Sótlan pörkölt csicseriborsó 75g
Sótlan pörkölt csicseriborsó A pörkölt csicseriborsó egy tradicionális
török nassolnivaló, mely hosszú múltra tekint vissza. Alapanyaga, a
csicseriborsó, az egyik legelterjedtebb hüvelyes Törökországban, éves
termésüknek pedig mintegy ötödét fordítják a pörkölt csicseriborsó
előállítására. Valószínűleg már az Oszmán Birodalom idejében is szívesen
fogyasztott élelmiszer volt. Évszázadokon át csak Anatóliában ismerték, majd
onnan jutott el Észak-Afrikába, a Közel-Keletre, valamint hozzánk, Európába
is.Feldolgozása során elsődleges szempont az élelmiszerbiztonság, valamint a
fogyasztók igényeinek kielégítése. A szemeket gondosan válogatják, a törött és
sérült részeket eltávolítják, csak az ép és megfelelő méretű csicseriborsó
szemeket használják fel a tökéletes minőségre törekedve. A feldolgozás
folyamatának legfontosabb lépései a tisztítás és válogatást követően az áztatás,
temperálás, főzés, pihentetés, pörkölés, majd végül a hántolás, amely során
eltávolítják a külső kemény héjat.A pörkölt csicseriborsó finom, ropogós,
vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag csemege. Magas fehérje,
rost-, és ásványi anyag, valamint alacsony zsírtartalmának köszönhetően
funkcionális élelmiszerként is megállja a helyét. Gazdag vízben oldódó és
oldhatatlan rostokban, melyek hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges
működéséhez, a teltségérzet biztosításához, egyes vizsgálatok szerint pedig a
testtömeg csökkenését is segítik.Fehérjéi elengedhetetlenek szervezetünk
egészének működéséhez, a szövetek, az izmok, a hormonháztartás, a testben
lejátszódó biokémia folyamatok és életfontosságú szerveink is mind igénylik a
megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitelét, a pörkölt csicseriborsó
pedig ilyen szempontból is kitűnő választás: 100 grammban ugyanis 21 gramm
fehérjét találunk, amely vetekszik egyes húsok fehérjetartalmával.A
csicseriborsó, a többi hüvelyeshez hasonlóan összetett szénhidrátokat tartalmaz,
melyek eltelítenek, mérsékelten emelik a vércukorszintet, csökkentve ezzel a
cukorbetegség rizikóját. Lassú felszívódásuknak köszönhetően kitűnő
energiaforrás, a nap bármely szakaszában fogyasztva. Rendszeres fogyasztása
hozzájárul a szív és érrendszer egészségnek védelméhez, a koleszterinszint és a
vérnyomás csökkentéséhez. Egyes vizsgálatok szerint szerepe van a daganatos
sejtek visszaszorításában is.A csicseriborsó jelentős vas-, mangán-, magnézium-,
cink, folsav-, foszforforrás, valamint a B-vitamin család számos tagját is
tartalmazza. Ezen összetevői, valamint magas fehérjetartalma révén nagyszerű
választás vegetáriánusok számára is. Folsavja fontos szerepet tölt be a sejten
belüli anyagcsere-folyamatokban, a DNS szintézisében, segíti a vas
felszívódását. A benne található cink elengedhetetlen az inzulin termeléshez és
a vércukorszint szabályozásban is részt vesz. Triptofántartalma miatt a
fáradtság, kimerültség és depresszió tüneteit is enyhítheti.A pörkölt
csicseriborsó összetevőinek köszönhetően kitűnően beilleszthető az egészséges
táplálkozás alapelveinek megfelelő étrendbe. Továbbá, fogyasztása ajánlott
vegetáriánusoknak, rendszeres fizikai aktivitást végzőknek, cukorbetegeknek,
fogyni vágyóknak, szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek.Fogyaszd Te is
egészséged megőrzése érdekében!
török nassolnivaló, mely hosszú múltra tekint vissza. Alapanyaga, a
csicseriborsó, az egyik legelterjedtebb hüvelyes Törökországban, éves
termésüknek pedig mintegy ötödét fordítják a pörkölt csicseriborsó
előállítására. Valószínűleg már az Oszmán Birodalom idejében is szívesen
fogyasztott élelmiszer volt. Évszázadokon át csak Anatóliában ismerték, majd
onnan jutott el Észak-Afrikába, a Közel-Keletre, valamint hozzánk, Európába
is.Feldolgozása során elsődleges szempont az élelmiszerbiztonság, valamint a
fogyasztók igényeinek kielégítése. A szemeket gondosan válogatják, a törött és
sérült részeket eltávolítják, csak az ép és megfelelő méretű csicseriborsó
szemeket használják fel a tökéletes minőségre törekedve. A feldolgozás
folyamatának legfontosabb lépései a tisztítás és válogatást követően az áztatás,
temperálás, főzés, pihentetés, pörkölés, majd végül a hántolás, amely során
eltávolítják a külső kemény héjat.A pörkölt csicseriborsó finom, ropogós,
vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag csemege. Magas fehérje,
rost-, és ásványi anyag, valamint alacsony zsírtartalmának köszönhetően
funkcionális élelmiszerként is megállja a helyét. Gazdag vízben oldódó és
oldhatatlan rostokban, melyek hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges
működéséhez, a teltségérzet biztosításához, egyes vizsgálatok szerint pedig a
testtömeg csökkenését is segítik.Fehérjéi elengedhetetlenek szervezetünk
egészének működéséhez, a szövetek, az izmok, a hormonháztartás, a testben
lejátszódó biokémia folyamatok és életfontosságú szerveink is mind igénylik a
megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitelét, a pörkölt csicseriborsó
pedig ilyen szempontból is kitűnő választás: 100 grammban ugyanis 21 gramm
fehérjét találunk, amely vetekszik egyes húsok fehérjetartalmával.A
csicseriborsó, a többi hüvelyeshez hasonlóan összetett szénhidrátokat tartalmaz,
melyek eltelítenek, mérsékelten emelik a vércukorszintet, csökkentve ezzel a
cukorbetegség rizikóját. Lassú felszívódásuknak köszönhetően kitűnő
energiaforrás, a nap bármely szakaszában fogyasztva. Rendszeres fogyasztása
hozzájárul a szív és érrendszer egészségnek védelméhez, a koleszterinszint és a
vérnyomás csökkentéséhez. Egyes vizsgálatok szerint szerepe van a daganatos
sejtek visszaszorításában is.A csicseriborsó jelentős vas-, mangán-, magnézium-,
cink, folsav-, foszforforrás, valamint a B-vitamin család számos tagját is
tartalmazza. Ezen összetevői, valamint magas fehérjetartalma révén nagyszerű
választás vegetáriánusok számára is. Folsavja fontos szerepet tölt be a sejten
belüli anyagcsere-folyamatokban, a DNS szintézisében, segíti a vas
felszívódását. A benne található cink elengedhetetlen az inzulin termeléshez és
a vércukorszint szabályozásban is részt vesz. Triptofántartalma miatt a
fáradtság, kimerültség és depresszió tüneteit is enyhítheti.A pörkölt
csicseriborsó összetevőinek köszönhetően kitűnően beilleszthető az egészséges
táplálkozás alapelveinek megfelelő étrendbe. Továbbá, fogyasztása ajánlott
vegetáriánusoknak, rendszeres fizikai aktivitást végzőknek, cukorbetegeknek,
fogyni vágyóknak, szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek.Fogyaszd Te is
egészséged megőrzése érdekében!
Adatlap
Ár: | 185 Ft |
Feladás dátuma: | 2025.01.29 |
Eddig megtekintették 71 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Sótlan pörkölt csicseriborsó 75g" című hirdetést látja. (fent)