Betöltés...

Bartha Ákos, Mezei Elmira - Alacsony FODMAP étrend

Hiánypótló, hasznos és különlegesen gyakorlati táplálkozási ?tanácsadót? ad az
olvasók kezébe BARTHA ÁKOS és MEZEI ELMIRA. Azoknak kívánnak segítséget
nyújtani, akik valamilyen emésztési problémával küszködnek, ami napjainkban,
életmódunk és táplálékaink változásával sajnos egyre gyakoribb. Az
orvostudománynak megvannak a válaszai a fenti problémákra, de ezek leginkább a
gyógyszeres kezelésben merülnek ki. A szerzőpáros a bajok gyökeréhez nyúl
vissza, amikor mindennapi táplálékainkat veszi szemügyre. Az ausztrál Monash
Egyetem kutatói által tudományos alapon kidolgozott módszer alapja az ún. erjedő
szénhidrátok ? kezdőbetűikből alkotott nevükön: FODMAP-ok ? kerülése, mivel az
arra érzékenyeknél ezek komoly bélpanaszokat okozhatnak. A leggyakoribb ilyen
jellegű emésztőszervi egyensúlytalanság az IBS (irritábilisbél-szindróma),
melynek kezelésében ezzel a módszerrel óriási sikereket érnek el. Ezenkívül
hatékony lehet még IBD (gyulladásos bélbetegségek), funkcionális emésztőszervi
rendellenességek, bélflóra-egyensúlytalanságok, felszívódási és emésztési
zavarok, laktózérzékenység, valamint NCGS (nem cöliákiás gluténérzékenység)
esetén. A terápiás célú étrend lényege, hogy kerüljük a magas FODMAP-tartalmú
táplálékokat ? többek között a laktóztartalmú tejtermékeket, a gluténtartalmú
gabonaféléket, bizonyos zöldségeket és olajos magvakat, valamint némelyik
gyümölcsöt is. Nem kell azonban megijedni, mert igen változatos a fogyasztható
ételek sora ? idetartozik minden hús- és halféle, a laktózmentes tejtermékek, a
tojás, illetve sokféle zöldség és gyümölcs. A szerzők az alacsony FODMAP-étrend
tudományos alaposságú és részletes bemutatása mellett kitérnek egyes
betegségtípusok (endometriózis, ekcéma stb.) és a táplálkozás összefüggéseire,
az igénybe vehető diagnosztikai eljárásokra, a manapság heves viták tárgyát
képező probiotikumok hasznára, a modern kori édesítők, valamint a prebiotikus
rostok és a gyógynövények szerepére. A kötet második részében szereplő
ínycsiklandó és főképp egészséges receptek pedig azt bizonyítják, hogy egy diéta
nemcsak változatos, hanem igazán élvezetes is lehet! BARTHA ÁKOS az élelmiszer-
és a táplálkozástudomány több területén is tevékenykedett, hosszú évek óta
foglalkozik az ételek, a táplálkozás bonyolult témakörével. Tapasztalataira és
tanulmányaira alapozva kutatja a különböző diétákat és terápiás célú étrendeket.
Küldetésének tekinti, hogy kiutakat mutasson a táplálkozási tanácsok
útvesztőiből, valamint hidakat építsen a hagyományos orvosi szemlélet és a
tudományosan is alátámasztott, természetes módszerek között. MEZEI ELMIRA
táplálkozási tanácsadó és reformszakács, számtalan egészséges és ínycsiklandó
étel megálmodója, tucatnyi nagy sikerű szakácskönyv szerzője. Specialitása a
szűkített keresztmetszetű táplálkozáson belül a teljesség megtalálása.
Főzőtanfolyamain és könyveiben arra tanít, hogy hogyan lehet egy diéta keretein
belül ínyenc és teljes értékű kulináris élményt létrehozni. Inspirációt
leginkább az ősi alapokon nyugvó, természetes és szezonális táplálkozásból
merít.

Tovább
Adatlap
Ár: 4.500 Ft
Könyvkereső: EGYÉB
 
Feladás dátuma: 2024.04.26
Eddig megtekintették 16 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

Bartha Ákos, Mezei Elmira - Alacsony FODMAP étrend
Lehetőségek
Megosztók

Könyv kereső rovaton belül a(z) "Bartha Ákos, Mezei Elmira - Alacsony FODMAP étrend" című hirdetést látja. (fent)