
Aprohirdetese.hu > Egyéb börze > Hirdetés
Natur Tanya Lutein Pro Szemvitamin Triopack (3db)
Csomagban jobban megéri! Tartalma 3db Natur Tanya Lutein Pro Szemvitamin 54
kapszula. Adagolási javaslat: Napi 1 filmtabletta, lehetőleg étkezés közben, bő
vízzel lenyelve. A luteint szervezetünk nem tudja szintetizálni, ezért külső
forrásból (például étrend-kiegészítővel) tudjuk biztosítani a bevitelét.
Szemvitamin, stabil, biológiailag hozzáférhető, mikrokapszulázott szabad
luteinnel és 7 féle mikrotápanyaggal, a normál látás fenntartásához1. A szem
egészségének megőrzéséért termékünk A-, E-, B2- és C-vitamin, továbbá szerves
cink, szerves réz és szerves szelén tápanyagokat is tartalmaz. Étrendi dúsítása
különösen javasolt gyakori kék fénynek való kitettség esetén, mint napsugárzás,
LED-ek és képernyő használat (okostelefonok, számítógép, televízió). VEGÁN
TERMÉK, LAKTÓZMENTES, GLUTÉNMENTES NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES SZÍNEZÉKET,
TARTÓSÍTÓSZERT ÉS AROMÁT KOMPLEX HATÓANYAGÖSSZETÉTEL STABIL, BIOLÓGIAILAG
HOZZÁFÉRHETŐ LUTEIN FORRÁS 12 MG MIKROKAPSZULÁZOTT SZABAD LUTEIN, AMI 24 MG
LUTEIN-ÉSZTERNEK FELEL MEG + 7 FÉLE MIKROTÁPANYAG 1AZ A-VITAMIN, A RIBOFLAVIN ÉS
A SZERVES CINK HOZZÁJÁRUL A NORMÁL LÁTÁS FENNTARTÁSÁHOZ TERMÉKÜNK LUTEIN
TARTALMA NÉMETORSZÁGBAN, FÜGGETLEN AKKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT 54 NAPRA
ELEGENDŐ MENNYISÉG MI A KÜLÖNBSÉG A SZABAD LUTEIN ÉS A LUTEIN ÉSZTER KÖZÖTT? A
luteint szervezetünk nem tudja szintetizálni, ezért külső forrásból (például
étrend-kiegészítővel) tudjuk biztosítani a bevitelét. A LUTEINNEK KÉT FORMÁJA
VAN, AZ EGYIK AZ ÚGYNEVEZETT SZABAD LUTEIN, A MÁSIK A LUTEIN-ÉSZTER. ÉLELMEINK
93%-BAN SZABAD LUTEINT TARTALMAZNAK Az észterezett és nem észterezett lutein
közötti különbségtétel azért fontos, mert az emberek által fogyasztott
élelmiszerek 93%-a szabad formában tartalmaz luteint, és csupán 7%-ban fordul
elő a lutein észterezett formában. A lutein-észterek elsősorban a növények
virágaiban vagy gyümölcseiben találhatók meg, így például a nagyvirágú
bársonyvirág természetes formája a lutein-észter. LUTEIN PRO SZEMVITAMINUNK,
TUDATOSAN, TERMÉSZETES, SZABAD LUTEIN FORMÁVAL KÉSZÜLT. Választásunk egyrészt
azért esett a szabad lutein formára, mert a lutein többsége szabad formában van
jelen élelmeinkben, felszívódása nem igényel enzimeket, másrészt az észterezett
lutein további észter-hidrolízis lépést igényel a vékonybélben. SZERKEZETÜKET
TEKINTVE IGEN HASONLÓ A KÉT LUTEIN FORMA A szabad lutein hidroxil-csoportokat
(-OH) tartalmaz a molekula két végén (-OH csoport). A lutein-észter esetében
pedig egy vagy mindkét hidroxil-csoportot zsírsav-észter helyettesíti. Ilyen
leggyakrabban előforduló zsírsavak a palmitinsav, a mirisztinsav, vagy a
laurinsav észter (RO). SZABAD LUTEIN ELŐÁLLÍTÁS A LUTEIN PRO SZEMVITAMINBAN
Fontos megjegyezni, hogy a szabad luteint, lutein-észterből állítjuk elő,
úgynevezett elszappanosítási folyamat segítségével, amely során eltávolítjuk a
zsírsavakat az észterezett luteinből, így a végeredmény, tisztított szabad
lutein. SZABAD LUTEIN MIKROKAPSZULÁZÁS A LUTEIN PRO SZEMVITAMINBAN A lutein
alapanyagunk mikrokapszulázási eljárással készül, a sárga tablettán levő piros
pöttyök jelzik a lutein mikropelleteket. MIVEL A LUTEIN RENDKÍVÜL ÉRZÉKENY A
KÖRNYEZETI TÉNYEZŐKRE, A NEM MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ KÉSZÍTMÉNYEK, AKÁR MÁR TÁROLÁS
SORÁN IS SOKAT VESZTHETNEK A LUTEIN TARTALMUKBÓL. TERMÉKÜNK LUTEIN TARTALMA
NÉMETORSZÁGBAN, FÜGGETLEN AKKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT. 12 MG SZABAD
LUTEIN, 24 MG LUTEIN-ÉSZTERNEK FELEL MEG. MI ÁLL 1:2 ARÁNY HÁTTERÉBEN? Általában
az étrendi karotinoidokat az emésztőenzimek nem képesek a szervezett számára
megfelelő formává átalakítani. A növényekben található xantofillok (például
lutein, zeaxantin) túlnyomórészt hosszú szénláncú zsírsavak észtereiként
találhatók meg az élelmiszerekben. Mivel azonban az emberi szérumban nem
mutathatók ki xantofil észterek- a gyümölcsökben, például a narancsban, a
mandarinban és a papayában található xantofill-észtereknek felszívódás előtt
hidrolizálódniuk kell. A lutein-észtereket a bél lumenében vagy az
enterocitákban nem specifikus hidrolázokkal (lipázokkal-zsírbontó enzim) szabad
luteinné kell hidrolizálniuk, mivel az emésztés után a szabad lutein a fő forma
a keringésben. (forrás: Bowen, P. E., Herbst-Espinosa, S. M., Hussain, E. A.,
& Stacewicz-Sapuntzakis, M. (2002). Esterification does not impair lutein
bioavailability in humans. The Journal of nutrition, 132(12), 3668?3673.) A
lutein-észter hidrolízis kapacitásának csökkenése várható az idősebb
személyeknél a kor előrehaladtával (forrás: Chung HY, Rasmussen HM, Johnson EJ.
Lutein bioavailability is higher from lutein-enriched eggs than from supplements
and spinach in men. J Nutr. 2004;134(8):1887-1893.), ezért annak érdekében, hogy
kiküszöböljük az anyagcserefolyamatok hatékonyságának a csökkenését, a szabad
lutein forma az ideális választás, hiszen a szabad luteint, a lutein észterrel
ellentétben, SZERVEZETÜNK TOVÁBBI BIOLÓGIAI ÁTALAKÍTÁS NÉLKÜL TUDJA
FELHASZNÁLNI. NÉHÁNY TUDOMÁNYOS CIKK A 2:1 ARÁNY IGAZOLÁSÁRA: Koh HH, Murray IJ,
Nolan D, Carden D, Feather J, Beatty S. Plasma and macular responses to lutein
supplement in subjects with and without age-related maculopathy: a pilot study.
Exp Eye Res. 2004;79(1):21-27. Yoshizako H, Hara K, Takai Y, Kaidzu S, Obana A,
Ohira A. Comparison of macular pigment and serum lutein concentration changes
between free lutein and lutein esters supplements in Japanese subjects. Acta
Ophthalmol. AZ ÖREGEDŐ SZEM ÉS A TÁVOLLÁTÁS Szemeinket sem kerüli el az
öregedés. A makula az életkor előrehaladtával, az idősödéssel degenerálódik. A
szem különösen magas anyagcsereszinttel rendelkezik, ezért fokozott szüksége van
az antioxidánsok által nyújtott védelemre. A közelre és távolra történő nézés
váltogatása arra készteti a lencsét, hogy egyszer laposabbá, egyszer domborúbbá
váljon, ami segít megőrizni rugalmasságát. Napjainkban sokkal több órát töltünk
okoseszközeink előtt, és a szemünkhöz nagyon közeli képernyők csökkentik a
szemlencse rugalmasságát, a közeli tárgyakra való fókuszálás képességét és ez
egyre fiatalabb korban következik be. A szemöregedés leggyakoribb tünete a
távollátás. Szemeinket a napsugarak, LED-ek és digitális eszközökből származó
kék fény is öregíti. A fény károsító hatása mellett a retinában magas az
oxigéntenzió, ami oxidatív károsodásának esélyét növeli. Az olyan karotinoid
makulapigmentek, mint a lutein, zeaxantin, mezo-zeaxanthin, mindkettő ellen
védelmet nyújthatnak, elnyelik a nagy energiájú kék fényt, védik a szem
retináját és fokozzák a vizuális teljesítményt. MIVEL A LUTEIN KÉPES ZEAXANTINNÁ
ALAKULNI A RETINÁBAN, ILLETVE PREKURZOLA A MEZO-ZEAXANTHINNAK, MEGFELELŐ
MENNYISÉGŰ ÉS MINŐSÉGŰ LUTEIN, BIZTOSÍTJA A SZEMEK VÉDELMÉT. MIK A NATUR TANYA®
LUTEIN PRO SZEMVITAMIN KULCSFONTOSSÁGÚ ÖSSZETEVŐI? LUTEIN A lutein
oxigéntartalmú karotinoid, amit xantofillnak is neveznek, mert a lutein állandó
kísérője a klorofillnak (levélxantofill). Elsősorban paraj, kelkáposzta,
brokkoli, bimbóskel, zöldborsó, fejes saláta tartalmaz sok luteint, de
megtaláljuk a tojássárgájában is. A szem retináján sárgafoltnak nevezett terület
nagy mennyiségben tartalmaz a luteint. A lutein és szérumszintje fordított
összefüggésben áll az öregedéssel kapcsolatos szemészeti problémák, mint például
a távollátás, a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatával. MIVEL A LUTEIN
JOBBAN TUDJA HATÁSÁT KIFEJTENI MÁS TÁPANYAGOK JELENLÉTÉBEN, TERMÉKÜNKET A, C, E,
B2-VITAMINOKKAL, SZERVES SZELÉNNEL, SZERVES CINKKEL ÉS SZERVES RÉZZEL IS
DÚSÍTOTTUK. Az A-vitamin zsíroldékony vitamin, a retinában és a szem egyéb
szöveteiben több A-vitamin található, mint a test bármely más részében, így a
látásban betöltött szerepét szinte mindenki kivétel nélkül ismeri. Az A-vitamin,
a szemben található látóbíbor (rodopszin) működéséhez nélkülözhetetlen,
hiányában a szem alkalmazkodó képessége a sötétséghez, fényváltozásokhoz romlik.
A NATUR TANYA® LUTEIN PRO SZEMVITAMIN SZINERGISTA HATÓANYAGKOMPLEXKÉNT MŰKÖDIK.
Az A-vitamin kölcsönhatásban van a tokoferollal, az utóbbi védi a retinolt az
oxidációtól, a cinket tartalmazó enzimek pedig az A-vitamin anyagcseréjében
vesznek részt. Az A-vitamin (retinol) szállítófehérjéhez (retinolkötő fehérje)
kötve kerül ki a májból a vérbe (keringésbe); cink-hiány esetén ez a mobilizáció
gátolt; mivel, hogy a cink szükséges a retinolkötő fehérje (RBP) szintéziséhez.
A cink egy cink-függő enzim (a retinol-dehidrogenáz) révén szabályozza a retinol
retinál-lá való átalakulását. A retinol retinallá való átalakulása egy kritikus
lépés a szem retinájában lezajló vizuális ciklusnak. A cink ezen hatások révén
hozzájárul a normál látás fenntartásához. A szelén több úton is támogatja a szem
egészségét, de cink nélkül nem tud hatékonyan működni a látás egészségének
megőrzésében. Mindkettő a retinában, a szaruhártyában és a szemlencsében
található más fehérjékkel és enzimekkel együttműködésben fejtik ki biológiai
hatásaikat. A szelén a cinkkel együtt normális szinten tartja a szem belnyomást.
A szelén fontos (a szem egészségében szintén szerepet játszó) E-vitamin
felszívódásához is. A réz hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni
védelméhez. Réztartalmú enzimek és vegyületek védik a szöveteket a szabad
gyökökkel szemben, hozzájárulva a látásélességhez. A réz nélkülözhetetlen a
C-vitamin felszívódáshoz, szerves formája a réz-glükonát pedig antibakteriális
hatású. A réz szükséges több enzim, különösen a superoxid diszmutáz
termeléséhez, amely a szervezet egyik legerősebb antioxidáns enzime. A
szaruhártya hámrétege és a szemlencse különösen magas C-vitamin tartalommal
rendelkezik. A C-vitamin a szemeink számára rendkívül fontos kollagén
termeléséhez is szükséges. Alapvetően ez a fehérje az, ami összetartja/egyben
tartja látószervünket (a szemet a kollagén által fenntartott kötőszöveti burkok
alkotják), illetve védelmet is nyújt számára. A C-vitamin segíti a szem apró és
érzékeny hajszálereit abban, hogy a szerv legkisebb struktúráihoz is
elszállíthassák az oxigénben dús vért, illetve a fokozott véráramlás által a
szemszárazságot és az azzal járó kellemetlenségeket is segít csökkenteni. A
szemfolyadékban B2-vitamin is található, szerepet játszik szemünk szabad gyökök
okozta károsító hatásaival szembeni védelmében és az antioxidáns szintek
fenntartásában. Például szükség van rá a glutation védelméhez, mely a szemben is
koncentráltan jelen lévő fontos antioxidáns. A ribofiavin védi a szemlencsét,
hiánya szemkönnyezést, és a szemek fokozott fényérzékenységével párosul. KINEK
AJÁNLJUK A NATUR TANYA® LUTEIN PRO SZEMVITAMINT? akiknek fontos a szemük
egészsége és meg akarják óvni a jó látásukat mesterséges fény mellett
dolgozóknak számítógép előtti irodai munkát végzőknek okostelefont magas
képernyő idővel használóknak erős fénysugárzás vagy napsugárzás kárósító
hatásainak kitett személyeknek azoknak, akik szemfáradtsággal küzdenek, és a
túlzott könnytermelés miatt diszkomfortérzésük van, és vörös a szemük vagy
érzékenyek a napfényre éjszaka, rosszul megvilágított úton közlekedő
autóvezetőknek gyakori TV-nézőknek felnőtt-, és időskorban levő személyeknek,
nemtől függetlenül kiegyensúlyozatlan táplálkozás esetén, az étrend
kiegészítésére A KÉKFÉNY HATÁSA SZEMEINK EGÉSZSÉGÉRE A fejlett világban széles
körben elterjedt probléma a napsugárzás és a számítógépek, táblagépek, illetve
okostelefonok digitális képernyői által kibocsátott kék fény hosszú távú káros
hatása. A kék fény behatol a szembe, ahol elősegíti a szabadgyökök képződését.
Ez rövid távon szemfáradságot, hosszú távon a látásfunkciók fokozatos romlását
akár elvesztését is okozhatja. A LUTEIN A NAGY ENERGIÁJÚ KÉK FÉNY TERMÉSZETES
SZŰRŐJE. A LUTEIN KIEGÉSZÍTÉS NÖVELI A MAKULA PIGMENT OPTIKAI SŰRŰSÉGÉT, AMI
CSÖKKENTI A KÉKFÉNY ÁLTAL OKOZOTT NEM KÍVÁNATOS HATÁSOKAT, JAVÍTJA A
LÁTÁSTELJESÍTMÉNYT. (Források:
https://www.nutraceuticalsworld.com/issues/2017-09/view_breaking-news/study-finds-lutein-and-zeaxanthin-protect-against-blue-light-exposure/,
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28661438/) AZ UV ÉS SZEMEINK EGÉSZSÉGE Az UV
sugárzásnak két fajtáját különböztetjük meg; az UV-A-t és UV-B-t. Az UV-B hiába
hordoz nagyobb energiát, kevésbé káros a szemünkre nézve, mint az UV- A, mert
elnyelődik a szem elülső rétegeiben, a szaruhártyában és a szemlencsében. A szem
karotinoidjai elnyelik a fényt a látható területről (400-500 nm hullámhossz),
lehetővé téve számukra, hogy megvédjék a retinát és a lencsét a fényexpozíció
által kiváltott lehetséges fotokémiai károsodásoktól. Ezek a természetes
antioxidánsok hozzájárulnak az összetett fiziológiai reakciók által termelt
szabad gyökök kioltásához, és ennek következtében védik a szemeinket az oxidatív
stressztől, az apoptózistól, a mitokondriális diszfunkciótól és a gyulladástól.
(Források: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnano.2022.955022/full,
https://semmelweis.hu/hirek/2019/04/03/tobb-szembetegseg-hattereben-is-allhat-az-uv-sugarzas/,
https://www.researchgate.net/publication/345328841_antioxidants_A_Mechanistic_Review_of_b-Carotene_Lutein_and_Zeaxanthin_in_Eye_Health_and_Disease)
MAKULADEGENERÁCIÓ ÉS ANTIOXIDÁNS VITAMINOK Az életkorral összefüggő
makuladegeneráció a vakság 8,7%-ért felelős világszerte. Ennek egyik kockázati
tényezője a zöldségekben és gyümölcsökben szegény étrend. Számos tanulmány
foglalkozott a lutein makula pigment optikai sűrűségének, a látásélességre és
kontrasztérzékenységre gyakorolt pozitív hatásával. A luteint ilyen szempontból
vizsgáló tanulmányok egyészen 1990-ig nyúlnak vissza. Alacsony lutein szinttel,
nagyobb az esély a makuladegeneráció kialakulására. Színes pigmentekben gazdag
zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, makula pigmentek halmozódnak fel a
retinában (sárgafoltban), ami csökkenti a makuladegeneráció kialakulását. Régóta
gyanítják, hogy antioxidáns vitaminoknak és nyomelemeknek előnyös hatása lehet
időskori makuladegeneráció egyes formáiban. Ezzel kapcsolatosan a legfontosabb
gyakorlati tudományos ismeretet az AREDS vizsgálat nyújtja, melyben 4757 beteget
kezeltek faktoriális randomizáció szerint antioxidáns vitaminokkal, cinkkel, az
utóbbi kettő kombinációjával vagy placeboval. A követési idő 6 év volt. A
vizsgálat igazolta, hogy a magas kockázatú állapotokban (AREDS 3) az antioxidáns
vitaminok és a cink együttes adása a látásromlásnak a kockázatát jelentős
mértékben csökkentette. Egy másik kutatás során 90 makuladegenerációban szenvedő
személyt vizsgáltak, akik 10 mg/nap lutein pótlást kaptak étrendkiegészítő
formájában, közel egy évig. Azt figyelték meg, hogy a lutein növelte a makula
pigment optikai sűrűségét, ezzel javítva a látásélességet és a
kontrasztérzékenységet is. (Források: NEFMI szakmai protokoll az időskori makula
degeneráció kezeléséről
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164534/#B105-nutrients-10-01321
https://www.news-medical.net/news/20220818/Researchers-assess-lutein-nanodisks-against-ultraviolet-light-induced-retinal-damage.aspx
, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7678730/,
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15117055/) SZÜRKEHÁLYOG ÉS MAKULAPIGMENTEK A
tanulmányok szerint az étrendnek nagy szerepe van a szürkehályog megelőzésében.
A szürkehályog oxidatív mechanizmusoknak köszönhető, ezért az antioxidáns
tápanyagok rendszeres és megfelelő mennyiségben való bevitele megakadályozhatja
vagy akár vissza is fordíthatja a kezdődő folyamatot. A tanulmányokban
leggyakrabban szereplő ilyen antioxidánsok közé tartozik a lutein, zeaxantin
valamint az A-, C- és E-vitaminok. Az A-vitamin döntő szerepet játszik a
rodopszin képződésében. A rodopszin, az opszin és a retina komplexe (az
A-vitamin aldehid formája), elengedhetetlen a vizuális jel átviteléhez. Az
A-vitaminnak 2 forrása van: állatok eredetű (máj, tehéntej, emberi tej) és
növényi eredetű (narancs, piros vagy zöld gyümölcsök és zöldségek). A
karotinoidok olyan mikroelemek csoportja, amelyek A-vitaminná (A-pro-vitamin
karotinoidokká) vagy alternatív termékekké alakíthatók. Az első kategóriába, az
A-vitamin termékekbe tartozik az ?- és ?-karotin, amelyek általában a
gyümölcsökben és zöldségekben találhatók, míg a második kategóriába a lutein, a
zeaxantin és a likopin, amelyek a leginkább zöldségekben találhatók. A lutein és
a zeaxantin lipid alapú antioxidánsok, amelyek védik a szemlencsét azáltal, hogy
elnyelik a fényt, amely oxidálja a lipideket a külső retinában. (Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0039625718301619)
DIABETIKUS RETINOPÁTIA ÉS LUTEIN Egy tanulmány diabéteszes retinopátiában (NPDR)
vizsgálta a lutein kiegészítés hatását a vizuális teljesítménymutatókra,
beleértve a látásélességet a kontrasztérzékenységet és a tükröződésérzékenységet
a látásfunkciókra. Az alanyok 10mg/nap luteint kaptak 36 héten keresztül. A 36.
héten a luteint kapott csoport potenciális javulást eredményezett a
kontrasztérzékenységben alacsony térbeli gyakoriság mellett. További
vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy az ilyen beavatkozás
kiegészítő terápiaként alkalmazható-e a cukorbetegek látásvesztésének
megelőzésére. (Forrás: https://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/26/3/406.pdf)
Adagolási javaslat: Napi 1 filmtabletta, lehetőleg étkezés közben, bő vízzel
lenyelve. Összetevők: tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz),
mikrokapszulázott szabad lutein készítmény***, L-aszkorbinsav készítmény,
csomósodást gátló anyagok (kalcium-foszfátok, zsírsavak magnéziumsói),
cink-glükonát, DL-alfa-tokoferil-acetát készítmény, L-szelenometionin
készítmény, fényezőanyag (zsírsavak), réz-glükonát, retinil-acetát készítmény,
színtelen bevonat [tömegnövelő szerek (hidroxipropil-metil-cellulóz,
hidroxipropil-cellulóz), nedvesítőszer (glicerin)], riboflavin. ***Zeaxanthint
is tartalmaz (0.6-1,4%) Hatóanyagok a napi adagban 1 filmtablettában
Mikrokapszulázott lutein (szabad forma) 12 mg A-vitamin 800 ?g (2666,4
NE**)(100%*) E-vitamin 10 mg (83,33%*) C-vitamin 100 mg (125%*) B2-vitamin
(riboflavin) 3 mg (214,29%*) Szerves cink (cink-glükonátból) 10 mg (100%*)
Szerves réz (réz-glükonátból) 1,2 mg (120%*) Szerves szelén
(L-szelenometioninból) 100 ?g (181,82%*) *NRV: Felnőttek számára javasolt napi
beviteli referenciaérték. Laktóztartalom: < 0,1 g/100 g **NE: Nemzetközi
egység NÉMETORSZÁGBAN, AKKREDITÁLT LABORBAN BEVIZSGÁLT, ELLENŐRZÖTT SZABAD
LUTEIN TARTALOMMAL! A Natur Tanya® LUTEIN PRO független, akkreditált laborban
bevizsgált készítmény. Termékünk szabad lutein tartalmát bevizsgáltuk; amelynek
vizsgálati eredménye megerősíti, hogy a címkén feltüntetett aktív SZABAD LUTEIN
hatóanyagtartalom a valóságnak megfelel és egyben az európai uniós
szabályozásnak, így biztosítva az optimális élettani hatás elérését. Szabad
lutein tartalom vizsgálati módszer: SOP M 932, HPLC/UV 12 mg szabad lutein, ami
24 mg lutein-észternek felel meg. A termék 6 éves kortól alkalmazható A termék
alkalmazható vérhígítók használata esetén A termék alkalmazható cukorbetegség
esetén A termék alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában Tárolás:
Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó! Nettó tömeg: 38,88 g (54
db) OGYÉI ny.sz: 32262/2023
kapszula. Adagolási javaslat: Napi 1 filmtabletta, lehetőleg étkezés közben, bő
vízzel lenyelve. A luteint szervezetünk nem tudja szintetizálni, ezért külső
forrásból (például étrend-kiegészítővel) tudjuk biztosítani a bevitelét.
Szemvitamin, stabil, biológiailag hozzáférhető, mikrokapszulázott szabad
luteinnel és 7 féle mikrotápanyaggal, a normál látás fenntartásához1. A szem
egészségének megőrzéséért termékünk A-, E-, B2- és C-vitamin, továbbá szerves
cink, szerves réz és szerves szelén tápanyagokat is tartalmaz. Étrendi dúsítása
különösen javasolt gyakori kék fénynek való kitettség esetén, mint napsugárzás,
LED-ek és képernyő használat (okostelefonok, számítógép, televízió). VEGÁN
TERMÉK, LAKTÓZMENTES, GLUTÉNMENTES NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES SZÍNEZÉKET,
TARTÓSÍTÓSZERT ÉS AROMÁT KOMPLEX HATÓANYAGÖSSZETÉTEL STABIL, BIOLÓGIAILAG
HOZZÁFÉRHETŐ LUTEIN FORRÁS 12 MG MIKROKAPSZULÁZOTT SZABAD LUTEIN, AMI 24 MG
LUTEIN-ÉSZTERNEK FELEL MEG + 7 FÉLE MIKROTÁPANYAG 1AZ A-VITAMIN, A RIBOFLAVIN ÉS
A SZERVES CINK HOZZÁJÁRUL A NORMÁL LÁTÁS FENNTARTÁSÁHOZ TERMÉKÜNK LUTEIN
TARTALMA NÉMETORSZÁGBAN, FÜGGETLEN AKKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT 54 NAPRA
ELEGENDŐ MENNYISÉG MI A KÜLÖNBSÉG A SZABAD LUTEIN ÉS A LUTEIN ÉSZTER KÖZÖTT? A
luteint szervezetünk nem tudja szintetizálni, ezért külső forrásból (például
étrend-kiegészítővel) tudjuk biztosítani a bevitelét. A LUTEINNEK KÉT FORMÁJA
VAN, AZ EGYIK AZ ÚGYNEVEZETT SZABAD LUTEIN, A MÁSIK A LUTEIN-ÉSZTER. ÉLELMEINK
93%-BAN SZABAD LUTEINT TARTALMAZNAK Az észterezett és nem észterezett lutein
közötti különbségtétel azért fontos, mert az emberek által fogyasztott
élelmiszerek 93%-a szabad formában tartalmaz luteint, és csupán 7%-ban fordul
elő a lutein észterezett formában. A lutein-észterek elsősorban a növények
virágaiban vagy gyümölcseiben találhatók meg, így például a nagyvirágú
bársonyvirág természetes formája a lutein-észter. LUTEIN PRO SZEMVITAMINUNK,
TUDATOSAN, TERMÉSZETES, SZABAD LUTEIN FORMÁVAL KÉSZÜLT. Választásunk egyrészt
azért esett a szabad lutein formára, mert a lutein többsége szabad formában van
jelen élelmeinkben, felszívódása nem igényel enzimeket, másrészt az észterezett
lutein további észter-hidrolízis lépést igényel a vékonybélben. SZERKEZETÜKET
TEKINTVE IGEN HASONLÓ A KÉT LUTEIN FORMA A szabad lutein hidroxil-csoportokat
(-OH) tartalmaz a molekula két végén (-OH csoport). A lutein-észter esetében
pedig egy vagy mindkét hidroxil-csoportot zsírsav-észter helyettesíti. Ilyen
leggyakrabban előforduló zsírsavak a palmitinsav, a mirisztinsav, vagy a
laurinsav észter (RO). SZABAD LUTEIN ELŐÁLLÍTÁS A LUTEIN PRO SZEMVITAMINBAN
Fontos megjegyezni, hogy a szabad luteint, lutein-észterből állítjuk elő,
úgynevezett elszappanosítási folyamat segítségével, amely során eltávolítjuk a
zsírsavakat az észterezett luteinből, így a végeredmény, tisztított szabad
lutein. SZABAD LUTEIN MIKROKAPSZULÁZÁS A LUTEIN PRO SZEMVITAMINBAN A lutein
alapanyagunk mikrokapszulázási eljárással készül, a sárga tablettán levő piros
pöttyök jelzik a lutein mikropelleteket. MIVEL A LUTEIN RENDKÍVÜL ÉRZÉKENY A
KÖRNYEZETI TÉNYEZŐKRE, A NEM MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ KÉSZÍTMÉNYEK, AKÁR MÁR TÁROLÁS
SORÁN IS SOKAT VESZTHETNEK A LUTEIN TARTALMUKBÓL. TERMÉKÜNK LUTEIN TARTALMA
NÉMETORSZÁGBAN, FÜGGETLEN AKKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT. 12 MG SZABAD
LUTEIN, 24 MG LUTEIN-ÉSZTERNEK FELEL MEG. MI ÁLL 1:2 ARÁNY HÁTTERÉBEN? Általában
az étrendi karotinoidokat az emésztőenzimek nem képesek a szervezett számára
megfelelő formává átalakítani. A növényekben található xantofillok (például
lutein, zeaxantin) túlnyomórészt hosszú szénláncú zsírsavak észtereiként
találhatók meg az élelmiszerekben. Mivel azonban az emberi szérumban nem
mutathatók ki xantofil észterek- a gyümölcsökben, például a narancsban, a
mandarinban és a papayában található xantofill-észtereknek felszívódás előtt
hidrolizálódniuk kell. A lutein-észtereket a bél lumenében vagy az
enterocitákban nem specifikus hidrolázokkal (lipázokkal-zsírbontó enzim) szabad
luteinné kell hidrolizálniuk, mivel az emésztés után a szabad lutein a fő forma
a keringésben. (forrás: Bowen, P. E., Herbst-Espinosa, S. M., Hussain, E. A.,
& Stacewicz-Sapuntzakis, M. (2002). Esterification does not impair lutein
bioavailability in humans. The Journal of nutrition, 132(12), 3668?3673.) A
lutein-észter hidrolízis kapacitásának csökkenése várható az idősebb
személyeknél a kor előrehaladtával (forrás: Chung HY, Rasmussen HM, Johnson EJ.
Lutein bioavailability is higher from lutein-enriched eggs than from supplements
and spinach in men. J Nutr. 2004;134(8):1887-1893.), ezért annak érdekében, hogy
kiküszöböljük az anyagcserefolyamatok hatékonyságának a csökkenését, a szabad
lutein forma az ideális választás, hiszen a szabad luteint, a lutein észterrel
ellentétben, SZERVEZETÜNK TOVÁBBI BIOLÓGIAI ÁTALAKÍTÁS NÉLKÜL TUDJA
FELHASZNÁLNI. NÉHÁNY TUDOMÁNYOS CIKK A 2:1 ARÁNY IGAZOLÁSÁRA: Koh HH, Murray IJ,
Nolan D, Carden D, Feather J, Beatty S. Plasma and macular responses to lutein
supplement in subjects with and without age-related maculopathy: a pilot study.
Exp Eye Res. 2004;79(1):21-27. Yoshizako H, Hara K, Takai Y, Kaidzu S, Obana A,
Ohira A. Comparison of macular pigment and serum lutein concentration changes
between free lutein and lutein esters supplements in Japanese subjects. Acta
Ophthalmol. AZ ÖREGEDŐ SZEM ÉS A TÁVOLLÁTÁS Szemeinket sem kerüli el az
öregedés. A makula az életkor előrehaladtával, az idősödéssel degenerálódik. A
szem különösen magas anyagcsereszinttel rendelkezik, ezért fokozott szüksége van
az antioxidánsok által nyújtott védelemre. A közelre és távolra történő nézés
váltogatása arra készteti a lencsét, hogy egyszer laposabbá, egyszer domborúbbá
váljon, ami segít megőrizni rugalmasságát. Napjainkban sokkal több órát töltünk
okoseszközeink előtt, és a szemünkhöz nagyon közeli képernyők csökkentik a
szemlencse rugalmasságát, a közeli tárgyakra való fókuszálás képességét és ez
egyre fiatalabb korban következik be. A szemöregedés leggyakoribb tünete a
távollátás. Szemeinket a napsugarak, LED-ek és digitális eszközökből származó
kék fény is öregíti. A fény károsító hatása mellett a retinában magas az
oxigéntenzió, ami oxidatív károsodásának esélyét növeli. Az olyan karotinoid
makulapigmentek, mint a lutein, zeaxantin, mezo-zeaxanthin, mindkettő ellen
védelmet nyújthatnak, elnyelik a nagy energiájú kék fényt, védik a szem
retináját és fokozzák a vizuális teljesítményt. MIVEL A LUTEIN KÉPES ZEAXANTINNÁ
ALAKULNI A RETINÁBAN, ILLETVE PREKURZOLA A MEZO-ZEAXANTHINNAK, MEGFELELŐ
MENNYISÉGŰ ÉS MINŐSÉGŰ LUTEIN, BIZTOSÍTJA A SZEMEK VÉDELMÉT. MIK A NATUR TANYA®
LUTEIN PRO SZEMVITAMIN KULCSFONTOSSÁGÚ ÖSSZETEVŐI? LUTEIN A lutein
oxigéntartalmú karotinoid, amit xantofillnak is neveznek, mert a lutein állandó
kísérője a klorofillnak (levélxantofill). Elsősorban paraj, kelkáposzta,
brokkoli, bimbóskel, zöldborsó, fejes saláta tartalmaz sok luteint, de
megtaláljuk a tojássárgájában is. A szem retináján sárgafoltnak nevezett terület
nagy mennyiségben tartalmaz a luteint. A lutein és szérumszintje fordított
összefüggésben áll az öregedéssel kapcsolatos szemészeti problémák, mint például
a távollátás, a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatával. MIVEL A LUTEIN
JOBBAN TUDJA HATÁSÁT KIFEJTENI MÁS TÁPANYAGOK JELENLÉTÉBEN, TERMÉKÜNKET A, C, E,
B2-VITAMINOKKAL, SZERVES SZELÉNNEL, SZERVES CINKKEL ÉS SZERVES RÉZZEL IS
DÚSÍTOTTUK. Az A-vitamin zsíroldékony vitamin, a retinában és a szem egyéb
szöveteiben több A-vitamin található, mint a test bármely más részében, így a
látásban betöltött szerepét szinte mindenki kivétel nélkül ismeri. Az A-vitamin,
a szemben található látóbíbor (rodopszin) működéséhez nélkülözhetetlen,
hiányában a szem alkalmazkodó képessége a sötétséghez, fényváltozásokhoz romlik.
A NATUR TANYA® LUTEIN PRO SZEMVITAMIN SZINERGISTA HATÓANYAGKOMPLEXKÉNT MŰKÖDIK.
Az A-vitamin kölcsönhatásban van a tokoferollal, az utóbbi védi a retinolt az
oxidációtól, a cinket tartalmazó enzimek pedig az A-vitamin anyagcseréjében
vesznek részt. Az A-vitamin (retinol) szállítófehérjéhez (retinolkötő fehérje)
kötve kerül ki a májból a vérbe (keringésbe); cink-hiány esetén ez a mobilizáció
gátolt; mivel, hogy a cink szükséges a retinolkötő fehérje (RBP) szintéziséhez.
A cink egy cink-függő enzim (a retinol-dehidrogenáz) révén szabályozza a retinol
retinál-lá való átalakulását. A retinol retinallá való átalakulása egy kritikus
lépés a szem retinájában lezajló vizuális ciklusnak. A cink ezen hatások révén
hozzájárul a normál látás fenntartásához. A szelén több úton is támogatja a szem
egészségét, de cink nélkül nem tud hatékonyan működni a látás egészségének
megőrzésében. Mindkettő a retinában, a szaruhártyában és a szemlencsében
található más fehérjékkel és enzimekkel együttműködésben fejtik ki biológiai
hatásaikat. A szelén a cinkkel együtt normális szinten tartja a szem belnyomást.
A szelén fontos (a szem egészségében szintén szerepet játszó) E-vitamin
felszívódásához is. A réz hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni
védelméhez. Réztartalmú enzimek és vegyületek védik a szöveteket a szabad
gyökökkel szemben, hozzájárulva a látásélességhez. A réz nélkülözhetetlen a
C-vitamin felszívódáshoz, szerves formája a réz-glükonát pedig antibakteriális
hatású. A réz szükséges több enzim, különösen a superoxid diszmutáz
termeléséhez, amely a szervezet egyik legerősebb antioxidáns enzime. A
szaruhártya hámrétege és a szemlencse különösen magas C-vitamin tartalommal
rendelkezik. A C-vitamin a szemeink számára rendkívül fontos kollagén
termeléséhez is szükséges. Alapvetően ez a fehérje az, ami összetartja/egyben
tartja látószervünket (a szemet a kollagén által fenntartott kötőszöveti burkok
alkotják), illetve védelmet is nyújt számára. A C-vitamin segíti a szem apró és
érzékeny hajszálereit abban, hogy a szerv legkisebb struktúráihoz is
elszállíthassák az oxigénben dús vért, illetve a fokozott véráramlás által a
szemszárazságot és az azzal járó kellemetlenségeket is segít csökkenteni. A
szemfolyadékban B2-vitamin is található, szerepet játszik szemünk szabad gyökök
okozta károsító hatásaival szembeni védelmében és az antioxidáns szintek
fenntartásában. Például szükség van rá a glutation védelméhez, mely a szemben is
koncentráltan jelen lévő fontos antioxidáns. A ribofiavin védi a szemlencsét,
hiánya szemkönnyezést, és a szemek fokozott fényérzékenységével párosul. KINEK
AJÁNLJUK A NATUR TANYA® LUTEIN PRO SZEMVITAMINT? akiknek fontos a szemük
egészsége és meg akarják óvni a jó látásukat mesterséges fény mellett
dolgozóknak számítógép előtti irodai munkát végzőknek okostelefont magas
képernyő idővel használóknak erős fénysugárzás vagy napsugárzás kárósító
hatásainak kitett személyeknek azoknak, akik szemfáradtsággal küzdenek, és a
túlzott könnytermelés miatt diszkomfortérzésük van, és vörös a szemük vagy
érzékenyek a napfényre éjszaka, rosszul megvilágított úton közlekedő
autóvezetőknek gyakori TV-nézőknek felnőtt-, és időskorban levő személyeknek,
nemtől függetlenül kiegyensúlyozatlan táplálkozás esetén, az étrend
kiegészítésére A KÉKFÉNY HATÁSA SZEMEINK EGÉSZSÉGÉRE A fejlett világban széles
körben elterjedt probléma a napsugárzás és a számítógépek, táblagépek, illetve
okostelefonok digitális képernyői által kibocsátott kék fény hosszú távú káros
hatása. A kék fény behatol a szembe, ahol elősegíti a szabadgyökök képződését.
Ez rövid távon szemfáradságot, hosszú távon a látásfunkciók fokozatos romlását
akár elvesztését is okozhatja. A LUTEIN A NAGY ENERGIÁJÚ KÉK FÉNY TERMÉSZETES
SZŰRŐJE. A LUTEIN KIEGÉSZÍTÉS NÖVELI A MAKULA PIGMENT OPTIKAI SŰRŰSÉGÉT, AMI
CSÖKKENTI A KÉKFÉNY ÁLTAL OKOZOTT NEM KÍVÁNATOS HATÁSOKAT, JAVÍTJA A
LÁTÁSTELJESÍTMÉNYT. (Források:
https://www.nutraceuticalsworld.com/issues/2017-09/view_breaking-news/study-finds-lutein-and-zeaxanthin-protect-against-blue-light-exposure/,
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28661438/) AZ UV ÉS SZEMEINK EGÉSZSÉGE Az UV
sugárzásnak két fajtáját különböztetjük meg; az UV-A-t és UV-B-t. Az UV-B hiába
hordoz nagyobb energiát, kevésbé káros a szemünkre nézve, mint az UV- A, mert
elnyelődik a szem elülső rétegeiben, a szaruhártyában és a szemlencsében. A szem
karotinoidjai elnyelik a fényt a látható területről (400-500 nm hullámhossz),
lehetővé téve számukra, hogy megvédjék a retinát és a lencsét a fényexpozíció
által kiváltott lehetséges fotokémiai károsodásoktól. Ezek a természetes
antioxidánsok hozzájárulnak az összetett fiziológiai reakciók által termelt
szabad gyökök kioltásához, és ennek következtében védik a szemeinket az oxidatív
stressztől, az apoptózistól, a mitokondriális diszfunkciótól és a gyulladástól.
(Források: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnano.2022.955022/full,
https://semmelweis.hu/hirek/2019/04/03/tobb-szembetegseg-hattereben-is-allhat-az-uv-sugarzas/,
https://www.researchgate.net/publication/345328841_antioxidants_A_Mechanistic_Review_of_b-Carotene_Lutein_and_Zeaxanthin_in_Eye_Health_and_Disease)
MAKULADEGENERÁCIÓ ÉS ANTIOXIDÁNS VITAMINOK Az életkorral összefüggő
makuladegeneráció a vakság 8,7%-ért felelős világszerte. Ennek egyik kockázati
tényezője a zöldségekben és gyümölcsökben szegény étrend. Számos tanulmány
foglalkozott a lutein makula pigment optikai sűrűségének, a látásélességre és
kontrasztérzékenységre gyakorolt pozitív hatásával. A luteint ilyen szempontból
vizsgáló tanulmányok egyészen 1990-ig nyúlnak vissza. Alacsony lutein szinttel,
nagyobb az esély a makuladegeneráció kialakulására. Színes pigmentekben gazdag
zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, makula pigmentek halmozódnak fel a
retinában (sárgafoltban), ami csökkenti a makuladegeneráció kialakulását. Régóta
gyanítják, hogy antioxidáns vitaminoknak és nyomelemeknek előnyös hatása lehet
időskori makuladegeneráció egyes formáiban. Ezzel kapcsolatosan a legfontosabb
gyakorlati tudományos ismeretet az AREDS vizsgálat nyújtja, melyben 4757 beteget
kezeltek faktoriális randomizáció szerint antioxidáns vitaminokkal, cinkkel, az
utóbbi kettő kombinációjával vagy placeboval. A követési idő 6 év volt. A
vizsgálat igazolta, hogy a magas kockázatú állapotokban (AREDS 3) az antioxidáns
vitaminok és a cink együttes adása a látásromlásnak a kockázatát jelentős
mértékben csökkentette. Egy másik kutatás során 90 makuladegenerációban szenvedő
személyt vizsgáltak, akik 10 mg/nap lutein pótlást kaptak étrendkiegészítő
formájában, közel egy évig. Azt figyelték meg, hogy a lutein növelte a makula
pigment optikai sűrűségét, ezzel javítva a látásélességet és a
kontrasztérzékenységet is. (Források: NEFMI szakmai protokoll az időskori makula
degeneráció kezeléséről
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164534/#B105-nutrients-10-01321
https://www.news-medical.net/news/20220818/Researchers-assess-lutein-nanodisks-against-ultraviolet-light-induced-retinal-damage.aspx
, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7678730/,
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15117055/) SZÜRKEHÁLYOG ÉS MAKULAPIGMENTEK A
tanulmányok szerint az étrendnek nagy szerepe van a szürkehályog megelőzésében.
A szürkehályog oxidatív mechanizmusoknak köszönhető, ezért az antioxidáns
tápanyagok rendszeres és megfelelő mennyiségben való bevitele megakadályozhatja
vagy akár vissza is fordíthatja a kezdődő folyamatot. A tanulmányokban
leggyakrabban szereplő ilyen antioxidánsok közé tartozik a lutein, zeaxantin
valamint az A-, C- és E-vitaminok. Az A-vitamin döntő szerepet játszik a
rodopszin képződésében. A rodopszin, az opszin és a retina komplexe (az
A-vitamin aldehid formája), elengedhetetlen a vizuális jel átviteléhez. Az
A-vitaminnak 2 forrása van: állatok eredetű (máj, tehéntej, emberi tej) és
növényi eredetű (narancs, piros vagy zöld gyümölcsök és zöldségek). A
karotinoidok olyan mikroelemek csoportja, amelyek A-vitaminná (A-pro-vitamin
karotinoidokká) vagy alternatív termékekké alakíthatók. Az első kategóriába, az
A-vitamin termékekbe tartozik az ?- és ?-karotin, amelyek általában a
gyümölcsökben és zöldségekben találhatók, míg a második kategóriába a lutein, a
zeaxantin és a likopin, amelyek a leginkább zöldségekben találhatók. A lutein és
a zeaxantin lipid alapú antioxidánsok, amelyek védik a szemlencsét azáltal, hogy
elnyelik a fényt, amely oxidálja a lipideket a külső retinában. (Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0039625718301619)
DIABETIKUS RETINOPÁTIA ÉS LUTEIN Egy tanulmány diabéteszes retinopátiában (NPDR)
vizsgálta a lutein kiegészítés hatását a vizuális teljesítménymutatókra,
beleértve a látásélességet a kontrasztérzékenységet és a tükröződésérzékenységet
a látásfunkciókra. Az alanyok 10mg/nap luteint kaptak 36 héten keresztül. A 36.
héten a luteint kapott csoport potenciális javulást eredményezett a
kontrasztérzékenységben alacsony térbeli gyakoriság mellett. További
vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy az ilyen beavatkozás
kiegészítő terápiaként alkalmazható-e a cukorbetegek látásvesztésének
megelőzésére. (Forrás: https://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/26/3/406.pdf)
Adagolási javaslat: Napi 1 filmtabletta, lehetőleg étkezés közben, bő vízzel
lenyelve. Összetevők: tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz),
mikrokapszulázott szabad lutein készítmény***, L-aszkorbinsav készítmény,
csomósodást gátló anyagok (kalcium-foszfátok, zsírsavak magnéziumsói),
cink-glükonát, DL-alfa-tokoferil-acetát készítmény, L-szelenometionin
készítmény, fényezőanyag (zsírsavak), réz-glükonát, retinil-acetát készítmény,
színtelen bevonat [tömegnövelő szerek (hidroxipropil-metil-cellulóz,
hidroxipropil-cellulóz), nedvesítőszer (glicerin)], riboflavin. ***Zeaxanthint
is tartalmaz (0.6-1,4%) Hatóanyagok a napi adagban 1 filmtablettában
Mikrokapszulázott lutein (szabad forma) 12 mg A-vitamin 800 ?g (2666,4
NE**)(100%*) E-vitamin 10 mg (83,33%*) C-vitamin 100 mg (125%*) B2-vitamin
(riboflavin) 3 mg (214,29%*) Szerves cink (cink-glükonátból) 10 mg (100%*)
Szerves réz (réz-glükonátból) 1,2 mg (120%*) Szerves szelén
(L-szelenometioninból) 100 ?g (181,82%*) *NRV: Felnőttek számára javasolt napi
beviteli referenciaérték. Laktóztartalom: < 0,1 g/100 g **NE: Nemzetközi
egység NÉMETORSZÁGBAN, AKKREDITÁLT LABORBAN BEVIZSGÁLT, ELLENŐRZÖTT SZABAD
LUTEIN TARTALOMMAL! A Natur Tanya® LUTEIN PRO független, akkreditált laborban
bevizsgált készítmény. Termékünk szabad lutein tartalmát bevizsgáltuk; amelynek
vizsgálati eredménye megerősíti, hogy a címkén feltüntetett aktív SZABAD LUTEIN
hatóanyagtartalom a valóságnak megfelel és egyben az európai uniós
szabályozásnak, így biztosítva az optimális élettani hatás elérését. Szabad
lutein tartalom vizsgálati módszer: SOP M 932, HPLC/UV 12 mg szabad lutein, ami
24 mg lutein-észternek felel meg. A termék 6 éves kortól alkalmazható A termék
alkalmazható vérhígítók használata esetén A termék alkalmazható cukorbetegség
esetén A termék alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában Tárolás:
Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó! Nettó tömeg: 38,88 g (54
db) OGYÉI ny.sz: 32262/2023

Adatlap
Ár: | 11.090 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2025.06.30 |
Eddig megtekintették 3 alkalommal |
A hirdető adatai

Egyéb börze rovaton belül a(z) "Natur Tanya Lutein Pro Szemvitamin Triopack (3db)" című hirdetést látja. (fent)