Betöltés...

Természet Áldása csicseriborsó 500g

CsicseriborsóSzármazási helye nagy valószínűséggel a Közel-Kelet és a mediterrán
régió, napjainkban leginkább Ázsiában és Ausztráliában termesztik. A
csicseriborsót Alphonse de Candolle svájci botanikus (1806-1893) szerint az
ókori görögök már Homérosz idejében, az időszámításunk előtti 8. században is
ismerték. Leletek szerint pedig már az ősmagyarok is fogyasztották.
BelülrőlKicsit megvizsgálva? A csicseriborsó átlagos kémiai összetétele
szárazanyagra vonatkoztatva: 40-45% szénhidrát, 22-25% fehérje (0,214 g
metionin, 0,944 lizin 100 g szárzanyagban), 5% olaj, 3% hamu, 0,2% Ca, 0,3% P.
Emészthetősége jó, 76-78%-s. Gyógyászati szempontból is érdekes növény:
diabetikus hatású. A kén tartalmú aminosavakon kívül minden esszenciális
aminosavat tartalmaz. Fontos még magas keményítő tartalma. Étkezési rostokban
gazdag. Táplálkozás élettani szempontból fontos telítetlen zsírsavakat
(linolénsav, oleinsav) is rejtenek a bagolyfejre emlékeztető borsószemek.
Olajában fontos szterolok találhatók. Jelentős vitamin és ásványi anyag forrás:
vas, réz, magnézium, B1 ?és B6- vitamin, folsav és cink található benne. A téli
napfényhiány okozta depresszió megelőzésére is ajánlott a fogyasztása,
legalábbis a népgyógyászatban ilyen célra is használják. A népgyógyászat a
magvakat tonizálóként, élénkítőként és féreghajtónak is használja. Az
ajurvédikus gyógyításban torokfájás, hörghurut, bőrbetegségek, máj betegségek
ellen javallott. A kínaiak magas vérnyomás és cukorbetegség kezelésére már több
mint 2500 éve alkalmazzák. Összességében nagyon sokoldalú és egészséges
zöldségféle.Hol és mibe?Különösen ízletes választás a tányérunkra téve bármilyen
formájában. Íze leginkább a dióra emlékeztethet bennünket. Az európai konyhákban
a csicseriborsó vajszínű fajtáját használják leginkább, de Indiában és Afrikában
kapható zöld, fekete, piros színben is. Nem hiányozhat a változatos és tudatos
étrendből. Használjuk bátran a konyhánkban és fogyasszuk egészséggel! Mibe
tehetjük? Belőle készül a humusz, a falafel, de nagyon finom a csicseriborsóból
készült főzelék vagy szendvicskrém, salátáknak is értékes összetevője lehet,
currykben, levesekben is sokféleképpen felhasználható. Lisztjéből lepények
készülnek szerte a világon.Pörkölt csemegeként is igen kedvelt. Tegyük bátran
mindenbe!

Tovább
Adatlap
Ár: 700 Ft
 
Feladás dátuma: 2024.11.20
Eddig megtekintették 108 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Természet Áldása csicseriborsó 500g
Lehetőségek
Megosztók

Ételek, italok rovaton belül a(z) "Természet Áldása csicseriborsó 500g" című hirdetést látja. (fent)



Az oldal ezen része csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem