Természet Áldása csicseriborsó 500g
CsicseriborsóSzármazási helye nagy valószínűséggel a Közel-Kelet és a mediterrán
régió, napjainkban leginkább Ázsiában és Ausztráliában termesztik. A
csicseriborsót Alphonse de Candolle svájci botanikus (1806-1893) szerint az
ókori görögök már Homérosz idejében, az időszámításunk előtti 8. században is
ismerték. Leletek szerint pedig már az ősmagyarok is fogyasztották.
BelülrőlKicsit megvizsgálva? A csicseriborsó átlagos kémiai összetétele
szárazanyagra vonatkoztatva: 40-45% szénhidrát, 22-25% fehérje (0,214 g
metionin, 0,944 lizin 100 g szárzanyagban), 5% olaj, 3% hamu, 0,2% Ca, 0,3% P.
Emészthetősége jó, 76-78%-s. Gyógyászati szempontból is érdekes növény:
diabetikus hatású. A kén tartalmú aminosavakon kívül minden esszenciális
aminosavat tartalmaz. Fontos még magas keményítő tartalma. Étkezési rostokban
gazdag. Táplálkozás élettani szempontból fontos telítetlen zsírsavakat
(linolénsav, oleinsav) is rejtenek a bagolyfejre emlékeztető borsószemek.
Olajában fontos szterolok találhatók. Jelentős vitamin és ásványi anyag forrás:
vas, réz, magnézium, B1 ?és B6- vitamin, folsav és cink található benne. A téli
napfényhiány okozta depresszió megelőzésére is ajánlott a fogyasztása,
legalábbis a népgyógyászatban ilyen célra is használják. A népgyógyászat a
magvakat tonizálóként, élénkítőként és féreghajtónak is használja. Az
ajurvédikus gyógyításban torokfájás, hörghurut, bőrbetegségek, máj betegségek
ellen javallott. A kínaiak magas vérnyomás és cukorbetegség kezelésére már több
mint 2500 éve alkalmazzák. Összességében nagyon sokoldalú és egészséges
zöldségféle.Hol és mibe?Különösen ízletes választás a tányérunkra téve bármilyen
formájában. Íze leginkább a dióra emlékeztethet bennünket. Az európai konyhákban
a csicseriborsó vajszínű fajtáját használják leginkább, de Indiában és Afrikában
kapható zöld, fekete, piros színben is. Nem hiányozhat a változatos és tudatos
étrendből. Használjuk bátran a konyhánkban és fogyasszuk egészséggel! Mibe
tehetjük? Belőle készül a humusz, a falafel, de nagyon finom a csicseriborsóból
készült főzelék vagy szendvicskrém, salátáknak is értékes összetevője lehet,
currykben, levesekben is sokféleképpen felhasználható. Lisztjéből lepények
készülnek szerte a világon.Pörkölt csemegeként is igen kedvelt. Tegyük bátran
mindenbe!
régió, napjainkban leginkább Ázsiában és Ausztráliában termesztik. A
csicseriborsót Alphonse de Candolle svájci botanikus (1806-1893) szerint az
ókori görögök már Homérosz idejében, az időszámításunk előtti 8. században is
ismerték. Leletek szerint pedig már az ősmagyarok is fogyasztották.
BelülrőlKicsit megvizsgálva? A csicseriborsó átlagos kémiai összetétele
szárazanyagra vonatkoztatva: 40-45% szénhidrát, 22-25% fehérje (0,214 g
metionin, 0,944 lizin 100 g szárzanyagban), 5% olaj, 3% hamu, 0,2% Ca, 0,3% P.
Emészthetősége jó, 76-78%-s. Gyógyászati szempontból is érdekes növény:
diabetikus hatású. A kén tartalmú aminosavakon kívül minden esszenciális
aminosavat tartalmaz. Fontos még magas keményítő tartalma. Étkezési rostokban
gazdag. Táplálkozás élettani szempontból fontos telítetlen zsírsavakat
(linolénsav, oleinsav) is rejtenek a bagolyfejre emlékeztető borsószemek.
Olajában fontos szterolok találhatók. Jelentős vitamin és ásványi anyag forrás:
vas, réz, magnézium, B1 ?és B6- vitamin, folsav és cink található benne. A téli
napfényhiány okozta depresszió megelőzésére is ajánlott a fogyasztása,
legalábbis a népgyógyászatban ilyen célra is használják. A népgyógyászat a
magvakat tonizálóként, élénkítőként és féreghajtónak is használja. Az
ajurvédikus gyógyításban torokfájás, hörghurut, bőrbetegségek, máj betegségek
ellen javallott. A kínaiak magas vérnyomás és cukorbetegség kezelésére már több
mint 2500 éve alkalmazzák. Összességében nagyon sokoldalú és egészséges
zöldségféle.Hol és mibe?Különösen ízletes választás a tányérunkra téve bármilyen
formájában. Íze leginkább a dióra emlékeztethet bennünket. Az európai konyhákban
a csicseriborsó vajszínű fajtáját használják leginkább, de Indiában és Afrikában
kapható zöld, fekete, piros színben is. Nem hiányozhat a változatos és tudatos
étrendből. Használjuk bátran a konyhánkban és fogyasszuk egészséggel! Mibe
tehetjük? Belőle készül a humusz, a falafel, de nagyon finom a csicseriborsóból
készült főzelék vagy szendvicskrém, salátáknak is értékes összetevője lehet,
currykben, levesekben is sokféleképpen felhasználható. Lisztjéből lepények
készülnek szerte a világon.Pörkölt csemegeként is igen kedvelt. Tegyük bátran
mindenbe!
Adatlap
Ár: | 700 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.11.20 |
Eddig megtekintették 108 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Természet Áldása csicseriborsó 500g" című hirdetést látja. (fent)