Natura szezámmag 500 g
A magvak királyának is nevezett ősi táplálék ezt a nevet valóban kiérdemelte.
Mivel Kínában gyakorlatilag ismeretlenek voltak a tej és a tejtermékek, ebből
adódóan nagy szerepe volt ennek az értékes, kalciumban is igen gazdag magnak
(egy fél pohárnyi szezámmag háromszor annyi kalciumot tartalmaz, mint egy pohár
tej). A szezámolaj minőségileg felülmúlhatatlan, mert nem avasodik, sokáig
eltartható. A szezámmag kalciumban sokkal gazdagabb, mint a tej, a sajt, vagy
bármelyik olajos mag. Telítetlen zsírsavakban gazdag, 55 %-a olaj. Kitűnő
természetes forrása a B vitaminoknak, inozitolnak, kolinnak és az E vitaminnak.
Kiemelkedő a lecitintartalma, továbbá szerves foszfortartalma, amely az agy és
az idegszövetek legfőbb építőköve. Mézzel kombinálva egyes országokban fontos
"fiatalító" ételként vált ismertté. A hivatalos kínai gyógyászat a nem megfelelő
máj és veseműködés, a náthából származó szédülés, a zsibbadtság és a paralízis,
továbbá a székrekedés gyógyításában még ma is sokszor alkalmazza.
Masszázsolajként is alkalmazzák. A szezámmagot ne tároljuk sokáig, mert magas
zsírtartalma miatt avasodásra hajlamos. Felhasználás előtt célszerű szárazon
kissé megpirítani, mert így dióízűvé és -illatúvá válik. Továbbá hő hatására a
benne lévő emésztést gátló anyagok lebomlanak. A serpenyőbe egyszerre ne tegyünk
sokat, és hogy ne égjen le, folyamatosan kevergessük. Saláták ízesítésére,
panírozáshoz, kenyerekhez, édességekhez, müzlik alkotórészeként használhatjuk.
Ha kávédarálón ledaráljuk a magot, majd mozsárban finom porrá törjük, finom
ízesítőanyagot kapunk. Tartalma (100g): 18.6 g fehérjét, 21.6 g szénhidrátot,
49.1 g zsírt, 1160 mg kalciumot, 616 mg foszfort, 10.5 mg vasat, 60 mg
nátriumot, 725 mg káliumot, A, B1, B2 vitamint és niacint tartalmaz. A szezámmag
csíráztatása: átlagos áztatási idő 4-6 óra. Hagyjuk 1-2 napig növekedni, majd
fogyasszuk. A túl hosszúra nőtt csírák keserűek. Receptek Szezámkrém 1 csomag
számmag, só, víz. A szezámmagot szárazon, világosra pirítjuk (ügyeljünk arra,
nehogy megégjen, mert keserű lesz). Kávédarálón megőröljük. Ízlés szerint kevés
sót, vizet adunk hozzá és krémes, kenhető sűrűségűre kikavarjuk. Kenyérre kenve
mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk. Szezámkrém édesen (Halvakrém) 20 dkg
szezámmag, méz ízlés szerint Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű
mézzel keverjük össze. Rendkívül finom és nagyon egészséges csemege. Szezámkrém
II. (Tahini, arab étel) 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagymak,
2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve A szezámmagot őröljük meg
kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól
dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajat. A vizet apránként adjuk
hozzá, s csak keveset, hogy krémszerű legyen. Szezámmagos-paprikás lepény 35 dkg
kenyérliszt, 1 kiskanál szárított élesztő, 1 mokkáskanál só, 1 kiskanál
pirospaprika, 1 evőkanál szárazon pirított szezámmag, 1 kis csokor snidling, 2
evőkanál szezámolaj. A szezámos lepényhez a kenyérlisztet öntsük kelesztőtálba,
majd adjuk hozzá a sót, a pirospaprikát, a pirított szezámmagot, az aprított
snidlinget, és annyi meleg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Locsoljuk meg szezámolajjal, és dagasszuk hólyagosra. Amikor elkészült, takarjuk
le és langyos helyen kelesszük a duplájára, majd lisztezett deszkán gyúrjuk át,
kicsi cipókat formáljunk belőle, és újból kelesszük meg. Végül nyújtsuk 3-4 mm
vastagra, és közepesen forró grillrácson, a parázs felett 30-35 centi magasan,
mindkét oldalát süssük pirosra.
Mivel Kínában gyakorlatilag ismeretlenek voltak a tej és a tejtermékek, ebből
adódóan nagy szerepe volt ennek az értékes, kalciumban is igen gazdag magnak
(egy fél pohárnyi szezámmag háromszor annyi kalciumot tartalmaz, mint egy pohár
tej). A szezámolaj minőségileg felülmúlhatatlan, mert nem avasodik, sokáig
eltartható. A szezámmag kalciumban sokkal gazdagabb, mint a tej, a sajt, vagy
bármelyik olajos mag. Telítetlen zsírsavakban gazdag, 55 %-a olaj. Kitűnő
természetes forrása a B vitaminoknak, inozitolnak, kolinnak és az E vitaminnak.
Kiemelkedő a lecitintartalma, továbbá szerves foszfortartalma, amely az agy és
az idegszövetek legfőbb építőköve. Mézzel kombinálva egyes országokban fontos
"fiatalító" ételként vált ismertté. A hivatalos kínai gyógyászat a nem megfelelő
máj és veseműködés, a náthából származó szédülés, a zsibbadtság és a paralízis,
továbbá a székrekedés gyógyításában még ma is sokszor alkalmazza.
Masszázsolajként is alkalmazzák. A szezámmagot ne tároljuk sokáig, mert magas
zsírtartalma miatt avasodásra hajlamos. Felhasználás előtt célszerű szárazon
kissé megpirítani, mert így dióízűvé és -illatúvá válik. Továbbá hő hatására a
benne lévő emésztést gátló anyagok lebomlanak. A serpenyőbe egyszerre ne tegyünk
sokat, és hogy ne égjen le, folyamatosan kevergessük. Saláták ízesítésére,
panírozáshoz, kenyerekhez, édességekhez, müzlik alkotórészeként használhatjuk.
Ha kávédarálón ledaráljuk a magot, majd mozsárban finom porrá törjük, finom
ízesítőanyagot kapunk. Tartalma (100g): 18.6 g fehérjét, 21.6 g szénhidrátot,
49.1 g zsírt, 1160 mg kalciumot, 616 mg foszfort, 10.5 mg vasat, 60 mg
nátriumot, 725 mg káliumot, A, B1, B2 vitamint és niacint tartalmaz. A szezámmag
csíráztatása: átlagos áztatási idő 4-6 óra. Hagyjuk 1-2 napig növekedni, majd
fogyasszuk. A túl hosszúra nőtt csírák keserűek. Receptek Szezámkrém 1 csomag
számmag, só, víz. A szezámmagot szárazon, világosra pirítjuk (ügyeljünk arra,
nehogy megégjen, mert keserű lesz). Kávédarálón megőröljük. Ízlés szerint kevés
sót, vizet adunk hozzá és krémes, kenhető sűrűségűre kikavarjuk. Kenyérre kenve
mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk. Szezámkrém édesen (Halvakrém) 20 dkg
szezámmag, méz ízlés szerint Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű
mézzel keverjük össze. Rendkívül finom és nagyon egészséges csemege. Szezámkrém
II. (Tahini, arab étel) 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagymak,
2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve A szezámmagot őröljük meg
kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól
dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajat. A vizet apránként adjuk
hozzá, s csak keveset, hogy krémszerű legyen. Szezámmagos-paprikás lepény 35 dkg
kenyérliszt, 1 kiskanál szárított élesztő, 1 mokkáskanál só, 1 kiskanál
pirospaprika, 1 evőkanál szárazon pirított szezámmag, 1 kis csokor snidling, 2
evőkanál szezámolaj. A szezámos lepényhez a kenyérlisztet öntsük kelesztőtálba,
majd adjuk hozzá a sót, a pirospaprikát, a pirított szezámmagot, az aprított
snidlinget, és annyi meleg vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Locsoljuk meg szezámolajjal, és dagasszuk hólyagosra. Amikor elkészült, takarjuk
le és langyos helyen kelesszük a duplájára, majd lisztezett deszkán gyúrjuk át,
kicsi cipókat formáljunk belőle, és újból kelesszük meg. Végül nyújtsuk 3-4 mm
vastagra, és közepesen forró grillrácson, a parázs felett 30-35 centi magasan,
mindkét oldalát süssük pirosra.
Adatlap
Ár: | 1.400 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.11.14 |
Eddig megtekintették 31 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Natura szezámmag 500 g" című hirdetést látja. (fent)