Betöltés...

Sótlan pörkölt csicseriborsó 75g

Sótlan pörkölt csicseriborsó A pörkölt csicseriborsó egy tradicionális
török nassolnivaló, mely hosszú múltra tekint vissza. Alapanyaga, a
csicseriborsó, az egyik legelterjedtebb hüvelyes Törökországban, éves
termésüknek pedig mintegy ötödét fordítják a pörkölt csicseriborsó
előállítására. Valószínűleg már az Oszmán Birodalom  idejében is szívesen
fogyasztott élelmiszer volt. Évszázadokon át csak Anatóliában ismerték, majd
onnan jutott el Észak-Afrikába, a Közel-Keletre, valamint hozzánk, Európába
is.Feldolgozása során elsődleges szempont az élelmiszerbiztonság, valamint a
fogyasztók igényeinek kielégítése. A szemeket gondosan válogatják, a törött és
sérült részeket eltávolítják, csak az ép és megfelelő méretű csicseriborsó
szemeket használják fel a tökéletes minőségre törekedve. A feldolgozás
folyamatának legfontosabb lépései a tisztítás és válogatást követően az áztatás,
temperálás, főzés, pihentetés, pörkölés, majd végül a hántolás, amely során
eltávolítják a külső kemény héjat.A pörkölt csicseriborsó finom, ropogós,
vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag csemege. Magas fehérje,
rost-, és ásványi anyag, valamint alacsony zsírtartalmának köszönhetően
funkcionális élelmiszerként is megállja a helyét. Gazdag vízben oldódó és
oldhatatlan rostokban, melyek hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges
működéséhez, a teltségérzet biztosításához, egyes vizsgálatok szerint pedig a
testtömeg csökkenését is segítik.Fehérjéi elengedhetetlenek szervezetünk
egészének működéséhez, a szövetek, az izmok, a hormonháztartás, a testben
lejátszódó biokémia folyamatok és életfontosságú szerveink is mind igénylik a
megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitelét, a pörkölt csicseriborsó
pedig ilyen szempontból is kitűnő választás: 100 grammban ugyanis 21 gramm
fehérjét találunk, amely vetekszik egyes húsok fehérjetartalmával.A
csicseriborsó, a többi hüvelyeshez hasonlóan összetett szénhidrátokat tartalmaz,
melyek eltelítenek, mérsékelten emelik a vércukorszintet, csökkentve ezzel a
cukorbetegség rizikóját. Lassú felszívódásuknak köszönhetően kitűnő
energiaforrás, a nap bármely szakaszában fogyasztva. Rendszeres fogyasztása
hozzájárul a szív és érrendszer egészségnek védelméhez, a koleszterinszint és a
vérnyomás csökkentéséhez. Egyes vizsgálatok szerint szerepe van a daganatos
sejtek visszaszorításában is.A csicseriborsó jelentős vas-, mangán-, magnézium-,
cink, folsav-, foszforforrás, valamint a B-vitamin család számos tagját is
tartalmazza. Ezen összetevői, valamint magas fehérjetartalma révén nagyszerű
választás vegetáriánusok számára is. Folsavja fontos szerepet tölt be a sejten
belüli anyagcsere-folyamatokban, a DNS szintézisében, segíti a vas
felszívódását. A benne található cink elengedhetetlen az inzulin termeléshez és
a vércukorszint szabályozásban is részt vesz. Triptofántartalma miatt a
fáradtság, kimerültség és depresszió tüneteit is enyhítheti.A pörkölt
csicseriborsó összetevőinek köszönhetően kitűnően beilleszthető az egészséges
táplálkozás alapelveinek megfelelő étrendbe. Továbbá, fogyasztása ajánlott
vegetáriánusoknak, rendszeres fizikai aktivitást végzőknek, cukorbetegeknek,
fogyni vágyóknak, szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek.Fogyaszd Te is
egészséged megőrzése érdekében!

Tovább
Adatlap
Ár: 185 Ft
 
Feladás dátuma: 2025.01.29
Eddig megtekintették 71 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Sótlan pörkölt csicseriborsó 75g
Lehetőségek
Megosztók

Ételek, italok rovaton belül a(z) "Sótlan pörkölt csicseriborsó 75g" című hirdetést látja. (fent)



Az oldal ezen része csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem