéses. No, de vannak-e hátrányai a sokat marketingelt redukált
formának? A legjelentősebb hátránya a véleményem szerint csupán annyi, hogy
lényegesen (kb. 3-4x) drágább, és pont annyival kevésbé költséghatékony, mint
amennyivel drágább, hiszen bármely megfelelően kristálymentesen oldott
Q10-készítmény felszívódásban egyenértékű vele + miután lenyeltük, a gyomrunkban
és az emésztés/felszívódás során úgyis visszaalakul a redukált Q10 is
redukálatlanná, tehát mindegy? További problémák is felmerülnek: A redukálatlan
forma biztonságossága és toxicitása vizsgálva van, és bizonyított, hogy semmi
gond sincs vele, míg a redukált forma biztonságosságát igazoló vizsgálatokra még
nem kerítettek sort (ettől függetlenül nem valószínű, hogy bármi gond lenne
vele, de említést érdemel). A Q10 redukálatlan formájával sokezer vizsgálatot
végeztek, míg a redukálttal még csak párat. A Q10 hatásait igazoló összes
komolynak vehető vizsgálatot a redukálatlan formával végezték, köztük a nem
régi, híres Q-Symbio klinikai vizsgálatot is, ahol 43% mortalitás-csökkenést
mutattak ki szívbetegeknél, akik a redukálatlan Q10-et szedték + a másik nagy,
hasonló vizsgálatot 2 évvel korábbról, ahol 54%-os mortalitás-csökkenést
állapítottak meg a Q10-et szedő idősek körében. A redukált forma a tárolás során
is könnyen oxidálódik (bár ekkor csak simán a redukálatlan formára alakul
vissza, ami nem baj, csak hát nem ezért fizettünk?) A vérünkben a Q10 főleg a
redukált formájában kering, mivel ott antioxidánsként kell funkcionálnia, míg
sejtjeinkben/szöveteinkben már inkább a redukálatlan formában van jelen, mivel
ott az energiatermelés számít, és pont a redukálása révén alakul az energia
(ATP). Egyes vélekedések szerint a redukált forma szedése emiatt problémás
lehet, mivel a redukált forma antioxidáns szerepe elhanyagolható, hiszen
annyiféle antioxidáns hatású élelmiszert eszünk vagy kiegészítőt szedhetünk,
amelyek olcsóbbak a Q10-nél, hogy antioxidánsként kár szedni, márpedig ez az
egyetlen előnye a redukált formának a másikhoz képest. Azonban a redukálatlan
forma energiatermelésben betöltött szerepe nélkülözhetetlen. A redukált forma
szedése meg esetleg fokozhatja a redukált forma arányát egyes szövetekben az
energiatermelésben fontosabb redukálatlan forma kárára. (Ez alapvetően a túlzott
antioxidáns-bevitel problematikája, és nem magának a Q10 formáknak, emiatt nem
tettem a felsorolásba. A redukált Q10-forma egyben antioxidáns is.)
Összességében: Mindegy, hogy melyik formát szedjük, ha az kristálymentesen oldva
van + mert lenyelve mindkettő a redukálatlan formára alakul, felszívódás után
pedig ugyanaz a vér- és szöveti/sejti arány alakul ki. Hacsak nincs nagyon
lemerült antioxidáns-státuszunk és erős szelén hiányunk (az átalakítást végző
enzimnek kell szelén), akkor inkább hátránya, mint előnye van a redukált forma
szedésének. Ez a hátrány pedig főleg csak annyi, hogy sokkal kevésbé gazdaságos.
A fentiek miatt a Q10 redukálatlan formáját választottuk a készítményünkbe:
Termékünkben egy egyszerű, de mások által eddig mégsem alkalmazott új
megoldással éltünk a felszívódási probléma kiküszöbölésére: a lehető legmagasabb
koncentrációjú Q10-oldatot hoztuk létre, amely széles hőmérséklet-tartományban
képes a Q10-et kristálymentes, oldott állapotban tartani. Fenntartható
(?orangutan-barát?) gazdaságból származó pálmamagból nyert MCT-olajban oldottuk,
hogy elégtelen epetermelés esetén se legyen akadályozott a felszívódás. A
stabilitás biztosítására, és egyben a Q10 megfelelő szervezeten belüli
redukálásának támogatásához egyedi antioxidáns rendszerünket is hozzáadtuk,
amely többek közt a görög zsálya levelének ún. szuperkritikus extrakciójából,
vöröspálma gyümölcséből és növényi olajokból nyert tokoferolokból és
tokotrienolokból áll. Fogyasztási javaslat: Egyszerre 5 ml-t érdemes
fogyasztani. Naponta többször is lehet. Legjobb étkezések alkalmával, de azok
közt is lehet, csak feltehetően úgy picit rosszabbul szívódik föl. Az MCT-olaj
nagyobb mennyiségben egyeseknél okozhat hasmenést vagy gyomorcsikarást eleinte,
ezért ha eddig nem használt MCT-olajat, akkor érdemes először csak 1-1
teáskanálnyit fogyasztani a termékből, és szép lassan emelni a dózist napról
napra. Tehát javasolt 1-2 ml-rel kezdeni az első napon, és csak pár nap után 5
ml fölé menni, ha addig nem fogyasztottunk MCT-olajat. A Q10-koenzim hatásai a
klinikai vizsgálatok alapján a következőek lehetnek: - Javította vizsgálatokban
a keringést, véráramlást, az endotél funkciót, az antioxidánsokat termelő
enzimek státuszát, de még az erekciós funkciót is? - Több vizsgálatban javította
az edzésteljesítményt, a VO2max-ot, a spermák minőségét és mozgékonyságát, és az
általános életminőséget. - Jelentősen csökkentette vizsgálatokban a
lipid-peroxidációt, a fibromialgia-, a Prader Willi-szindróma és a peyrone
betegség tüneteit. - Enyhén csökkentette vizsgálatokban a szájon át szedett Q10
az UV-sugárzás általi bőrkárosodást, a fáradékonyságot, a Parkinson-kór
tüneteit, az izomsérülést, a Pre-eklampsia kockázatát és a vérnyomást. Forrás:
Freye, E.Ch.K. The Whole Truth about Coenzyme Q10 You May Not Find Elsewhere.
Adv Complement Alt Med. 2(2). ACAM.000531.2018. DOI:
10.31031/ACAM.2018.02.000531 Guillermo Lopez-Lluch , Jesus del Pozo-Cruz , Ana
Sanchez-Cuesta , Ana Belen Cortes-Rodr?guez , Placido Navas , Bioavailability of
coenzyme Q10 supplements depends on carrier lipids and solubilization, The
End-to-end Journal (2018), doi: 10.1016/j.nut.2018.05.020
https://examine.com/supplements/coenzyme-q10/
http://www.q10qh.com/ubiquinone-or-ubiquinol-does-it-really-matter In-house
study (Dr. Sinatra):
https://www.drsinatra.com/is-ubuquinol-coq10-better-than-ubiquinone-surprising-results-from-my-own-research
https://www.medicatrix.be/download/ubiquinone_ubiquinol_biodisponibilite.pdf
Adatlap
Ár: | 6.488 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2024.11.14 |
Eddig megtekintették 170 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "GAL Q10 + MCT 250ml" című hirdetést látja. (fent)